Konut kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan yasa, Resmi Gazete'de 11 Haziran 2022'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasa, konut kiralarının 1 Temmuz 2023'e kadar söz konusu oranın üzerinde artışını yasak getirmişti.
Değişiklik Yönetmeliği ile getirilen yenilikler yayımlandığı tarih olan 09.05.2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.
TBMM Genel Kurulu'na sunulan torba yasa teklifi içinde yer alan konut kiralarında yapılacak artışı yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme 1 Temmuz 2024'e kadar uzatıldı.
Sabah Gazetesi'nden Hazal Ateş'in haberine göre konutlarda kira artış oranlarına getirilen yüzde 25'lik sınır 11 Haziran 2002-1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerini kapsıyor.
7409 sayılı Kanun ile Türk Borçlar Kanunu'na eklenen ek maddeye göre, yüzde yirmi beşlik artış oranı sınırlaması, Kanun'un yürürlüğe girdiği tarih ila 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanabilecektir.
İlgili 23 soru bulundu
KİRADA YÜZDE 25 ZAM SINIRLAMASI UZATILDI
"Kira artışına yüzde 25 sınırlama getiren düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bir yıl süre ile geçerli olacak. Meclis bayramdan sonra toplandığında düzenleme yasalaşacak." Buna göre; Yeni yılda kirada yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecek.
Sorusu kiracıların sürekli sorduğu sorulardan biridir. Mevzuata göre ev sahibi, kira sözleşmesi süresi bitmeden kiracısına "Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık" şeklinde bir talepte bulunamaz. Ev sahiplerinin, kira sözleşmesinin bitmesinden dolayı kiracıyı evden çıkartması mümkün değildir.
'KİRACI, HAKARET VE TEHDİT DURUMUNDA SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNABİLİR' Karan, yüzde 25 zammı kabul etmeyen ev sahiplerinin kiracıları yıldırmak amacıyla tehdit veya taciz yoluna gitmesi halinde kiracıların neler yapabileceği ile ilgili olarak da şunları söylüyor: “Kiracı bu durumda savcılığa şikayette bulunabilir.
TÜFE'nin on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış sınırı düzenlenmesinde geçtiğimiz yıl yapılan değişiklik devam edecek. Yapılan açıklamaya göre 2 Temmuz 2023'ten 2 Temmuz 2024 tarihine kadar bir yıl süreyle konut kiralarında kira artışı oranı üst sınırının yüzde 25 olarak uygulanacak.
Türk Ceza Kanunu'nda yapılacak düzenlemeyle fahiş kira artışı yapan ev sahiplerine hapis ve para cezası uygulanacak. Bir yıldan 3 yıla kadar hapisle soruşturma, dava açılabilecek. Haklarında 3 yılla soruşturma açılan ev sahipleri, mahkemenin takdiri ile tutuklu da yargılanabilecek.
Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın diyen Bakan Kurum, “Evini fahiş fiyatlarla kiraya vermek isteyenler de var, tabii bunlar istisna. Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2 Temmuz 2023'ten 2 Temmuz 2024 tarihine kadar bir yıl süreyle konut kiralarında kira artışı oranı üst sınırının yüzde 25 olarak uygulanacağını bildirdi.
Kira Kontratı Yenilenmezse Devam Eder Mi? Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez.
04 Eylül 2023 günlü Tüketici Fiyatları Endeksi (2003=100) haber bültenine göre; 2023 Ağustos ayı itibariyle bir aylık enflasyon yüzde 9,09 oranında, oniki aylık enflasyon yüzde 58,94 oranında ve yıllık ortalama enflasyon ise yüzde 56,28 oranında artış göstermiştir.
TÜİK Kurumsal. TÜFE'deki (2003=100) değişim 2023 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %6,65, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,65, bir önceki yılın aynı ayına göre %57,68 ve on iki aylık ortalamalara göre %72,45 olarak gerçekleşti.
Kira artış oranı bakımından sabit oran öngören yasa düzenlemesi 8 Haziran 2022 tarihinde kabul edilmiş olup 11 Haziran 2022 tarihli Resmî Gazete ile yayımlanmıştır. Kanun'un 5. Maddesi ile yayımı tarihinde yürürlüğe gireceği hüküm altına alınmaktadır.
Ev sahibinizin yaptığı fahiş zamları CİMER, Tüketici Danışma Hattı ALO 175, Ticaret Bakanlığı Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Adalet Bakanlığına şikayet edebilirsiniz. Dava açabilir veya şikayette bulunarak hakkınızı arayabilirsiniz.
Yani kontrat süresi dolmadan ev sahibinin kira artırma, ek zam isteme hakkı bulunmuyor. Avukat Batuhan Bulut, yenilenme dönemine girmeden önce kira artışının talep edilemeyeceğini söyledi. Bir yıllık artışı, Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) oran belirliyor.
Ev sahiplerinin yılda bir kere zam yapma hakları var. O da son 12 ayın ortalaması olarak açıklanan tüketici fiyat endeksi ne ise ancak o kadar zam yapabilirler.
Ev sahiplerinin kirada ara zam ve yüzde 25'in üzerinde artış talebi hukuksuz. Bu durumda kiracı evden çıkarılamıyor. Kiracının tahliyesi için belirli koşulların oluşması gerekiyor. Bu sürecin ise yargı yoluyla yürütülmesi şart.
Ev sahibi, her yeni kira sözleşmesinde kanunlar çerçevesinde belirlenmiş sınır oranında zam yapabilir. Ev sahibi, kira zammını kabul etmeyen kiracıyı sözleşme bitimiyle beraber evden tahliye ettirebilir. Kiracı eğer evde oturmak istiyorsa kiraya yasal çerçeveler ışığında yapılan zammı kabul etmek zorundadır.
Kirasını düzenli ödeyen kiracıya karşı, kiraya veren, sulh hukuk mahkemesinde “ihtiyaç nedeniyle tahliye davası” açabilir. Davada; kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya bakmakla yükümlü olduğu bir kişinin ihtiyacı nedeniyle kiralanan taşınmazın tahliye edilmesi zorunluluğu ispatlanmalıdır.
Kanundan da anlaşılacağı üzere ev sahibinin üstsoyu olan annesinin ihtiyacı nedeniyle kiracıyı evden çıkarma hakkı bulunmaktadır. Fakat belirtmek isteriz ki bunun için fesih sürelerine uyulması ve sözleşmenin bitiş tarihinden itibaren 1 ay içerisinde sulh hukuk mahkemesinde dava açılması gerekmektedir.
Kira sözleşmesinin yazılı olması şart değildir. Yazılı kira sözleşmesi olmasa da kiracı evden çıkartılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri