Tedavi, nedene bağlı durumlara göre gerçekleşmektedir. Kulak çınlamasının sebebinin bulunamadığı durumlarda ise genel tedavi yöntemleri kullanılabilir. Kulak çınlaması sistemik nedenlere bağlı gelişiyorsa yüksek tansiyon, kolesterol, B12 veya demir eksikliği gibi hastalıkların tedavisinin yapılması gereklidir.
Kulak çınlamasının nedeni belirlenemediyse genel tedavi yöntemlerine müracaat edilir. Çınlama sistemik etkenlere bağlı ise çinko eksikliği, kolesterol, yüksek tansiyon, demir veya B12 eksikliği gibi problemlerin tedavisine odaklanılmalıdır.
Kan tahlilleri ile eksik olan vitaminler tamamlanır, özellikle d vitamini eksikliği son dönemde kulak çınlamasına sebep olduğu saptanmıştır. Diğer bir ilaç tedavisi de kan dolaşımını hızlandırıcı ilaçlardır.
Kulak çınlamasının azaltılmasına yönelik yüksek sesli müziğe maruz kalmaktan korunma, kan basıncının kontrolü, tuzlu yiyeceklerden uzak durma, kahve, kola ve sigara tüketiminden kaçınma, egzersiz yapma gibi tavsiyeler kulak çınlamasına ne iyi gelir sorusuna verilebilecek en iyi cevaplar arasında yer alır.
Michigan Üniversitesi Kresge İşitme Araştırma Enstitüsü'nde yapılan araştırmalar, magnezyum desteği alan kişilerin (A, C ve E vitamini ile birlikte) gürültüye bağlı işitme kaybına karşı korunduğunu gösteriyor. Nelerde var: Muz, enginar, patates, ıspanak, domates ve brokoli.
İlgili 44 soru bulundu
Yine B12 vitamini eksikliğine veya şeker hastalığına bağlı çınlamalarda görülebilir. Kulak çınlaması kulağa ait sebeplerden dolayı meydana gelebileceği gibi vücutta gelişen diğer rahatsızlıklar sonucunda da kulak çınlamaları yaşanabilir.
Sebebi belli olsun olmasın çınlamayı azaltmak için en sık başvurulan yöntem ilaç tedavisidir. Bu amaçla; iç kulağa giden kan akımını arttırıcı ve veya iç kulak işitme hücrelerinin aktivitesini düzenleyen ilaçlar kullanılır (Tebokan, Vit B, Vastarel, Gingo Biloba, Kortikosteroidler).
İbrahim Saraçoğlu Önerisi:
Ayrıca aslan pençesi adı verilen bitkiyi sıcak su ile demleyip bitki çayı olarak tüketmeniz de etkili olacaktır. İbrahim Saraçoğlu bitkilerden gelen şifaya inanarak, kulak çınlaması şikayetinde olan hastalar için aslan pençesi bitkisini ve lahana suyunu önerir.
Uykularınızı bölen ve neredeyse hayatınızı zehir eden kulak çınlamasından kurtulmak artık mümkün. Halk arasında kulak çınlaması sorunu olarak bilinen “tinnitus” rahatsızlığı, kulağa lazerle biyo-uyarıcı etki oluşturularak yapılan "tinnitus tedavi sistemi”yle 2 ayda tedavi edilebiliyor.
Tinnitusa neden olduğu bilinen ilaçlar arasında nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) ve bazı antibiyotikler, kanser ilaçları, diüretikler, antimalaryal ilaçlar ve antidepresanlar bulunur.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
İşitme kaybı/kulak çınlaması
İşitme, işitme sinirleri tarafından sağlandığı için; magnezyumun beyin üzerine etkileri (sakinleştirici, uyarılabilirliği azaltıcı, oksidatif stresi azaltıcı, damar açıcı, antienflamatuar etkileri) işitme kaybının önüne geçmede ve çınlamanın kontrolünde işe yaramaktadır.
Kişilerin en çok tercih ettiği bir diğer yöntem de elma sirkesidir. Elma sirkesi sahip olduğu asitler nedeni ile insan sağlığına sağladığı faydalar ile bilinir. Çınlama sorununun yanı sıra duyma sorunu yaşayan kişiler de bu yöntemi kullanabilirler. Her gün 1 ya da 2 damla kulağa damlatılabilir.
Prof. Dr. Nuri Özgirgin, "Kulak çınlaması tamamen de geçebiliyor, dolayısıyla kulak çınlamasının 'tedavisizliği' veya 'tedaviye olan direnci' konusunda bunun artık çok doğru bir algı olmadığını söyleyebilirim." dedi.
Bazı kişilerde düşük çinko seviyesi kulak çınlamasına neden olmaktadır. Çinko takviyesi bu kişilerde şikayetleri azaltacaktır. Melatonin, özellikle uyku sırasında kulak çınlamasından rahatsız olan kişilere yardımcı olabilir.
Kadınlarda menopoz döneminde de sıkça görülen çınlama problemi için en iyi fizik tedavi yöntemi sakız çiğnemektir. Günde 1 saat sakız çiğneyerek buradaki kasların çalışmasını sağlamak mümkündür. Kulak çınlamasını azaltmak için alınacak basit tedbirler de rahatlamaya yardımcı olacaktır.
Çınlamayı azaltmak için en sık başvurulan yöntem ilaç tedavisidir. Çınlama eğer hastanın günlük yaşamını etkileyecek kadar şiddetliyse, tinnitus maskeleyici denilen ve işitme cihazına benzer cihazlar faydalı olabilmektedir ya da çınlama bir tümor varlığı dolayısıyla oluşmaktaysa cerrahi yaklaşım izlenir.
Kulak çınlamasının zaman zaman yaşanması oldukça normaldir. Bu çınlamalar genellikle kısa sürer ve kendiliğinden geçer.
Kulakta çınlama, daha az duyma ve uğultu gibi nedenler kişilerin sosyal hayatlarını doğrudan etkilediği için kulak kirinin kulaktan atılması gerekir. Doğal yollar ile tam olarak atılamayan kirlere Boriclean yardımcı olmaktadır.
Elma sirkesi: Kulak çınlamalarını ve kulak içi problemleri azaltmakta kullanılır. Zeytinyağı: Kulak içerisine 3 damla şeklinde damlatıldığı an kulakta oluşan iltihabı yok etmektedir.
Tıbbi çalışmaları yapılmayan, ilaç maksatlı dönüşüme tabi tutulmayan hiç bir bitkisel ürünün tedavilerde anlamı yoktur.
Sülük, Hacamat gibi uygulamaların çınlamada hiç bir etkisi yoktur.
Eğer 2-3 haftayı geçen bir uğultudan bahsediyorsak mutlaka doktora gidilmeli. Altta yatan sebep belirlenirse sorun ortadan kalkabilir. Mesela kulak kiri gibi çok basit bir sebep bile uğultu, çınlama yapabilir. Basit bir işlemle bu sorunu ortadan kaldırırsanız uğultu da geçer.
Enfeksiyonlardan korunmak için kulak yolu her zaman kuru tutulmalıdır. Eğer kulakta kaşıntı varsa 2-3 damla sirke yararlı olacaktır. Sirke bozulan dış kulak yolunun asiditesini, sağlıklı hale getirmektedir.
Sigara kullanımı, aşırı alkol kullanımı, şeker ve tuzun fazla tüketilmesi, uzun süren susuzluk veya açlık, aşırı kafein, uykusuzluk, uzun süre yüksek sese maruz kalmak ve banyo sırasında kulağa su kaçması gibi durumlarda ortaya çıkabilen bu durum şu rahatsızlıklara bağlı olarak da yaşanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri