Ve küfün vücut üzerindeki zararı yavaş ama öldürücü olabilmektedir. Limon küfü zararlı mı? Bozulmuş limonda bulunan küfler mikotoksin barındırır ve bu insan sağlığına zararlıdır. Çünkü mikotoksinler kansere yol açar.
Küf üzerinde bulunan toksik kimyasallar vardır ve karaciğer hasarı, kusma, mide bulantısı, ishal gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilirler. Bağışıklık sisteminiz ne kadar güçlüyse organlarınız o kadar az etkilenir. Neyse ki, küflü yiyeceklerin hepsi bu kimyasalı üretmiyor.
Yediğiniz miktar büyük ihtimalle halsiz düşürecek, ışığa ve kokuya duyarlı hale getirecek, ishale sebep olacak. İstirahat ile 2 güne iyileşirsiniz. Yine de sağlık ocağına görünmenizde fayda vardır.
Küflü gıdaların tüketilmesi, ishal, akciğer enfeksiyonları gibi vücuttaki değişik doku ve organlarda küf mantarlarının üremesine bağlı olarak oluşan çeşitli hastalıklara yol açabilir. Küf mantarlarının ürettiği zehirli kimyasallar olan mikotoksinlerin oluşturduğu zararlı etkiler ise çok çeşitlidir.
Dr. Oğuz Özyaral küflü gıdaların karaciğer, böbrek ve sindirim sistemini bozduğunu zehirlenmeden kanamaya kadar bir dizi hastalığa yol açtığını söyledi.
İlgili 43 soru bulundu
Ve küfün vücut üzerindeki zararı yavaş ama öldürücü olabilmektedir. Limon küfü zararlı mı? Bozulmuş limonda bulunan küfler mikotoksin barındırır ve bu insan sağlığına zararlıdır.
Küf maruziyeti özünde bir mikotoksikozdur. Mikotoksinlere uzun süre maruz kalındığında küf toksisitesi semptomları gelişebilmektedir [9]. Mikotoksinler vücudumuza çoğunlukla solunum yoluyla girmesine rağmen gıdalarla [10] ve cilt yoluyla (yaralar yoluyla) da girebilmesi mümkündür.
Yüzeyde küflenme gösteren bir gıdanın yüzeyindeki küf temizlenip tekrar kullanılabilir mi? Eğer gıda sert bir yapıya sahipse küf mantarları gıdada derinlere doğru ilerleyemez. Bu nedenle küflü kısımların kesilip kullanılmasında herhangi bir sıkıntı bulunmuyor.
Nem ve küf, solunum yollarına ciddi şekilde zarar verebilir ve bu hasar astım krizine yol açabilir. Tüm bu hastalıkların yanı sıra romatizma ve eklem ağrısı özellikle yaşlı insanlarda yaygındır. Aynı zamanda küf kokusu ve yüksek nem de uyku bozukluklarına neden olabilir.
Besin küflerinden özellikle peynir küfleri, halk arasında faydalı olarak bilinmektedir. Faydalı olarak bilinmesinin nedeni penisilin denilen antibiyotiğin küften elde edilmesidir. Fakat küf, o antibiyotik elde edilinceye kadar bir çok farklı aşamadan geçmektedir. Küfün Ham Hali Faydalı Değildir.
Bu, görünür küfü çıkarsanız bile, gıdanın genellikle hala kontamine olduğu anlamına gelir. Bu nedenle küflü yiyecekler tamamen atılmalıdır.
İki su bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat dökün ve karıştırın. Yine bir sprey şişesi yardımıyla karışımı, daha önce sirke döktüğünüz yüzeye sıkın. Bir ovma teli ile küflü bölgeyi ovalayın. Su ile duruladıktan sonra temizlenen küflü yere sirke sıkın ve bırakın.
Ki uzmanlara göre küflerin oluşturduğu mikotoksinler zamanla vücudun bağışıklık sistemini çökertiyor, iç organlarda ve karaciğerde tahribata yol açıyor, ödem oluşmasına ve kusma ya da karın ağrısı gibi durumlara neden oluyor, hatta kalp ve böbreklerde yağlanma veya kanser gibi ciddi hastalıklara da davet çıkarıyor.
Küflenmiş ekmek, çürümeye yüz tutmuş meyveler ve diğer küflü besinler kanserojen madde içerdiği için kesinlikle tüketilmemelidir.
Küflenmiş ekmek yiyerek sağlığınızı tehlikeye atmayın. Söylediğimiz gibi küflenmiş ekmeğin temiz kısmı diye bir şey yok. Yani bu durumda ekmeğiniz küflendiyse hiç düşünmeden çöpe atmalısınız.
Küf, ister bir yüzeyde ister nemli bir ortamda olsun, rutubetten kaynaklanır. İstediğiniz kadar temizleseniz de rutubet sorunu çözülmezse küf oluşmaya devam edecektir.
Kısaca küf yenir mi sorusuna verilebilecek cevap bütün küflerin yararlı denilip tüketilemeyeceğidir. Ayrıca bazı besinler dışında küflerin bulunduğu alan kesilip uzaklaştırıldıktan sonra bile tüketilmemesi gerekir.
Rutubetin zararları arasında küf alerjisi yer alır. Rutubetli duvarların küflenmeye başlamasıyla birlikte küf alerjisi baş gösterir. Küf alerjisi ile birlikte burun akıntısı, göz yaşarması ve hapşırma belirtileri yaşanır. Bu alerji daha sonra öksürük, nefes darlığı ve hatta astıma kadar ilerleyebilir.
Duvar ya da tavanda küf oluşumunun olduğu bölgeyi kuru bir bezle nem ve küf tamamen temizlenene kadar silin ve daha sonra bu bölgeyi zımpara ile kazıyın. Zımparalama işleminin ardından çamaşır suyu döktüğünüz ıslak bir bezle duvarı silin. Çamaşır suyu duvardaki tüm küf mantarlarının ölmesini sağlayacaktır.
Küf, insan vücuduna girdiğinde zamanla bütün bağışıklık sistemini çökertebilir. Karaciğerde ve iç organlarda tahribat oluşturabilir. Yavaş yavaş öldürücü dahi olabilir. Bu nedenle küflü zeytin tüketilmemelidir.
Küf, bir bakteri çeşididir. Küf her ortamda oluşabilir ve yaşayabilmektedir. Küf oluşumu için bazı olması gereken şartların yerine getirilmesi sağlanmaktadır. Tek hücreli sporlar olarak mikrobiyolojide tanımlanmaktadır.
Küfler toksik özellik gösterebiliyor
Bu toksik etkiye mikotoksinler neden olur, ölümle sonuçlanan toksisitelerinin yanında kanserojen, mutajen, DNA-RNA ve protein sentezini engelleyici, bağışıklık sistemini bastırıcı etkileri de görülebilir.” dedi.
Küf alerjisi, burunda akıntı, kaşıntı, tıkanıklık, hapşırık, gözlerde sulanma ve kaşıntı, öksürük, hışıltı, nefes darlığı gibi alerjik nezle ve astım şikayetlerine neden olabilir. Küfler büyümeleri için besin, hava, uygun sıcaklık ve neme gereksinim duyan mantar türünde canlılardır. Özellikle nemli ortamda çoğalırlar.
Oysa küf, buzdağı gibidir. Küflenme çok hızlı ilerlemiş ve besinin göremediğiniz bölümlerine geçmiştir. Küfün içerdiği zehir, mikotoksin olarak adlandırılan madde çoğu kanser türünün oluşumuna yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri