Söz konusu Tebliğ, yayımlandığı tarihi takip eden bildirim dönemine ilişkin olarak verilecek bildirim formlarına uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir. Buna göre, 2023/Ocak döneminden itibaren boş Ba/Bs bildirimi verme zorunluluğu kaldırılmıştır.
Boş Ba – Bs Bildirimi verme yükümlülüğü 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren kaldırılmıştır.
Yeni uygulama; 2023/Ocak ayına ait olup 2023 Şubat ayında verilecek Ba, Bs bildirimleri ile başlayacaktır. MADDE 1- 4/2/2010 tarihli ve 27483 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 396)'nde yer alan "149" ibaresinden sonra gelmek üzere ", 170/A" ibaresi eklenmiştir.
Yapılan değişiklik uyarınca, Bildirim verme yükümlülüğü bulunan ancak tüm alış ve/veya satışları belirtilen had olan 5.000 TL'nin altında kalan veya elektronik belge olarak düzenlenen belgelerden oluşan mükelleflerin, ilgili dönem Form Ba ve/veya Form Bs bildirimlerini verme zorunlulukları kaldırıldı.
4- Ocak 2023 ve izleyen dönemlerde 5.000 TL yi aşan kira ödemeleri ve kâğıt ortamında düzenlenen sigorta poliçelerinin bulunması halinde Ba-Bs Formu düzenlenecektir.
İlgili 43 soru bulundu
Elektronik belge olarak düzenlenen belgeler Form Ba ve Form Bs bildirimlerine dahil edilmeyecektir. Alışları ve Satışlarının tamamı e- belge (e-fatura ve e-arşiv fatura v.b) ile olan mükellefler boşta olsa BA, BS formu vermeyecekler.
BA BS formları vergi dairesine beyan ettiğimiz bir tür form çeşididir. Vergi beyannamesi olmamakla beraber tarh ve tahakkuk eden bir vergi bulunmamaktadır. Yani sonunda ödenecek bir beyan mevcut değildir. Ba/Bs formları her ayın 5'ine kadar bildirilmesi gereken formlardır.
Yapılan düzenleme ile Ocak 2023 ve izleyen dönemlerde 5.000,00 TL'yi aşan kira ödemeleri ile kâğıt ortamında düzenlenen sigorta poliçelerinin bulunması durumunda Form BA - Form BS bildirimi düzenlenecektir.
31.07.2023 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan “158 sayılı Vergi Usul Kanunu Sirküleri” ile Gelir Vergisi, MTV ve 7440 Sayılı Kanun'un ödeme süreleri ile Ba-Bs formlarına, e-defterlere, elektronik defter beratlarına ilişkin süreler uzatılmıştır.
31 Mart 2023 günü sonuna kadar verilmesi gereken 2023/Şubat dönemine ilişkin “Form Ba” ve “Form Bs” bildirimlerinin verilme süresi 7 Nisan 2023 Cuma günü sonuna kadar uzatılmıştır.
Her ne kadar beyanname düzenleme programında (BDP) BA BS bildirimleri için gerekli güncelleme yapılmış “… beyan edilecek bilgim bulunmamaktadır.” kutucuğu kaldırılmış olsa da, sistem beyannamenin boş da olsa 0 (Sıfır) -TL olarak gönderimine izin vermektedir.
Bir aylık dönem içinde aynı kişi veya kurumdan alınan yazar kasa fişlerinin toplamının Tebliğ ile belirlenen haddi aşması halinde Ba bildirimine dâhil edilmesi gerekmektedir.
1-VUK. 523 nolu Tebliği gereği, ay sonuna kadar verilmesi gereken Temmuz ayına ait Ba-Bs Formlarına e-belge olarak düzenlenen (e-fatura, e-arşiv fatura) alış ve satış faturaları dahil edilmeyecektir.
* 2023 yılı itibariyle Ba- Bs formlarının belirlenen süreler içinde vermeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükelleflere 213 sayılı VUK'nun Mükerrer 355'inci maddesine göre 7.500.-TL özel usulsüzlük cezası kesilecektir.
Resmi Gazetede yayımlanan ilgili madde şöyle; “1.1.8. Vergi Usul Kanunu kapsamında elektronik belge olarak düzenlenen belgeler, 2021 yılının Temmuz ayına ilişkin dönemden itibaren Form Ba ve Form Bs bildirimlerine dahil edilmeyecektir”.
Ba Bs formu verdikten sonra hatalı veya eksik olması durumunda düzenleme yapılabilir mi? Ba-Bs formları elektronik ortamda gönderilerek onayladıktan sonra, hata veya eksiklik olduğunun fark edilmesi halinde formlar, yeniden düzenlenerek gönderilebilir.
26 Nisan 2023 günü sonuna kadar verilmesi gereken Muhtasar ve Prim Hizmet, Konaklama Vergisi ve Damga Vergisi Beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 28 Nisan 2023 Cuma günü sonuna kadar uzatılmıştır.
Bildirim Formlarının Verilme Süresinin Uzatılması:
31.03.2023 günü sonuna kadar verilmesi gereken 2023/Şubat dönemine ilişkin "Form Ba" ve "Form Bs" bildirimlerinin verilme süresi 07.04.2023 Cuma günü sonuna kadar uzatılmıştır.
Verilmesi gereken beyanname ve bildirimlerin verilme süresi 15.08.2023'e kadar, Bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süresi 31.08.2023'e kadar uzatıldı.
Hangi Durumda, Hangi form Beyan Edilir? Bir işletmeden bir ay içerisinde KDV hariç olarak toplam 5.000 TL ve üzeri bir fatura alınırsa, bu Ba formu ile beyan ediliyor. Bir işletmeye bir ay içerisinde KDV eklenmeden toplam 5.000 TL ve üzeri fatura kesilirse, bunun da Bs formu ile beyan edilmesi gerekiyor.
“1.1.8. Vergi Usul Kanunu kapsamında elektronik belge olarak düzenlenen belgeler, 2021 yılının Temmuz ayına ilişkin dönemden itibaren Form Ba ve Form Bs bildirimlerine dâhil edilmeyecektir.” hükmü mevcuttur. Bu hüküm gereğince E-Dekont şeklinde ödemenin gerçekleşmesi durumunda tebliğ gereğince beyan edilmemesi gerekir.
İthalat işleminden kaynaklanan belgeler, noter satış sözleşmesi veya gider pusulası ile alınan araç ve benzeri ürünler, kağıt gider pusulası ile ödenen giderler ile alınan mallar, ay içinde KDV hariç toplamı 5.000 TL ve üzerini aşan kağıt faturalar, Yeni BA-BS Formlarına dahil edilmeye devam edilecektir.
Yukarıda yapılan açıklamalara göre, depozitolu ürün bedelleri için düzenlenen faturaların 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde Ba-Bs bildirim formlarına dahil edilmesi gerekmektedir.
e) Noterlerin, Kanunlarına göre vermiş oldukları noterlik hizmetlerini Bs formu ile bildirilmelerine gerek bulunmamaktadır. Aynı şekilde, noterlerde yaptırılan işlemlerin de Ba formu ile bildirilmesine gerek bulunmamaktadır.
Ba/Bs formu düzenleme ve beyan etmesi gereken kişiler, bilanço esasına göre defter tutan kişi ve kurumlardır. Ayrıca işletme hesabına esasına göre defter tutan mükellefler de bilanço esasına geçiş yaptıkları andan itibaren bu formları vermeye başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri