Gülümsemek, güler yüzlü olmak ve az gülmek sünnettir. Bunlarda sadaka sevabı vardır. Bunlar kalbe hayat verir. Ruha huzur verir. İnsanları kaynaştırır, insanlar arasında güven, sıcaklık ve yakınlaşma meydana getirir.
Gülmek ve güldürmek beşerî yapımızdan kaynaklanan ihtiyaçlar- dandır. Bu iki ihtiyaç, Hz. Peygamber tarafından cevapsız bırakılmamış ve ölçülü olmak şartıyla caiz görülmüştür.
Peygamber de bunları devamlı bir gülümsemeyle izlemişti. Resûlullah çokça tebessüm etmeyi ve nezaketle şaka yapmayı severdi. Ebû Hureyre (r.a.)'nin rivayetine göre Peygamberimiz, şakalaşmak derecesine varan samimi söz ve davranışlarla ashabının içine, onlardan biri gibi karışırdı.
Demek ki, çok gülmek kalbi katılaştıran, ahireti unutturan bir davranış olarak değerlendirilmiş, bundan dolayı da gülümsemek ve az gülmek tavsiye edilmiştir. Bebekler konusuna gelince: Açıklanan durumları dikkate alarak bebekleri gülümsetecek ve güldürecek şeyler yapmak da güzeldir ve hoştur.
Bulutların arasında yaşayan Unutuluş Melekleri, yeryüzüne sarkan ışık huzmelerine tutunarak yeryüzüne inerler. Melekler, yeni doğan bebeklerin üst dudağıyla burnu arasındaki boşluğa parmaklarıyla dokunarak, bebeklerin anne karnındayken gördüğü her şeyi unutmalarını sağlarmış.
İlgili 34 soru bulundu
En efdal amel, namazı vaktinde kılmaktır. En efdal amel, Allah yolunda cihad ( mücadele ) etmektir. En hayırlı amel, anne ve babaya iyilik etmektir.
ET: Peygamberimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-: “Et, dünya ve âhirette yiyeceklerin efendisidir.” buyurmuşlardır. Peygamberimiz'in en çok koyunun kürek ve ön kollarının etini sevdiği rivayet edilir. Bir hadîs-i şerifte: “– En iyi et, koyunun sırt etidir.” buyurmuşlardır.
İNANÇLA ŞAKA OLMAZ!
Ama ölçülü olmak kaydı şartıyla. İnançla şaka olmaz. Başka dinlerin inanç argümanlarını -inanmıyor da olsak-, şakada kullanmak uygun olmaz. Öncelikle, söz konusu dine ve inanca karşı nezaketsizlik olur.
Peygamber'in hadîsi ile yasaklanmıştır: "Kardeşinle mücadele ve şaka etme." (Tirmizî, Birr, 58). Mizahı çok yapan bazı sahabe hakkında Kur'anî hüküm de (el-Hadîd, 57/16) nazıl olmuştur. Yalanla eş anlamlı şakalar, bizzat yalan olduğu için haramdır.
Aşık olmak günah değildir. Bir hadiste, bir kadına aşık olup onu gizleyen ve kimseye söylemeden ölen birinin şehit olacağı ifade edilir. (bk. Kenzu'lummal, h. No: 7000) Bildiğiniz gibi, aşk, nefsanî olan duygusallıktan ziyade, kalbî olan aşırı sevginin adıdır.
Şer'i açıdan yasak olan bir söz söyleyesi caiz değildir. Sevdiği kişiye açıkça sevdiğini veya aşık olduğunu söylemek iyi bir söz söylemiş olamaz bilakis kötü bir şey söylemiş olur.
Çok gülmek, kahkahayla gülmek, yapmacık gülmek, boş yere gülmek, alay edici, incitici ve küçümseyici gülmek ve boş ve batıl şekilde güldürmek ise derece derece yasaklanmıştır. Başkasını küçük düşürücü ve alay edici olmamak ve ölçüsüz olmamak kaydıyla ise, normal gülmeler mübahtır.
Üç Şeyin Şakası da Ciddi, Ciddisi de Ciddidir Buyuruyor Efendimiz ﷺ 1- DİN (Dinin Şakası ve Alayı Olmaz..) 2- Nikâh (Nikâhın Şakası ve Alayı Olmaz..) 3- Talâk (Boşama) (Talâk'ın da Şakası ve Alayı Olmaz..) İslâmiyet Oyuncak Değildir. Asla ve Kat'â Lakayıt Olunmaz!
Hadislerde iman en üstün itaat olarak nitelendirilirken (Müslim, “Îmân”, 36) şirk en büyük günah olarak tanımlanmış (Müslim, “Îmân”, 37), nifakın küfür olduğuna (Müsned, III, 39), kişinin kalbinde imanla küfrün bir arada bulunamayacağına (a.g.e., II, 349) dikkat çekilmiştir.
Bu açıklamalardan anlaşılıyor ki, 1 Nisan günü, bir Hristiyan din âdeti değildir. Bu sebeple, bu günde -makul, aşırı olmayan, haram unsurları barındırmayan- bazı şakaların yapılmasının -prensip olarak- haram olduğunu söyleyemeyiz. Yalanla eş anlamlı şakalar ise, bizzat yalan olduğu için haramdır.
“Ben de şaka yaparım, ancak sadece doğru olanı söylerim” buyuran Allah Resûlü'nün şakalarının mutlaka gerçek bir yönü bulunurdu. Şaka amaçlı da olsa yalanı kullanmamış ve incitici, alaycı, küçültücü şakaları benimsememiştir.
Farklı kültür ve inançlara dayalı bir alışkanlık olan 1 Nisan günü direkt olarak hristiyanların adeti değildir. Bu nedenle haram denmemekte. Ancak yalan söyleyerek yapılan şakaların temelinde yalan olduğu için bu alışkanlık haramdır.
Şayet kendilerine (niçin alay ettiklerini) sorsan, “Biz sadece lafa dalmış aramızda eğleniyorduk” derler. De ki: “Allah'la, O'nun ayetleriyle ve elçisiyle mi alay ediyordunuz?” Onlara soracak olursan, “Biz dalmış, eğleniyorduk” derler. De ki: “Allah ile O'nun ayetleriyle ve peygamberiyle mi eğleniyordunuz?”
Çünkü Hz. Muhammed, en çok Hatice'ye aşıktı. * Hz. Ayşe, kıskançlığını gizlemiyor.
Hz.Muhammed (s.a.v.) 'Bana sizin dünyanızdan üç şey sevdirildi: Kadın, güzel koku ve gözümün nûru namaz' buyurmuşlardır. Mutasavvıflar bu benzersiz Hadîs-i şerîfi pek çok farklı derinlikte yorumlamışlardır. Peygamber Efendimiz: 'Rabbimden vahy almadan ne evlendim, ne evlendirdim' buyurmuşlardır.
Karpuz Peygamberimiz (asm)'in sevdiği ve yediği meyvelerdendir.
Nafile de olsa ibadette esas olan devamlılıktır. Sevgili Peygamberimiz, Allah'ın en çok sevdiği ibadetin, az da olsa devamlı yapılan ibadet olduğunu [1] bildirmiştir.
1. Mütedeyyin ve muhafazakâr olmak ibadetleri olabildiğince güçleştirerek yaşamaktır, zira “En faziletli ibadet en zor yapılan ibadettir.” şeklindeki bir düşüncesinin varlığı.
Peygamber (s.a.s.), Kurban Bayramında Allah katında en sevimli ibadetin kurban kesmek olduğunu, kurbanın kesilir kesilmez Allah katında makbul olacağını ve kurban edilen hayvanın boynuzu, tırnağı da dâhil olmak üzere her şeyinin kişinin hayır hanesine yazılacağını ifade etmiştir (Tirmizî, Edâhî, 1 [1493]; İbn Mâce, ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri