Bu geleneğe göre erkek tarafının hazırladığı armağanlar, gelin bohçası olarak adlandırılır. Aynı şekilde, kız tarafı da damat için bir hediye paketi hazırlar. Bu paketlerde kullanışlı, işe yarar ve estetik ürünler bulunur. Gelin bohçası; söz, nişan veya isteme seremonisinde getirilerek kız tarafına sunulur.
Türk geleneklerine göre damadın ailesi geline, gelinin ailesi ise damada bir bohça hazırlar. Hazırlanan bohçada gelin ve damat için hazırlanan hediyelerin yanı sıra, aile bireyleri için de hediyeler bulunur.
Gelinin düğün günü kullanacağı takı seti, ayakkabı, iç çamaşırı, elbise, bornoz, banyo lifi, makyaj seti, saç aksesuarları gibi temel eşyaların yanında acil durumlara karşı birkaç adet yedek çorap, küçük bir ilk yardım çantası gibi hayat kurtarıcı malzemeler de bohçaya dahil edilebilir.
Erkek nişan bohçası Türk kültüründe evlenecek erkeğe hazırlanan bir çeşit hediye paketi içerir. Bu bohça damadın nişan gününde nişan törenine gelen davetlilere hediye edilir.
İlgili 25 soru bulundu
Damadın dışarıda giyebileceği 2 adet gömlek de bohçaya eklenmelidir. Bunların yanında erkek bakımı için saç ve vücut şampuanı, yüz ürünleri, parfüm, deodorant, diş fırçası ve macunu da bohçaya dâhil edilebilir. Ayrıca tıraşla ilgili olarak jel, köpük, krem, losyon ya da elektronik takım alınabilir.
"İsteme bohçası" da denilen söz bohçaları, "kız isteme" merasiminde sunulan, ailelerin birbirlerine söz vermeleri anlamına gelen simgesel hediyelerdir. Söz bohçası ister gelin-damat arasında ister aileler arasında karşılıklı şekilde hazırlanabilir.
Geleneklerimize göre damat bohçası nişan - söz törenin hemen ardından ziyaret esnasında iletilmelidir; bu süreci aksatmamak lazım gelir.
Nişan yüzüklerinde, gelinin yüzüğünü erkek tarafı, erkeğin yüzüğünü ise kız tarafı alır. Geleneklere göre söz kesiminde kız tarafına takılan takı seti bilezikler varsa; nişan töreninde erkeğe de aynı oranda altın takılabilir. Tabi, bu durum maddi olanaklarınıza göre değişkenlik gösterebilir.
NİŞAN TÖRENİ
Kız tarafına erkek tarafından getirilen hediyelerer karşılık, kız tarafı da öncelikle erkeğin nişanda giyeceği takım elbise, gömlek, kravat, çorap ve ayakkabısını alır. Kız ve erkek birbirlerinin nişan yüzüklerini alırlar.
Nişan töreni sırasında damada kız tarafı en azından bir takı takıyor. Bu takı ise ağırlıklı olarak saat oluyor. Fakat damadın tercihlerine göre de hediye belirlenebiliyor. Örneğin, erkek künye, erkek bileklik gibi ürünler de son dönemlerde damatlara takılan takılar arasında dikkat çekiyor.
Gelin bohçası hazırlama işlemini genellikle damadın annesi ya da kız kardeşi üstlenir. Hediyeler arasında erkek tarafına mensup olan kadınların yaptığı el işi ürünler de yer alabilir. Süsleme kısmı da genellikle yine kadınlar tarafından yapılır.
Türk gelenek ve göreneklerine göre nişanı ve nişan masraflarını kız tarafının karşılaması doğrudur. Nişanda tutulacak olan nişan salonundan, ikram edilecek olan pasta, yiyecekler içeceklerden, nişan masasından, nişan dağıtmalıklarından ve nişan günü için yapılacak diğer harcamalardan kız tarafının sorumludur.
Nişan Buketini Kim Alır? Kurdele ve diğer süsleme malzemeleri ile zenginleştirilen nişan buketi, erkek tarafınca alınır.
Damat tarafı kız istemeye giderken ya gümüş bir tepsi ya da gondol götürür. Günümüzde artık gondollar oldukça çeşitlenmiş durumda. Bakır, gümüş ve altın renklerde gondollar tercih edebileceğin gibi, eskitme detaylı ve vintage tasarımlı gondollar da tercih edebilirsin.
Nişan hazırlıklarına başlamadan önce, söz ve nişanı bir arada mı yoksa ayrı ayrı mı yapacağına karar vermen en doğrusu. Günümüzde kız isteme ve söz bir arada, nişan ayrı yapılabildiği gibi, bazı çiftler söz ve nişanı beraber de yapabiliyorlar.
Düğünde tekrar saat alınacaksa erkek nişan saatleri Casio erkek saat gibi sportif görünümde tercih edilir. Nişan erkek saat kız tarafından, nişan kadın saat erkek tarafından hediye olarak gelir ve tören sırasında takılır. Kadın ve erkek saati nişan ya da söz töreninde gelin-damat bohçası ile birlikte hediye edilir.
Söz merasiminde erkek tarafı isteme çikolatası ve isteme çiçeğini karşı tarafa takdim eder. Nişan merasimi ise ailelerin, akrabaların ve arkadaşların bulunduğu daha büyük bir tören olarak kutlanır. Söz merasimi adı üstünde ailelerin birbirine söz vermesidir. Nişan merasimi ise evliliğe giden yol olarak bilinir.
Nişan yüzüklerini genellikle kız tarafının yüzüğünü erkek, erkek tarafınınkini kız alır. Nişan yüzükleri; nişan tepsisi ve bir kurdele ile birlikte gelir. Aile büyüklerinden birinin konuşması ve iyi dileklerle birlikte çiftlerin sağ el yüzük parmaklarına yüzükler takılır ve kırmızı kurdele kesilir.
Oluşturduğunuz takımda kravat ve kol düğmesinin bir birbirine uyumlu olduğuna özen göstermen gerekir. *Havlu Hamam Takımı veya Bornoz: Zorunlu olmamakla birlikte bazı geleneklere göre damat nişan bohçasına, damadın kullanacağı bornoz takımı veya havlu takımı da konulur.
Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor. Takı setinin içerisinde küpe, bileklik ve kolye bulunuyor. Aile nişan töreninde takı seti taktıysa, düğünde buna gerek kalmayabiliyor.
Evde Yapılan Nişan Töreninde Neler İkram Edilir? Açık büfe yemekler bu tür durumlar için en iyi seçenek olacaktır. Salatalar, kanepeler, patates topları, peynir tabakları, sarma, börek çeşitleri, minik pizzalar ikram edebilirsiniz. Bu sayede servis hızlıdır ve yemek gece boyunca azalmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri