Bazı besinler B12 vitamini açısından zengindir. Başta ciğer olmak üzere kırmızı et, balık (özellikle uskumru), süt, peynir, yoğurt, kefir, yumurta (özellikle yumurta sarısı), midye-istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri, beyin böbrek gibi sakatat türleri bol miktarda B12 vitamini içerir.
B12 vitamini insan vücudu tarafından kendi kendine üretilemez. Bu yüzden, dışarıdan takviye edilmesi gerekir; bu ihtiyaç da genellikle hayvansal besinlerle karşılanır. Özellikle et, yumurta, balık, süt ve süt ürünlerinde yüksek oranda B12 vitamini bulunur.
Bu nedenle “B12 eksikliği ne yemeli?” sorusunun yanıtı süt, süt ürünleri, deniz ürünleri, yumurta, kümes hayvanları ve ettir. “B12 eksikliği olanlar ne yememeli?” sorusu da sıklıkla dile getirilir. Bu eksikliği yaşayan kişilerin vitaminin emilimini engelleyen içeriklerden uzak durması gerekir.
Narenciye, muz ve avakado en çok b12 vitamini bulunan meyvelerdir. Meyveleri gün ışığının aktif olduğu gündüz saatinde tüketmek faydalı olmaktadır. Böylece gün ışığı ile birlikte meyve içerisinde bulunan b12 vitamininden maksimum derecede faydalanmak mümkün olmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
En az keçiboynuzu kadar kan yapıcıdır. ÜZÜM VE DUT PEKMEZİ: Her ikisi de hem B12 vitamini hem demir açısından çok zengindir. Kansızlık çekenlerin bol miktarda yemesi gerekir.
Yetersiz B12 vitamini de anemiye, yani kansızlığa neden olabilir. Aneminin en yaygın belirtileri arasında yorgunluk, nefes darlığı ve düzensiz kalp atışı bulunmaktadır. Anemi durumuna sahip bireyler dil ya da ağız ağrısı, beklenmedik kilo kaybı, soluk veya sararmış cilt, ishal ile adet sorunları ile karşılaşabilirler.
Başta ciğer olmak üzere kırmızı et, balık (özellikle uskumru), süt, peynir, yoğurt, kefir, yumurta (özellikle yumurta sarısı), midye-istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri, beyin böbrek gibi sakatat türleri bol miktarda B12 vitamini içerir.
B12 eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlar meydana gelir. B12 eksikliği psikolojik belirtileri nelerdir? Depresyon, sinirlilik, unutkanlık, düşünme ve davranışlarda değişiklik, yargılama, hafıza ve anlayış gibi bilişsel kabiliyetlerde azalma gibi belirtilerdir.
B12 eksikliği tedavisi oral (ağızdan) ve parenteral (enjeksiyon yoluyla) olarak yapılabilir. Oral tedavi; günde 250-1000 mcg (mikrogram) olacak şekilde 1 hafta süreyle her gün, sonra 2 hafta süreyle haftada 2 gün şeklinde daha sonra da haftada 1 kez 1-2 hafta süreyle verilir.
B12 eksikliğine karşı en etkili besinin lahana olduğu öğrenildi. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu B12 için lahana kürünü öneriyor. "B12-vitamini sadece hayvansal besinlerde bulunur ancak beyaz lahananın fermentasyonu sonucunda B12-vitamini bakımından zengin, ekşi tadı olan ferment-lahana oluşur.
B2 ve B12 Vitamini açısından zengin bir besin kaynağıdır. 100 grama denk gelen 2 büyük yumurta tüketiminin günlük B12 alımının yaklaşık %46'sını karşılar. Araştırmalarda yumurta sarısının beyazından daha yüksek oranda B12 vitamini içerdiğini ve sarı kısımdaki B12 vitamininin daha yüksek oranda emildiği görülmüş.
Eğer eksiklik tedavi edilmezse büyüme problemleri ortaya çıkabilir. B12 vitamini eksikliği ciddi bir kalıcı sinir ve beyin hasarı riski taşır.
Ülkemizde b12 olarak ağırlıklı olarak hidroksikobalamin ve siyanokobalamin bulunduğu düşünülürse hidroksikobalamin çok daha etkili olduğu söylenebilir.
Mercimek, pancar, brokoli, ıspanak, barbunya, bezelye, taze fasulye, maydanoz. Ayrıca B12 eksikliğine iyi gelen kuruyemişler de bulunmaktadır. Örneğin; Ceviz, Badem, Fındık gibi birçok kuruyemişin içerisinde de birçok vitamin bulunmaktadır.
Yumurta bildiğiniz gibi birçok vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir besin maddesi. Üstelik bu durum sadece tavuk yumurtası için değil bıldırcın yumurtası, kaz yumurtası gibi yumurta çeşitleri için de geçerli. Vücudunuzda B12 vitamini eksikliği varsa her sabah güne 1 haşlanmış yumurta ile başlayabilirsiniz.
B12 vitamininin iğnesi yüksek oranda bir B12 vitamini içermektedir. B12 vitamin eksikliklerini hızlı bir şekilde normal şekle döndürmeye yardımcı olmaktadır. B12 vitamini iğnesi kişilerin bu iğneyi vurulmaya başlamasından yaklaşık olarak 15 gün sonra etkisini iyi bir şekilde göstermeye başlar.
D vitamini eksikliğinin belirtileri kişiden kişiye değişmekle birlikte, eklem ağrısı, yorgunluk, kas ağrısı ve zayıflığı, kemik ağrısı, uyuşma ve düşkün ruh hali en tipik belirtilerdir. D vitamininin özellikle eklem ağrısı ve osteoartirit (kireçlenme) ile ilişkisi olduğuna dair araştırmalar bulunduğunu belirten Prof.
B12 Vitamini Uyku ya da Uykusuzluk Yapar mı? B12 vitamini uyku sorunları yaratmaz. Hatta bu vitaminin düzenli bir şekilde kullanılması yaşanan uyku problemlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olur.
Eksikliğinde halsizlik, yorgunluk, kas kasılmaları, depresyon gibi bulgular ortaya çıkabilen B12'nin insan sağlığı için yadsınamaz bir önemi vardır.
Yumurta. 100 gram yumurta günlük B12 vitamini ihtiyacının %33′ünü karşılar. Tabii, 100 gram yumurta yemek kolesterolü de önemli miktarda yükseltir. 1 adet yumurtanın sarısı ise günlük gereksinim %6′sını karşılamaya yeter.
Peki eksikliği çeşitli sağlık sorunlarına neden olan B12 vitamini hangi besinlerde bulunur? Süt, yoğurt ve kefir. Mercimek, pancar, brokoli, ıspanak, barbunya, bezelye, taze fasulye, maydanoz. Özellikle hayvansal besinlerde yüksek bulunan B12 vitamini bitki olarak ise sadece mantarda fazla bulunur.
B12 vitamini içeren sebzeler arasında; mercimek, brokoli, pancar, barbunya, ıspanak, taze fasulye, bezelye, maydanoz gibi sebzeler sıralanabilmektedir. Bununla birlikte b12 vitaminini içeren çeşitli meyveler bulunmaktadır. Narenciye, avokado ve muz en fazla B12 vitaminini bulunduran meyvelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri