B sınıfı iş güvenliği uzmanları 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununa göre az tehlikeli ve tehlikeli işyerlerinde görev yapabilmektedirler.
İş güvenliği uzmanlarından; (C) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli sınıfta, (B) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda, (A) sınıfı belgeye sahip olanlar ise bütün tehlike sınıflarında yer alan işyerlerinde çalışabilirler.
eleman.net verilerine göre, B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı 2023 yılında ortalama 28.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı , Temmuz 2023 yılında ortalama 28.200 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 22.440 TL maaş alıyordu.
Yani bir yerde süresinin tamamını dolduracak şekilde tam zamanlı çalışan İş Güvenliği Uzmanı arkadaşımız başka yerde yarı zamanlı çalışma gerçekleştiremez. Ayrıca tam zamanlı iş güvenliği uzmanlığı yapan kişinin başka bir işyeri ile de iş sözleşmesi yapamayacağı yönetmelik ile belirlenmiştir.
Bu program mezunları, tüm kurum, kuruluş ve işletmelerde, ticaret merkezleri, inşaat projelerinde, üniversite ve okullarda, alışveriş merkezleri ve topluma açık merkezlerde, itfaiyeler, sivil savunma ve benzeri acil durum kuruluşlarında, "İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri" olarak görev alabilirler.
İlgili 39 soru bulundu
Birçok araştırmada iş sağlığı ve güvenliği önü açık meslek dallarından birisi kabul edilmektedir.
iSG Haber ™
Bu bağlamda, işyerlerindeki riskleri önceden tespit eden ve önlemler alan İş Güvenliği Uzmanları, geleceğin popüler meslekleri arasında yer alıyor. Peki, İş Güvenliği Uzmanlığı nedir, nasıl olunur ve ne gibi görevleri vardır?
a) Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde; ayda en az 12 saat, buna ilave olarak işçi başına ayda en az 5 dakika. b) Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde; ayda en az 24 saat, buna ilave olarak işçi başına ayda en az 5 dakika.
girmeye hak kazanırlar. (2) (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanlardan; a) Başvurdukları tarihte adlarına 1800 gün prim ödenenler, (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belge sınavına, girmeye hak kazanırlar.
BU UYGULAMANIN YÜRÜRLÜĞE GİRDİĞİ TEMMUZ AYINDA YAYIMLADIĞIMIZ BLOG YAZIMIZ İSE ŞU ŞEKİLDEYDİ: 01.07.2020 Tarihinden itibaren 50 çalışan sayısından daha az kişi ile az tehlikeli sınıfta faaliyet gösteren işletmeler ile kamu kurumlarında iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu uygulamaya geçti.
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olmak isteyen kişilerin iki şartı yerine getirmesi gerekmektedir. B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olmak kişi İş Sağlığı ve Güvenliği yüksek lisans mezunu olmalı ya da ilk olarak C sınıfı iş güvenliği uzmanı sertifikasını alarak 3 yıl çalışmalıdır.
Önlisans Mezunları İş Güvenliği Uzmanı Olabilir Mi? Sadece iş güvenliği bölümü önlisans 2 yıllık mezunları C Sınıfı İş Güvenliği kursunu tamamlamak kaydı ile iSG sınavına girme hakkı elde edebilirler. Sınavda başarılı olanlar c sınıfı isg uzmanı olmaya hak kazanırlar ve sertifikaları isg-katip sisteminde tanımlanır.
2023 yılı itibari ile 1030 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı maaşları 14130 TL'dir. En düşük C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı maaşı 11400 TL iken, en yüksek C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı maaşı 26450 TL'dir.
Sınav sonucu alınacak İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Sertifikası ile ancak üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan devlet memurları, kurumlarından alacakları izin neticesinde belirli saatlerde İSG uzmanı olarak çalışabiliyorlar.
Dolayısıyla hem kıdem hem de ekstra donanım gerektiren bu sınıf, en yüksek maaşı alabilir. 2023 yılı itibariyle ortalama bir A sınıfı iş güvenlik uzmanı maaşı 23.990 TL olarak gösterilebilir.
B sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak isteyen kişiler, bu alanda akredite edilmiş bir eğitim kurumundan eğitim almalıdırlar. Bu eğitim B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi'dir. Bu eğitime katılabilmek için gerekli şartları sağlayan adaylar, bu eğitimi veren bir kuruma başvurmalıdırlar.
İş Güvenliği Uzmanlık ve İşyeri Hekimlik sertifikası almaya hak kazanabilmek için sınavdan 70 puan almak gerekmektedir. Sınav 50 sorudan oluşmaktadır. Sınavlarda yanlış cevaplar doğru cevapları götürmemektedir.
B sınıfı ehliyet, diğer ehliyetler arasında en kapsamlı ehliyet türü olarak da anılmaktadır. Yetki sınırı sadece otomobil ve kamyonet kullanımı ile kalmamaktadır. M, F ve B1 sınıfına ek olarak başvuru veya kurs gerekliliği olmadan sahip niteliktedir.
Sektörde uzun yıllardır hizmet veren Bulut Akademi uzman eğitimcilerine göre iş güvenliği sınavını kazanmak asla zor değil. İşin sırrı her sınav gibi bu sınavı da sistemli ve düzenli çalışmaktan geçiyor.
a) Az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 10 dakika. b) Tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 20 dakika. c) Çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 40 dakika.” “(6) İş güvenliği uzmanları tam gün çalıştığı işyeri dışında fazla çalışma yapamaz.”
Tehlikeli sınıfta yer alan 500 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 500 çalışan için tam gün çalışacak en az bir İş Güvenliği Uzmanı görevlendirilir. Çok tehlikeli sınıfta yer alan 250 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 250 çalışan için tam gün çalışacak en az bir İş Güvenliği Uzmanı görevlendirilir.
Oysa mevcut uygulamada; bir iş kazasının gerçekleşmesi halinde, sorumlu olarak ilk akla gelen kişi iş güvenliği uzmanları olmaktadır. Bu sebeple de uzmanlar hakkında adli ve cezai soruşturma/kovuşturmalar açılmakta, hatta tutuklanmakta ve/veya hapis cezası ile cezalandırılabilmektedir.
Ülkemizde bütün hizmet alanlarında gerekli olan iş güvenliği uzmanlığı hastanelerde de olması gereken bir uygulamadır. Hastanede iş güvenliği uzmanlığı devlet kurumu ise kadrolu şekilde bulunması gereken, özel sektör ise hizmet alımı şeklinde yürütülen hizmetlerden oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri