B12 Vitamini Uyku ya da Uykusuzluk Yapar mı? B12 vitamini uyku sorunları yaratmaz. Hatta bu vitaminin düzenli bir şekilde kullanılması yaşanan uyku problemlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olur.
B12 değerlerinin biraz düşük olması bile kişide depresyon, odaklanma sorunu, bilinç kaybı, uykusuzluk ve hatta zaman zaman denge ve kansızlık sorunlarına neden olabilir.
B vitamini takviyeleri günün herhangi bir saatinde aç tok farketmeksizin kullanılabilir.
Sinir Sistemini Olumsuz Olarak Etkileyebilir
Sinir sistemini olumsuz etkileyen aşırı C vitamini alımı, bu nedenle uykusuzluğa ya da uyku haline yakın halsizliğe, yorgunluğa da neden olabilr.
Özellikle bazı vitaminler vücudumuzda uyku kalitesini doğrudan etkiler ve eksikliğinde ciddi uyku sorunları yaşanabilir. E vitamini, D vitamini, B12 vitamini ve B6 vitamini uykusuzluk konusunda etkili olduğu bilinen bazı vitaminlerdir.
İlgili 22 soru bulundu
Aşırı doz B12 vitamini, mevcut uyku sorununu şiddetlendirebilir ya da uykusuzluk problemi yaratabilir. B12 vitamini, besinlerden enerji elde edilmesinde görev alır ve vücudun enerji döngüsünde önemli rol oynar.
sorusunun ilk yanıtı D vitaminidir. D vitamini, beyindeki çeşitli alanlarda bulunan reseptörlerin uykuyu düzenlemesinde rol oynar ve melatonin hormonunun salgılanmasında da etkilidir. Melatonin, vücudun uyku döngüsünü kontrol etmeye yardımcı olan bir hormondur.
Beynin uykuya dalamaması, bir hastalık olarak nitelendirilmeyen ve genellikle kaygı kaynaklı olup dönem dönem kişinin stres seviyesi arttıkça kendini gösteren bir problemdir.
Melatonin epifiz bezi tarafından üretilir ve geceleri salgılanır. Melatonin hormonunu yükselten bazı besinler bulunur. Sağlıklı bir uyku için alınan bu takviye besinler daha rahat geceler geçirmeyi sağlar. Melatonin badem, yer fıstığı, ceviz ve fındık gibi kuruyemişlerde yüksek miktarda bulunur.
Vücutta 5 yıl için depolanan B12 vitamini fazlalığının insan sağlığına bir zararı yoktur. Bilimsel çalışmalar ışığında sinir sisteminde önemli fonksiyonları olduğu bilinen B12 vitamininin fazlası idrarla zararsız şekilde vücuttan atılmaktadır.
Tablet veya kapsülleri yemekle veya yemek sonrası suyla birlikte alabilirsiniz. Tabletlerini suyla bütün olarak yutun, çiğnemeyin veya kırmayın. B12 vitamini suda çözünen bir vitamin olduğu için tabletleri bol suyla almak önemlidir.
B12'nin sabah saatlerinde alınması önerilir. Özellikle aç karnına almak ve eğer hap formunda ise büyük bir bardak su ile tüketmek emilimini yükseltir. Ancak; C vitamini B12'nin vücuttaki emilimini azaltabilir.
Sabahları güne başladığınızda kahvaltınıza başlamadan önce alabileceğiniz vitamin takviyelerinin başında demir, c vitamini, b12 vitamini gelmektedir. Bu üç vitamin, sabah uyandığınızda herhangi bir sindirime başlamadan tüketildiğinde çok daha hızlı bir şekilde kana karışmakta ve bu şekilde etkilerini göstermektedir.
Homosistein düzeylerini düşürerek, sakinleştirici nörotransmitterler üzerine olan etkilerini azaltır, merkezi sinir sisteminin daha sakin olmasını ve daha az uyarılabilir olmasını sağlar.
B12 vitamini organik bileşikleri sayesinde vücuttaki enerjiyi artırır. Folik asitle beraber çalışarak kansızlığa karşı etkili olur. Karbonhidratların enerjiye çevrilmesini sağlayarak şeker kullanımının iyileşmesini sağlar. Kandaki amino asit (homosistein) miktarını azaltarak kalp ve kan damarları hastalıklarını önler.
Yetişkinler için, tercihen yemek zamanı, günde bir (1) dilaltı tableti.
Uyku getiren içecekler arasında; ayran, süt ve bitki çayları almaktadır. Özellikle bitki çaylarından papatya, melisa çayı ve ıhlamur çayları önerilmektedir.
Rahat bir uyku için “papatya çayı, melisa çayı, rezene çayı, ıhlamur” gibi rahatlatıcı ve faydalı çayları içmen gerekiyor. Bu çayları uyumadan 1 veya 2 saat önce sıcak olarak içersen uyku kaliten artar ve kendini derin bir uykunun içinde bulursun.
Eğer yaklaşık 15 dakika süreyle uykuya dalamadıysanız kalkın ve başka bir odaya gidin ve uykunuz gelinceye kadar gevşemeye çalışın, uykunuz gelince tekrar yatağa gidin. Bu durum tekrar edebilir ama mutlaka her gün aynı saatte uyanmaya özen gösterin.
Magnezyum eksikliği açısından bazı gruplar daha fazla risk taşırlar. Sindirim sisteminde sorunu olanlarda, diyabet hastalarında, fazla alkol tüketenlerde ve yaşlılarda magnezyum eksikliğine daha sık rastlanır. Magnezyum sadece uykusuzluk problemlerinde değil aynı zamanda derin ve huzurlu uyku sağlamada da rol oynar.
Depresyon bulgularını katkıda bulunabilen eksiklikler arasında folik asit, B12 vitamini, D vitamini, magnezyum, selenyum, demir ve çinko sayılabilir.
B12 Vitamini Uyku ya da Uykusuzluk Yapar mı? B12 vitamini uyku sorunları yaratmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri