B semptomları olarak adlandırılan geçmeyen ateş, son 6 ay içerisinde vücut ağırlığının %10'undan fazla kilo kaybı ve gece terlemelerinin varlığı klinik sınıflama içerisinde değerlendirilen parametreler arasında yer alır.
B semptomları (sistemik semptomlar) – hem Hodgkin lenfoma hem de Hodgkin olmayan lenfoma ile ilişkili olabilir.
Bazı hastalarda; kilo kaybı (son altı ay içinde %10), geceleri terleme, tekrarlayan ve bir enfeksiyondan kaynaklanmayan ateş gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtilere “B semptomları” adı verilir.
B hücreli lenfomalar, normal B hücre gelişiminin olduğu primer ve sekonder lenfoid organlardan veya lenfoid olmayan organlardan gelişen tümörlerdir. DBBHL'de büyük difüz büyüme paternine sahip B lenfoid hücreler, normal lenfositlerin iki katına yakın boyutta çekirdek içerirler.
Laktat Dehidrogenaz (LDH) Testi: Yüksek LDH düzeyleri, lenfoma gibi kanserlerde veya doku hasarında artışa işaret edebilir.
İlgili 18 soru bulundu
Hekimler çeşitli kan testleri istemekle beraber esas tanı koydurucu olan lenf bezi biyopsisidir. Biyopsi ile alınan parçada lenfoma hücreleri görülürse tanı konmuş olur. Hastalığın hangi evrede olduğunun anlaşılabilmesi için kemik iliği biyopsisi ve değişik radyolojik tetkikler yapılır.
Lenfoma tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bir taraftan kanser tedavi edilirken diğer taraftan kanseri önleyici girişimler hayata geçirilmelidir. Lenfoma kür şansı olan yani tedavi sonrası tekrarlamayacak kanserlerden biridir. Güncel ilaç ve ışın tedavileri ile bazı lenfoma türlerinde %95'e kadar başarı sağlanabilir.
B hücreli lenfomalar daha sık ortaya çıkar. Hastalık lenf düğümlerinde, dalak gibi lenfoid dokularda ortaya çıkabilir veya mide, barsak gibi organlardaki lenf dokusundan kaynaklanabilir. Malign lenfoid hücreler kan ve lenf dolaşımı aracılığı ile vücudun diğer kısımlarına da yayılabilir.
B hücrelerini etkileyen Epstein-Barr virüsü (EBV) adlı bir virüsü olan bazı kişilerde görülür. EBV glandüler ateşe (“mono” veya öpüşme hastalığı olarak da adlandırılır) neden olur.
Türkiye Klinikleri Hematoloji - Özel Konular
Diffüz büyük B-hücreli lenfomalar (DBBHL) tüm Non-Hodgkin lenfoma'ların %30-40'ını oluşturan büyük ve transforme B hücrelerden meydana gelen, heterojen bir tümör grubudur. İnsidansı yaşla artar ve ortalama tanı yaşı yedinci dekattır.
Lenfoma iyi huylu mu? İyi huylu lenfoma, lenfositlerden gelişen bir tümördür (enfeksiyonla savaşan bir tür beyaz kan hücresi). Psödolenfoma veya iyi huylu lenfoid hiperplazi olarak da adlandırılan iyi huylu lenfoma, lenfositlerden oluşan, kanserli olmayan (iyi huylu) nadir bir tümördür.
Bu şişmiş lenf düğümleri genellikle ağrısızdır. Ayrıca, lenf kanseri belirtileri arasında sürekli yorgunluk, kilo kaybı, gece terlemeleri, tekrarlayan ateş, kaşıntı ve bazen hafif ateş de bulunabilir.
Hodgkin tipi lenfomada bu yayılma genellikle sıralı olur: hastalık sırayla bir lenf bezinden diğerine sıçrar. Hodgkin olmayan tip lenfomada ise tümörler farklı lenf bezlerinde ortaya çıkabilir, bazı lenf bezleri atlanabilir.
Lenfoma Tedavisi Ne Kadar Sürer? Lenfoma tedavisi 3-4 hafta aralıklarla birlikte olmak üzere en az 6 ay sürebilmektedir. Hastanın durumu, hastalığın türü ve evresine göre tedavi süresi değişiklik göstermektedir.
Non-Hodgkin lenfoma nedir? Non-Hodgkin lenfoma, lenfatik sistemde yer alan olgun B lenfosit, T lenfosit veya NK lenfosit (doğal öldürücü hücreler)hücre gruplarından herhangi birinden kaynaklanan lenfomadır. Non-Hodgkin lenfomanın içerisinde çok sayıda farklı klinik ve laboratuvar özellik gösteren alt grup mevcuttur.
Burkitt lenfoma/lösemi, c-myc onkogeninin disregülasyonu ile sonuçlanan orta boy B hücre proliferasyonu gösteren agresif bir tümördür. Endemik, sporadik ve immünyetmezlik ilişkili klinik subgrupları mevcuttur. Bazı tümörlerde morfolojik özellikler Burkitt lenfoma ve DBBL arasında kalmaktadır.
Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma (DBBHL) bir lenfoid malignitedir. DBBHL, non-Hodgkin lenfomalar arasında erişkinlerde en sık görülen lenfoma alt tipidir ve Non-Hodgkin lenfomaların %30-58'ini DBBHL'lar oluşturur. Çoğunlukla 60 yaş üzeri kişilerde görülmekle birlikte çocuklar ve genç erişkinlerde de nadiren görülür.
Mayo Kliniği ve Léon Bérard Merkezi tarafından yapılan ortak bir çalışmada tedavi sonrası izleme alınan DBBHL lı 684 hasta üzerinde lenfomanın ne zaman nüks ettiği konusunda bir araştırma yapılmıştır. Sonuç olarak hastaların % 20' sinin 5 yıllık süreçte tekrarladığı görülmüştür.
Çok tuzlu ve baharatlı yiyecekleri tüketmeyiniz. Domates, portakal, greyfurt, limon gibi asitli meyve ve sebzeleri tüketmeyiniz. Yüzeyi pürüzlü, sert, pişmemiş, kurutulmuş yiyecekler, ağzınızın yaralı alanını rahatsız edeceğinden bu tip yiyeceklerden uzak durunuz. Yumuşak, püre kıvamında yiyecekleri tercih ediniz.
kaşıntılı vücut. Lenfomalı birçok insan kaşıntılı bir cilde sahip olabilir. Bu genellikle lenf düğümlerinizin şiştiği bölge civarındadır veya bir kutanöz (cilt) lenfoma alt tipiniz varsa, lenfomadan etkilenen her yerde kaşınabilirsiniz. Bazı durumlarda, vücudunuzun her yerinde kaşıntı hissedebilirsiniz.
Lenfomaların en sık görüldüğü yaş grubu 5-10 yaş arasıdır.
Lenf kanseri (lenfoma) vücudun savunma hücreleri olan lenfositlerin kanserleşerek kontrolsüz büyümesidir. Lenf kanseri en sık görüldüğü yerler; lenf bezleridir. Lenf bezleri vücudun en önemli savunma mekanizmalarından biridir.
Lenfomaların pekçok farklı türünde farklı belirtiler ortaya çıkabilmekle beraber, büyüyen lenf bezleri (çoğu zaman ağrısız), halsizlik, enfeksiyon durumu olmadan ateş, kilo kaybı, gece terlemesi, öksürük, göğüs ağrısı, karında ağrı ve şişkinlik, kaşıntı şikayetleri görülebilmektedir.
Lenf Kanseri Kimlerde Görülür? Genel olarak bakıldığında lenfomanın kadınlarda erkeklere kıyasla daha sık görüldüğü sonucuna varılabilir. Hastalık her yaş grubunda ortaya çıkabilir. Bununla birlikte; lenf kanserinin en sık ortaya çıktığı dönem ise genç erişkinlik dönemi olarak bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri