İslam dini kabirlerin başka yere nakledilmesine önemli bir gerekçe yoksa hoşgörmüyor. İslam dininde kabirlerin başka bir yere nakledilmesine “nakli kubur” deniliyor ve önemli bir gerekçe yoksa bu nakil hoşgörülmüyor. Çünkü İslamiyet ölülerin de diriler kadar haklarının savunulması prensibini benimsiyor.
Kabirleri başka yere nakletmek, önemli bir sebep bulunmadıkça caiz görülmemiştir. Bir kabristan ne kadar eski olursa olsun, artık kendisine ihtiyaç kalmamış olsa bile yine bunun kabristan olarak korunması asıldır.
Kabrin olduğu yerden yol geçmesi, su altında kalması veya bulunduğu yerin başkasına ait olup sahibinin orada cenaze defnine izin vermemesi gibi zorunlu bir durum olmadıkça defnedilen cesedin başka bir mezarlığa nakledilmek üzere çıkarılması dînen caiz değildir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 146; Şürünbülâlî, Merâkı' ...
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Kayapınar, "Toplum menfaatinin kabrin taşınmasını gerekli kıldığı durumlarda kabirler nakledilebilir. Zorunluluk varsa kabir naklinin sakıncası yoktur" dedi.
Mezarların üzerinde bulunan yapılara, Mezarlıktaki tesislere, Mezarlıkların korunmasına yönelik yapılan yapılar korunmak istenmiştir. Bütün bu yapılara karşılık yıkmak, bozmak veya kırmak eylemi gerçekleştirildiği vakit ibadethanelere ve mezarlıklara zarar verme suçu işlenmiş olacaktır.
İlgili 32 soru bulundu
Yapılan mezarın çökmemesi için de cenaze defnedildikten en az bir yıl sonra mezarın yapılması gerekmektedir. Mezar erken yapıldığı takdirde mezarda çökme yaşanabilir. Sadece mezar taşı koymada ise bir maruzat yoktur” diye konuştu.
İnsanın dirisi saygın olduğu gibi ölüsü de saygındır. Dolayısıyla ölülere saygı duyulması ve saygısızlık anlamı taşıyan davranışlardan kaçınılması gerekir. Bu itibarla, zaruret olmadığı sürece, mezarların üzerinden geçilmesi ve kabirlerin üzerine oturulması dînen uygun bir davranış değildir.
Değerli kardeşimiz, Bir kabre birden fazla ölü koymak mekruhtur. Ancak salgın hastalık, savaş, deprem, sel felâketi gibi durumlarda, ölü sayısı fazla olur da her biri için ayrı bir kabir hazırlamak güçleşirse, o takdirde iki üç kişiyi bir kabre defnetmekte kerahet yoktur.
2–3 gün: Karın derisinde renk değişikliği görünür. Gaz nedeniyle karın şişmeye başlar. 3–4 gün: Renk yayılır ve renksiz damarlar görünür hale gelir. 5–6 gün: Karın belirgin şekilde şişer ve deride kabarcıklar gözlenir.
"Zaruret olmadan iki erkeğin veya iki kadının bir kabirde defnedilmesi câiz değildir.
Sual: Kabrin veya ölünün nakledilmesinin hükmü nedir? Cevap: İbni Âbidîn hazretleri cenâze bahsinin sonunda der ki: Definden evvel cenazeyi başka yere nakletmek bazılarına göre mutlak surette caizdir.
Cenazeler; ilgili şefliklerce görevlendirilecek personel tarafından bulunduğu yerden, başkanlığımıza bağlı en yakın gasilhaneye nakil edilir ve orada dini vecibelere uygun olarak ÜCRETSİZ olarak cenaze defin hizmetleri (nakil, gasil, kefenleme, defin) yapılır.
Cenazenin daha önce ölmüş bir yakının üstüne defin edilmesi için ilk gömü tarihinden itibaren en az 5 (Beş) yıl geçmiş olması şartı aranır. Üste gömü yapılacak olan kabrin başında mutlaka okunabilir bir baştaşı olmalı ve müdüriyet kayıtları ile baştaşındaki bilgilerin birbirini doğrulaması gereklidir.
Önemli olan ahirete gideceğidir mezar yeri değil. Hepimiz Allah'ın huzura çıkacağız. Mezar yeri satın almanın dinen bir sakıncası yoktur.
Mezar takımını geçen sene bin 200 ile bin 500 TL arasında alıyorduk. Şimdi ise 3 bin TL'ye alıyoruz. Mezarın müşteriye teslim fiyatı en düşük 7 bin TL. En yüksek fiyatlı mermer fiyatı ise 80 bin TL'ye kadar çıkıyor.
Müslüman mezarlığı, ihtişam, debdebe ve tantanadan uzak, sadeliği, tabiiliği ve intizamı ile örnek olmalı. Camide bütün imtiyazlarından sıyrılarak Allah'ın huzurunda aynı safta duran müminlerin, mezarları da görünüş itibariyle birbirine eşit olmalıdır. Mezar yapımında bu eşitliği bozan şeylere yer verilmemelidir.
Nihat Hatipoğlu ile Sahur programında Zehra Demirci, "Ölen kişiler evlerine ziyarete gelir mi?" diye sordu. Hatipoğlu, "Tabii ki her şey Allah'ın müsaadesiyle olur. Ölü kendi kendine evini ziyaret edemez.
Ruh, evine her zaman gelir; ruh genellikle Cuma akşamları ve bayram akşamları gelir. O günlerde dua okunur ki, ruh ağlaya ağlaya gitmesin; güle güle gitsin. Olmadık zamanlarda evde sinek vb. canlılar dolaşırsa, bu birinin ruhu olduğuna yorulur. Ruh, kıyamet kopunca yerine yerleşir; suallere cevap verir.
Ölü, ruhun cesedinden ayrılmasından sonra öldüğünü anlamaktadır. Nitekim hadislerden de anlaşıldığı gibi, ruhun cesedden ayrılması ile nimet ve azap başlamaktadır.
Bir Çocuğun Annesiyle Aynı Mezara Konulmasının Hükmü
el cevab: Şehir hayatındaki mezar yeri sıkıntısına nazaran mali imkansızlık veya yer olmaması durumu sebebiyle açılan kabre arasına haciz veya toprak konularak çocuk ve annesi konulabilir. NŞA da bir kabre zaruret olmaksızın yalnızca bir insanın gömülmesi esastır.
Cenazeyi mezara baş, ayak ve beline bağlanan kuşaktan tutarak en yakınlarından iki veya üç kişi indirir. Kadınları, genellikle oğul, kardeş, baba, amca, dayı mezara indirebilir.
Fetva Kurulu, "ölülerin çok olması gibi bir mazeret varsa aralarına toprak ve benzeri bir engel bırakmak kaydıyla aynı mezara birden fazla kişinin defnedilebileceğini" belirtti.
Aynı şekilde kabir ziyaretinde kabirler çiğnenmez, üzerine oturulmaz ve yatılmaz. Ayrıca kabirlere karşı namaz kılınmaz ve ölülere adakta bulunulmaz.
Antalya Müftüsü Mahmut Yeleser, mezar taşlarında ölenin fotoğrafının, veya çeşitli amblemlerin konulmasının dinen doğru olmadığını söyledi. Yeleser, “Mezar taşına asılan ne fotoğrafın, ne de yapılan Cimbom ambleminin ölüye faydası vardır. Gidip, Fatiha okuyup hayır işlesinler” dedi.
Mezar taşı, mezarlıklarda gömülen kişiye ait kimlik bilgileri, dua vb. yazıları kazınmış olarak üzerine bulunduran ve mezarın baş ucuna dikilen stel ve taştır. Türkçe deyim ve atasözleri arasında çok fazla kullanılmaz, "mezar taşı ile övünülmez" sözü halk içinde kullanılan bir sözdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri