Öz Türkçe olan kelimeler B ile bitmez. Bunun nedeni B harfinin, G ve D gibi yumuşak ünsüz olmasıdır. Farsça ve Arapça gibi doğu dillerinden Türkçeye geçen kelimelerin arasında B ile biten birçok sözcük yer alıyor.
Günümüz Türkçesinde b harfi ile sona eren pek kelime bulunmuyor. B ile biten Türkçe kökenli kelimenin pek bulunmaması, telaffuz güçlüğü ve alışkanlığı nedeniyle b ile biten yabancı kelimelerin p ile biter hâle dönüştürülmesinden kaynaklanmaktadır.
Türkçe'de b harfi ile biten kelime yoktur.
Öz Türkçe'de b ile biten kelimelere rastlamak mümkündür. Buna örnek olarak Kül Tigin, Tonyukuk ve Bilge Kağan yazıtlarında rastlanan "sab" ve "sub" sözcükleridir. Sub, "su" anlamına gelirken sab ise "haber" demektir.
B harfi ile başlayan eşyalara örnek; Bardak, Battaniye, Baston, Bere, Balta. B harfi ile başlayan bitkilere örnek; Basur Otu, Biberiye, Burçak, Bamya, Bambu, Badem. B harfi ile başlayan çiçekler; Begonvil, Begonya, Boru Çiçeği. B harfi ile başlayan meyveler; Böğürtlen, Bal kabağı, Beyaz Dut.
İlgili 24 soru bulundu
B Harfi ile Eşya İsmi Sınıflandırması
Mutfakta bulunan b harfli eşyalar: Bulaşık makinası, buzdolabı, bardak, buzluk, bidon, bıçak vs. Salonda bulunan b ile eşya isimleri: Biblo, boya, boru, büyüteç vs. Bahçede bulunan b ile eşya isimleri: Balta, branda, böcek ilacı, bisiklet, bahçe makası vs.
Dünya haritasında B harfi ile başlayan birçok ülke ve şehir bulunuyor. Türkiye'de ise ismi B ile başlayan toplam 10 şehir bulunmaktadır.
B Harfi İle Başlayan Kelimeler
Yaklaşık olarak 600 bin kelimeden meydana gelen Türkçede, yaklaşık 4500 kadar kelimenin b ile başladığı bilinmektedir.
1: (dil bilimi) B, Türk alfabesinin (ve modern Latin alfabesinin) ikinci harfi. Yumuşak bir sessiz (ünsüz) harftir. P sert sessizi kendisinden sonra bir sesli harf gelirse B sessizine yumuşar.
Türkiye'de sonu C harfi ile biten kelimeler sesi olarak iki tane sözcük bulunmaktadır. Bu sözcükler amaca uygun olarak anlamı üzerinden farklı yerlerde kullanılmaktadır. Özellikle kelime açısından bulmacalar söz konusu olduğunda çok fazla ön plana çıkarlar. Bu kelimeler arasında 'Hac ve Sac' sözcükleri bulunmaktadır.
Türkçe Kelime Sayısı Kaçtır? Dilimizde ne kadar kelime sayısı olduğu hemen herkes tarafından merak edilen bir konudur. TDK üzerinden incelendiğinde güncel sözlükte yaklaşık olarak 616.767 tane kelime olduğu söylenebilir.
Türkçe alfabede 29 harf vardır. Türkçede x, q, w harfleri yoktur.
3. Türkçe sözcüklerin başında c, ğ, l, m, r, z sesleri yansıma dışında bulunmaz: Cahil, can, cebir, lamba, lazım, leğen, mavi, nane, rapor, renk, rezil, rosto, ruh, vakum, vasıf, vazo, vezin, vize, zil. Bu sözcüklerden bazılarını dil kendine uydurmaya çalışır: ilazım, ileğen, ilimon, İramazan, irezil gibi.
"ğ" harfi Türkçede 9. harftir. "ğ" harfiyle başlayan sözcük yoktur. Sadece hecelerde kullanılır.
Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda ülkedeki il sayısı 71'di. Aradan geçen 92 yılda bu sayı 81'e çıktı. İl olarak ilan edilen son yer, 81 il plaka koduyla Düzce oldu.
Başkenti Santiago olan ülke Güney Amerika kıtasında yer almaktadır. Ülkemizde 81 il bulunmasına karşın yalnız iki tanesi ş harfiyle başlamaktadır.
G harfinden 6 tane ilimizin adında bulunuyor.
Belki de ismini hiç duymadığınız Ç harfiyle başlayan bitkiler arasında en çok dikkatleri üzerine çeken üç tane bitki vardır. Bunlar çoban çantası, çoban çökerten ve çuha çiçeği olarak sıralanmaktadır. Çuha çiçeği adını yapraklarından almaktadır.
Bu renkler: macenta, kırmızı, sarı, yeşil, • siyan mavisi, koyu mavidir. Fizikçi Isaak Newton 1676'da, prizma yardımı ile güneş ışığının kırılmasını sağlamış ve 7 renk grubunu keşfetmiştir. aslında renksizliktir, nötr renklerdir. *Boyaların hepsi karıştırıldığında kahverengi elde edilir.
mesela 2 kesinlikle kırmızıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri