Glutensiz olan pirinç, özellikle gluten hassasiyeti olanlar, çölyak hastaları ve buğday alerjisi olan kişiler tarafından sık tercih ediliyor. Nadir de olsa bazı kişilerde pirinç alerjisi gelişebilir. Pirinç alerjisi, vücudun bağışıklık sisteminin pirinçte bulunan proteinlere anormal tepki vermesi sonucu oluşur.
Bağışıklık sisteminin, pirinçte bulunan bazı proteinler zararlı ve tehlikeli olarak görmesi ve bu proteinlerle savaşması, pirinç alerjisinin oluşma nedenidir. Alerjik kişi pirinç ile karşılaştığında histamin gibi kimyasallar salınır. Bu kimyasallar reaksiyon belirtilerinin oluşmasına neden olur.
Yani, kullananların çoğunun cildi pirince karşı bir reaksiyon göstermez. Bunun nedeni, bakırın neredeyse hiç alerjik reaksiyona neden olmaması ve çok az insanın bakır alerjisinin bulunmasıdır. Özetle pirinç, takı sektöründe hipoalerjenik bir metal olarak kabul edilmektedir.
Pirinç, dünyanın çeşitli yerlerinde temel besin olarak kabul edilmektedir. Nadir de olsa bazı insanlar pirince alerji geliştirir. Raporlara göre pirinç, Asya'da %10 nüfusta alerjik reaksiyonlara neden olur.
Özellikle ilaçlar (en sık antibiyotikler, ağrı kesiciler, epilepsi ilaçları) ve yiyecekler (kabuklu deniz hayvanları, balık, süt, fındık, fıstık, patates, baklagiller, kereviz, maydonoz, havuç, baharatlar, pirinç, muz, elma, portakal) ürtikere neden olur.
İlgili 20 soru bulundu
Kurdeşen olan kişiler alerjiye sebep olabilecek histamin içerikli besinlerden uzak durmalıdır. Özellikle süt ve süt ürünleri, fındık, fıstık ve çilek gibi besinler alerji riski yüksek olan besinlerdir.
Gluten Alerjisi (Gluten İntoleransı) Belirtileri Nelerdir? Kişinin gluten tüketmesi sonucu ortaya çıkan en yaygın semptom ishal olarak bilinir. İshalle birlikte mide bulantısı, midede şişkinlik, gaz, karın ağrısı, anemi, bilinç bulanıklığı, yorgunluk ve endişe hali de gluten alerjisi belirtileri olarak kabul edilir.
C vitamini bakımından zengin olan bir meyvedir. Ayrıca alerjiyle ilgili olan histaminleri de azaltarak alerjik reaksiyonların belirtilerini hafifletebilir. C vitaminini, kivi dışında, portakallar ve diğer narenciyelerden, çilek, ahududu gibi meyvelerden ve yeşil yapraklı sebzelerden de alabilirsiniz.
Cilt Alerjisinin Belirtileri Nelerdir? Belli başlı belirtiler kaşıntı, döküntü, kurdeşen, şişkinlik ve ciltte çatlaklar olarak görülebilir. Dış etkenlere en çok maruz kalan ellerimiz, kollarımız, boynumuz, ve yüzümüzdür ve en çok buralarda alerjik reaksiyonları görürüz.
“Spesifik IgE- Gıda Karışımı 1 (Kuruyemiş) (fx1)” ifadesi, belirli bir gıda karışımına karşı kişinin IgE antikorlarının düzeyini ölçen bir laboratuvar testini ifade ediyor gibi görünüyor. Bu test, kuruyemişlere karşı alerji riskini belirlemek için kullanılabilir.
Alerjik reaksiyon tipik olarak birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir. Alerjeninize uzun süre maruz kaldıysanız, alerjik reaksiyonunuz genellikle daha uzun sürer. Bir alerjik reaksiyonun semptom süresi ayrıca alerjene ve yanıtınızın ciddiyetine de bağlıdır.
Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer.
Besin alerjisi her yaşta başlayabilir. Hangi yaşta geçeceği ise bilinemez. Birçok alerji türü bir süre sonra kendiliğinden geçebilir.
Dermatitis herpetiformis buğday başta olmak üzere, çavdar, arpa, yulaf gibi tahıllarda bulunan gluten adı verilen bir protein türüne karşı duyarlılığın görüldüğü, deride minik su toplayan kabarcıklar ve tepesi yolunmuş kırmızı kabarıklıklarla seyreden süreğen, şiddetli kaşıntılı bir deri hastalığıdır.
Genellikle 1 yaşından sonra gluten içeren besinlerin tüketilmeye başlanması ile birlikte ilk belirtiler ortaya çıkmaktadır.
Kaşıntıya neden olan yiyecekler nelerdir? Yer fıstığı, buğday, yumurta, inek sütü, soya ve kabuklu deniz ürünleri genelde alerjik olarak kaşıntıya neden olan gıdalardır.
Tanıda cilt testi (Prick test) ve kan testi kullanılır. Cilt testinde en sık karşılaşılan alerjenler kullanılır, kişinin verdiği cilt reaksiyonu ölçülür, kan testinde ise vücudun oluşturduğu IgE antikorunun kandaki düzeyi ve belli bir madde veya maddelere karşı alerjik belirtiler varsa spesifik IgE düzeyi ölçülür.
Son yıllarda giderek artan mide bağırsak alerjilerinin bulgusu olarak bulantı, kusma, karın ağrısı, şiddetli gaz sancısı, kanlı ve mukuslu kaka olabilir. Burunda hapşırma, kaşıntı ve akıntı, nefes darlığı, öksürük de besin alerjisinin bulgusu olarak görülebilir.
Kaşıntıyı Hafifletme
Soğuk kompresler veya hafif bir nemlendirici krem, kaşıntıyı hafifletir. Ancak, yoğun kaşıntı durumlarında cildi tahriş etmemeye özen göstermelisiniz.
Ürtiker tedavisinde birinci öncelik antihistaminik ilaçlardır. Antihistaminik ilaçlara başlayan hastalarda tedaviye yanıt alınamaması halinde doz arttırımı yapılabilir. Bunun da işe yaramaması halinde anti Ig-E enjeksiyonları (Omalizumab) önerilebilir.
Kurdeşen, genellikle birkaç dakikadan 24 saate kadar süren eritem (kızarıklık) ile çevrili yüzeysel cilt renginde veya soluk renkte cilt şişmesidir. Genellikle çok kaşıntılı, yanma hissi oluşturmaktadır. Anjiyoödem ciltte veya mukoza zarında daha derin şişliktir ve cilt renginde ya da kırmızı renkte olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri