Vücut, folik asidi kullanabilmek için B12 vitaminine ihtiyaç duyar. Eğer kişide B12 vitamini eksikliği varsa folik asit yeterince kullanılamayacağından folik asit değerlerinde bir artış görülebilir.
Takviye olarak folik asit kullanan kişilerde homosistein seviyelerinde düşüş görülmüştür. Kanda yüksek homosistein bulunması kalp hastalıkları riskini artırmaktadır. Folik asidin B12 vitamini ile birlikte bu tarz kalp hastalıkları riskini azalttığı düşünülmektedir.
Vitamin takviyelerinin aynı anda alınmaması gereken bazı durumlar da vardır. Alınan farklı vitamin türleri birbirinin etkilerini olumsuz etkileyebilir. Buna örnek olarak A ve E vitaminlerinin K vitamininden ayrı olarak alınmasının gerekli olduğu gösterilebilir.
B12 vitamini organik bileşikleri sayesinde vücuttaki enerjiyi artırır. Folik asitle beraber çalışarak kansızlığa karşı etkili olur. Karbonhidratların enerjiye çevrilmesini sağlayarak şeker kullanımının iyileşmesini sağlar. Kandaki amino asit (homosistein) miktarını azaltarak kalp ve kan damarları hastalıklarını önler.
Folat içeren besin takviyeleri bazı reçeteli ilaçlarla etkileşime girebilir. Metotreksat: Metotreksat, bazı kanser türlerini ve otoimmün hastalıkları tedavi etmek için kullanılan bir ilaçtır. Epilepsi ilaçları. Folik asit Dilantin, Carbatrol ve Depacon gibi antiepileptik ilaçlara etkileşime girebilir.
İlgili 44 soru bulundu
Sülfasalazin maddesi gibi sülfonamid grubu antibiyotik içeren ilaçlar: Bu ilaçlar folik asidin emilimini engellemekte ve dolayısıyla etkisini azaltmaktadır. Kloramfenikol ve ko-trimoksazol maddelerini içeren ilaçlar: Bu ilaçlar FOLSET' in etkisini azaltabilmektedir.
Gebe kalmadan 2 ay önce folik asite başlanılmasını ve gebeliğin 3. ayının sonuna kadar her gün 400 mikrogram kullanılmasını öneriyoruz. Özellikle doz konusunda doktorunuzun önerilerine dikkat edin. Yalnız folik asidi her gün almaya özen gösterin. Çünkü folik asit vücutta depolanmaz, sürekli yenilenmelidir.
Folik asit saat kaçta içilmeli, diye de merak edebilirsin. Folik asit tabletlerini belirli bir saat olmadan, sabah veya akşam saatlerinde almak tavsiye ediliyor.
O yüzden Dünya Sağlık Örgütü bizim kendi sağlık bakanlığımız da mutlaka anne adaylarının gebelik planladığı dönemde ilk 46 hafta civarı folik asit almaları ve gebelik oluştuktan sonra da ilk 3 ay mutlaka folik asit replasmanı öneriyoruz.
Vitamin B12 Ne Zaman İçilir? Genel olarak B vitaminleri vücuda alınan besinleri enerjiye çevirmektedir. Bu nedenle B vitamini almak için günün en iyi zamanı uyandıktan sonraki aralıktır (15).Böylece uykuyu herhangi bir şekilde olumsuz etkilemez.
Doktor önerdikten sonra aynı anda birkaç değişik vitamin hapı içmenin zararı yoktur. Örneğin damar sertliği olanlara E ve C vitamini bir arada verilir. İki hapın bir arada içilmesi hastalığın tedavisindeki başarıyı artırır.Vitamin eksikliği nasıl belli olur?
Vitamin Takviyeleri Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli? Tercih edilecek vitamin takviyesi çeşitleri içeriğinde pek çok vitamin çeşidini barındırabilir. Ancak gün içerisinde 5'ten fazla vitamin takviyesi tüketilmemelidir. Vitamin takviyeleri kullanılırken günlük önerilen miktarın aşılmamasına dikkat edilmelidir.
Kullanım Önerisi:
Günde 1 tablet tok karnına alınması önerilmektedir.
Folik Asit Kullanılmazsa Ne Olur? Hamilelikte ve öncesinde yeterli folik asit desteği alınmazsa bebeğin merkezi sinir sistemine bağlı sakatlıklar görülebilir. Nöral tüp defekti denilen bu merkezi sinir sistemi anomalileri farklı biçimlerde ve seviyelerde görülebilir.
Herhangi bir hassasiyetiniz yoksa günlük alım miktarını geçmemeniz önerilmektedir. Devamlı görülen folik asit yüksekliği ciddi nörolojik rahatsızlıklar yol açabilir. Bundan dolayı folik asit takviyesi alırken belirtilen dozlara uymanızda büyük fayda vardır.
B12 vitamininin eksikliğine folik asit eksikliği eşlik edebilir. Alkolizm, hamilelik, hemolitik anemi ve diyaliz hastaları folik asit eksikliğinin oluşabileceği kişiler arasında yer alır. Sindirim sistemine müdahale edilen cerrahi girişimler ve diyetle yetersiz alım sonucunda da folik asit eksikliği meydana gelebilir.
Folik asit gebelik oluşumundan önce alınmalıdır. Bunun yanında sabah ve akşam saatlerinde alınması tavsiye edilmektedir.
Yapılan araştırmalar sonucunda, gebelik planlanmaya başlandığı zaman, diğer bir deyişle en az gebelikten 3 ay öncesinden başlayarak, gebeliğin 3. ayının sonuna kadar günlük 400 mikrogram folik asit kullanılması önerilmektedir.
Folik asit eksikliğine bağlı kansızlık ortaya çıktığında solukluk, nefes darlığı, baş dönmesi gibi anemi belirtileri gelişir.
Hamilelik öncesinde folik asit kullanılması, gelecekte dönemde bebeğin spina bifida gibi sinir tüpü kusurlarına karşı korumasını sağlar. Folik asiti 2 ila 3 aylık periyotlarda tablet şeklinde kullanabilirsiniz. Ayrıca folik asidin doğal formu olan ve folat içeren besinleri daha fazla tüketmeye çalışabilirsiniz.
Folik asit, yalnızca hamile kalmaya çalışılan dönemde değil, hamileliğin ilk üç ayında da alınması tavsiye edilen bir vitamindir. Folik asit hamile kalma şansını artırdığı gibi, hamilelik esnasında da bebeğin omurilik gelişimi bakımından büyük önem taşır.
Folik asit eksikliği durumunda saç uzaması yavaşlayabilir, saçların zayıflayabilir ve daha kırılgan olabilir. Bu gibi zamanlarda ıspanak, lahana, bezelye ve pancar gibi folik asit yönünden zengin gıdalara öncelik vermeni öneririz.
Bunun dışında kullanılan folik asit içeren multivitamin destekleri ise genel amaçlı olarak kullanılabilir. Peki folik asit aç karna mı içilir ya da folik asit yemekle alınır mı? Folik asit suda çözünen bir vitamin türüdür. Yemeklerden önce veya sonra bol su ile içilebilir (14).
Dr. Kerime Nazlı Salihoğlu, gebelikte folik asit kullanılmaması durumunda doğacak bebeğin bir çok sağlık sorunu ile dünyaya gelebileceğini söyledi. Gebelikte folik asit kullanımını tavsiye ettiklerini dile getiren Salihoğlu, “Gebelikte folik asit kullanımı mutlaka tavsiye ediyoruz. Folik asit B vitamini türevidir.
Bilinmesi gereken en önemli nokta folik asidin güvenli üst sınırı olan 1 mg folik asit içermesidir. Folik asidin aşırı alımının ne tür yan etkiler doğurabileceği henüz belli olmasa da fetüste farklı genlerin açılıp kapanmasını içerebilir. İlerleyen dönemlerde çocuğun hastalık gelişiminde büyük rol oynayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri