Çemen otu tohumu kurutulup öğütülerek elde edilen toz baharat olarak kullanılır. Bu baharat, soslara, kahvaltılıklara ve pastırmalara katılarak kullanılıyor. Bunun yanında et yemeklerine, turşulara ve çorbalara koyularak lezzet katılır.
Acımsı, buruk ve aromatik bir tada sahip olan çemen tozu, et, tavuk ve sebze yemeklerine baharat olarak eklenir. Et yemekleri için hazırlanan soslara da eklenen baharat, çorbaların içinde katılır. Taze çemen yaprakları ise patatesli yemeklere, bezelye yemeklerine ve nohut yemeklerine konur.
Geniş bir kullanım alanına sahip olan çemen otu mutfakta sos olarak et ve balık yemeklerine kullanılmasının yanı sıra baharat olarak tüketilir. Turşulara ve geleneksel çemen yapımında kullanılan bitki, merhem olarak ve bal ile tereyağı ile birlikte macun olarak kullanılır.
Kan şekerini düşürmesi, östrojen hormonlarını salgılaması, öksürük giderici özelliğinden dolayı alternatif tıpta etkin şekilde yararlanılıyor. Çemen otu tohumu, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine, yüksek kolesterolün düşürülmesine, balgam sökülmesine, emziren annelerin sütünün artmasına iyi gelir.
Çemen otu, kolesterol seviyelerinin düzenlenmesine ve kan basıncının iyileştirilmesine yardımcı olabilir, bu da kalp rahatsızlıklarının gelişmesi riskini azaltır ve kalp sağlığını iyileştirir. Çemen otu “galaktagog” (anne sütü üretimini artırmaya yardımcı olan bir bitki) olarak sınıflandırılır.
İlgili 19 soru bulundu
Çemen otu tohumu kurutulup öğütülerek elde edilen toz baharat olarak kullanılır. Bu baharat, soslara, kahvaltılıklara ve pastırmalara katılarak kullanılıyor. Bunun yanında et yemeklerine, turşulara ve çorbalara koyularak lezzet katılır.
Yaprakları ıspanak gibi tüketilen Çemen Otu, toz haline getirilip, salça ve yoğurt gibi yiyeceklerin içerisine getirilip tüketilebilir.
"1 yemek kaşığı çemen otu tohumunu 1 litre zeytin yağın içine koyun ve göğüslerinize sürün. Çemen otu tohumu 2-3 saat göğüslerinizde kaldıktan sonra yıkayın. Göğüs büyütmeye yardımcı olur."
Sindirim sistemini ve metabolizmayı düzenleyen çemen kan şekerini ve kolesterolü de dengelemektedir. Bununla birlikte mide rahatsızlıklarına iyi gelen bu ot bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Balgamı sökerek insan vücuduna rahatlatıcı etkide bulunan çemen doğum sonrası kadınların süt oranını da arttırmaktadır.
Çemen otu nedir? Kendisinin botanik dünyasındaki adı trigonella foenum graecum olsa da elbette biz ona çok daha kolay bir isimle hitap ediyor, çemen otu diyoruz. Çemen otu dışında onu boy otu, buyotu, çaman otu gibi isimlerle ananlar da var tabii.
Çemen tozu, çemen otunun tohumlarının öğütülmesi ile elde edilir. Acımsı ve buruk aromatik tadı vardır.
Çemen otu tohumu içerisindeki saponin maddesi sayesinde sindirim enzimlerini hızlandırır ve aldığınızı kalorilerin hızlı yakılmasını sağlar. Bu yüzden çemen otu tohumunu normal kullanımdan biraz fazla tükettiğiniz zaman kilo almanız mümkündür.
Çemen baharatı içerisinde karabiber, toz biber, nane, kişniş, kekik, himalaya tuzu, toz sarımsak,çemen unu, bulunan bir karışımıdır. Hiç bir koruyucu ve katkı malzemesi içermez.
Ek olarak, kan şekerini düşürmeye yardımcı olduğu için tip 2 diyabet hastaları için de tüketilmesi önerilir. Bu çay, her bir bardak su için yaklaşık 15 gram çemen otu tohumu ile hazırlanır. Çemen otunu suya ekledikten sonra, içmeden önce birkaç dakika bekletin.
Potasyum zengini çemen tohumu tansiyonu düşürür.
Çemen temelde salçanın içine birkaç çeşit baharat, zeytinyağı, sarımsak ve dövülmüş ceviz eklenmesiyle elde edilen bir sos. Bu sosu kahvaltılarınızda afiyetle tüketebileceğiniz gibi, makarna sosu olarak kullanabilir, küçük ekmek dilimlerinin üzerine sürüp tulum peyniri de serperek nefis kanepeler yapabilirsiniz.
Çemen otu, özelliğe zayıf karaciğer fonksiyonları ve dispepsi tedavisi konusunda oldukça etkili. Aynı zamanda mide ve diğer bağırsak problemlerine de ciddi bir katkısı var.
Öksürüğü hafifletir, göğsü yumuşatır ve balgamı söktürür. Bronşiti ve boğaz ağrılarını hafifletir, rahatlama sağlar. Acı oluşu nedeniyle sindirim sistemini uyarır, sindirim işlemini kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını söktürür.
Kadınlık hormonu olan östrojenler meme büyümesine yardımcı olurlar. Ergenlik çağında ve hamilelik sırasında olan meme büyümesi ve gelişiminin önemli bir kısmı bu hormonlar sayesinde gerçekleşir. Bu nedenle östrojen hormonlarının vücutta artmasını sağlayan yiyecekler, meme büyümesinde de ekili olur.
Çemenotu yani boyotu olarak bilinen ot 21 yaşına dek boy uzatabiliyormuş. Boyu kısa olanlar eğer siz de 21 yaşından küçükseniz boyotunu kullanın ve sizin de boyunuz doğal yollardan uzasın. Doğal boy uzatma kürümüz umarım işinize yarar.
Kilo vermeye yardımcı olur
Çemen otunun faydaları arasında bulunan en önemli şeylerden birisi de kilo vermeye yardımcı olmasıdır. Çemen otunun iştahı bastırma ve tokluk hissini artırma etkisi vardır. Bu da aşırı yemek tüketimini azaltarak kişinin kilo kaybetmesine yardımcı olur.
Çemen tozu, çemen otunun tohumlarının öğütülmesi ile elde edilir. Acımsı ve buruk aromatik tadı vardır.
Libidoyu Arttırır
Güçlü Akdeniz otu birçok Hint yemekleri ve sağlık takviyesinde bulunur ve uzun zamandır erkeklerin cinsel ve prostat sağlığının iyileştirilmesi için kullanılır.
250 G Organik Fenugreek Çemen Otu Tozu. Özellikle yeni doğum yapan anneler de süt arttırıcı olarak kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri