TARİH. “Yüce kapı” anlamında bir tamlama olan Bâb-ı Âlî, yaygınlığı sebebiyle çok defa tek kelime halinde kullanılmıştır.
İhsan bir davranışı en güzel biçimde yapmak demektir. İslam genel olarak inanan kişinin ihsanla kulluk etmesini istemiş, ayrıca Kur'an'da ebeveynleri ile ilişkilerde de ihsan ile davranılması gerektiğini belirtmiştir. İhsan terimi ünlü Cibril hadisi'nde de geçer.
İzutsu, Kur'an'da Dini ve Ahlâkî Kavramlar, 294. Ahsen'in mastarı “ihsan”dır. İhsan ise, lügatte iki şekilde kullanılır. İhsan, Allah'a nispet edildiğinde güzel davranma, bağışlama ikram etme, lütuf, yardım ve cömertlik manalarının yanı sıra uygun ve güzel olanı en mükemmel bir şekilde yapmak demektir.
“İhsan” ve “muhsin” kavramları bunun bariz örneklerinden ikisidir. Her iki kelime de Türkçeye anlam daralması ile girmiş ve bu meallere de yansımıştır. İhsan kelimesi Türk-çeye iyilik etmek, iyilik, yardım ve bağış, muhsin kelimesi ise iyilik eden, yardım eden, bağışta bulunan, iyi kimse anlamı ile girmiştir.
Kur'an-ı Kerim'deki diğer kullanımı ile ihsan iyi ve güzel amel anlamına gelir.
İlgili 29 soru bulundu
Dinde samimiyet anlamına gelen ihsan sözcüğü içten bir şekilde ibadet etmek manasına gelir. Bazı mutasavvıflar ihsan kelimesini, Allah'ın seni her an gördüğünü bilerek ibadet anlamında kullanılmıştır. Not -2- İhsan, lütuf ve kerem kelimeleriyle eş anlamlı olduğu için cümle içerisinde birbirinin yerine kullanılabilir.
Lütuf kelimesinin TDK'daki anlamı, önem verilen, ihsan ve yardım, sayılan birinden gelen bir iyilik anlamlarına gelir. Toplum arasında yaygın olarak kullanılan bir diğer anlamı ise, Allah'ın istediği, verdiği, iyiliksever olma gibi anlamlardır.
İhsan ismi Kuran'da geçer. Bakara, Nahl, Al-i İmran, Hucurat ve Mearic Suresi, bu ismin geçtiği surelerin arasında yer almaktadır. Allah takva ve ihsan sahiplerini sever. Siz Allah'tan lütuf ve ihsan bekliyorsunuz ama birbirinize yardım etmiyorsunuz.
İhsan, bir eylem olarak “iyilik etmek” ve “yaptığı işi güzel yapmak [itkân]” şeklinde kısmen farklı iki anlamda kullanılmaktadır. Cibril hadisinin delaletiyle ihsan kelimesinin yüklendiği üçüncü anlam ise Allah'ı görüyormuş gibi ibadet etmektir.
İhsan, Allah'ı görür gibi ibadet etmektir. Allah'a tam bir bağlılıktır. İhlas, riyadan, şirkten uzak ibadeti Allah için yapmaktır. Nimette, mümin kardeşinizi tercih etmektir.
İhsan sözcüğü; bir davranışı en güzel şekilde yapabilmek anlamını taşır.
Sözlükte “azamet sahibi ve yüce olmak” anlamındaki celâl ile “cömert ve merhametli, asil ve şerefli olmak” mânasındaki keremden türeyen ikrâm kelimelerinin başına zû (sahip) getirilmesiyle meydana gelen bir terkip olup “azamet ve kerem sahibi” demektir.
İhsan, insanın hem Allah'a hem de yakın ve uzak çevresine bütün insanlara, hatta tabiata karşı yaklaşımında, tutum ve davranışlarında adalet ölçüsünün, farz ve vacip sınırlarının ötesine geçerek, kulluğun özveri ve erdemin en yüce mertebesine ulaşması anlamına yorumlanmıştır.
Arapça kökenli bir sözcük olan Kemal, toplumda bilinen en yaygın erkek çocuğu isimleri arasındadır. Bu ismin içeriği anlam "olgunluk" demektir. Kemal ismi ile ifade edilen olgunluk, insanın ulaşabileceği en üst mertebedir.
islam ve ihsan | Osman Nuri Topbaş
Türk Dil Kurumu tarafından Muhammet olarak yazılmaktadır. Sevgili Peygamberimizin (S.A.V) ismi olduğu belirtilmektedir. Muhammed isminin anlamı, pek çok kere, tekrar tekrar övülmüş, methedilmiş olarak ifade edilmektedir. Öte yandan güzel huylu, hoşgörülü anlamına da gelmektedir.
İlham, sözlükte içmek, birden yutmak anlamındaki “lehm”kökünden tü- remiş ve "yutturmak" demektir. Terim olarak Allah'ın, doğrudan veya bir melek aracılığıyla iyi bilgileri insanın kalbine ulaştırmasıdır veya feyiz yoluyla insanın kalbine ulaştırılan bilgidir şeklinde tanımlanabilir.
İFFET'İN ANLAMI
Sözlükte, “harama yaklaşmamak, helâl olmayan söz ve fillerden kaçınmak” mânâsına gelen “iffet”; kişinin yeme, içme ve cinsellik konularında nefsin aşırı arzularını dizginleyerek dengeli ve ölçülü davranmasını, dinin belirlediği çerçevede hareket etmesini ifade eden ahlâkî bir terimdir.
İslam'da ibadet, Allah'a karşı gösterilecek saygı ve hürmet demektir. İbadet Allah'ın emirlerini yerine getirmek, yasakladığı bütün haramlardan uzaklaşmak manasındadır. Tasavvufta Allah için yapılan her şey ibadettir.
Genel olarak iyilik ve lutufta bulunmak, bir işi en güzel şekilde yapmak, Allah'a ihlâsla kulluk etmek anlamlarında kullanılan bir terim.
ASLAN ADI KURAN'DA VAR MI, GEÇİYOR MU? Aslan ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Aslan adını koymak caizdir.
Selim ismi Kur'an-ı Kerim'de (Şuara Suresi 89. Ayet) geçmektedir ve Selim ismini koymak caizdir. SELİM İSMİNDE KAÇ KİŞİ VAR? Türkiye'de Selim ismini kullanan 77.024 kişi bulunmaktadır.
Sözlükte “örtmek, gizlemek, birinin kusurunu ifşa etmeyip bağışlamak” mânasına gelen gafr (gufrân) kökünden türemiştir. Allah'a nisbet edildiğinde “kulunun günahını örtüp kusurunu bağışlaması” anlamına gelir (Lisânü'l-ʿArab, “ġfr” md.).
Sözlükte “nazik ve merhametli davranmak, iyi muamele etmek” mânasında masdar olan lutf “iyilik etme, merhamet ve yardımda bulunma” anlamında isim olarak da kullanılır.
Lütuf, insanın mükellef olduğu sü- rece, ilahi yardıma mazhar olduğunu ifade eder. İnsan bir taraftan lütuf olarak gerçekleşen bir yardımla teklife muhatap olmakta, diğer taraftan özgürlüğünü koruyabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri