Kesme taştan yapılmış tarihi çeşme, Ayn Çeviz Çeşmesi ya da Bab-ı Sor adlarıyla da bilinir. Artuklu Dönemi'nden kalma bu eser, kemerin üzerinde üzüm salkımı kabartmalarıyla süslenmiştir. İki muslukludur ve hala işlevini korur.
Ayn'Cevz Çeşmesi olarak da bilinir. Suyu kaledeki sarnıçlardan gelen eyvanlı mahalle çeşmesi. Suyu tatlıdır.
Sert kabuğun kafatasına, cevizin kozunun insan beynine, zarın beyin zarına, içindeki yararlı içeriğin hikmete ve cevizin yağının da akla işaret olduğu da söylenmiştir. Başka bir yorumda, cevizin yeşil kabuğunun İlm-el Yakîn, sert kabuğunun Ayn-el Yakîn ve cevizin içinin Hakk-el Yakîn'e işaret ettiği söylenmiştir.
Türkiye'de en çok ceviz Ege, Akdeniz, Marmara Bölgesi'nde yetiştirilir. İl bazında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Kahramanmaraş'ta cevizin verimi ve kalitesi yüksektir. Antalya, Bursa, Karaman, Denizli, Kocaeli, Sakarya, Aydın, Mersin, Balıkesir ceviz yetiştiriciliğinde önde gelen illerdir.
Genel olarak kabuksuz bir cevizin bir gece boyunca suda bekletilmesiyle hazırlanır. Tarifin hazırlanma amacına göre kullanılan cevizin ve suyun ölçüsü değişir. Hazırlanmasının bu kadar kolay olması, düzenli kullanımını da kolaylaştırır. Gece yatmadan cevizi suyun içine bırakmanız yeterlidir.
İlgili 23 soru bulundu
Sindirim sistemi için büyük bir destekçidir. Kabızlığı giderir. Gaz problemleri ve şişkinlik gibi rahatsızlıkları da önler.Adet dönemi düzensiz olan ve sancılı geçen kadınların, bu dönemi daha rahat geçirmesini sağlar. Emziren kadınlar ya da hamileler için de ceviz suyu önerilir.
İçindeki bolca protein sayesinde uzun süre tok tutuyor, yağ yakımını kolaylaştırıyor. Kötü kolesterolün yükselmesine engel oluyor, halihazırda yüksek olan kötü kolesterolü düşürüyor. Damarların tıkanmasına engel olarak kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor.
Ceviz suyu, kilo vermeye yardımcıdır. İçerdiği protein özleriyle vücudun yağ yakmasını hızlandırır ve böylece özellikle istenmeyen bölgelerdeki yağ birikimine etki eder. Metabolizmayı da hızlandırdığı için, kilo vermeye çalışanların her gün aç karnına bir bardak ceviz suyu içmesi önerilir.
Kahramanmaraş ilinde yılda ortalama 25- 30 ton aralığında ceviz toplanmaktadır. Bunun yanı sıra ceviz en çok Güneydoğu Bölgesi'nde yetişir. Bu alanlarda yetiştirilen cevizin kalitesi de çok yüksek olur. Kahramanmaraş, Van, Malatya ve Gaziantep ceviz üretiminin yoğun olarak yapıldığı iller arasında gelmektedir.
Chandler kaç kilo ceviz verir, kaç yılda ceviz vermeye başlar? Chandler dünyanın en verimli ceviz fidanı olarak bilinmektedir.
Kaman Cevizi; ince kabuklu yapısı, iç kalitesinin yüksekliği, alan özellikli oluşu ve Türkiye ortalamasının 1,5 katı verimi ile ( ağaç başına 50 kg, dekardan 500 kg ) önemli bir meyvemizdir.
Ceviz erkek organı, püskül şeklinde ağacın yan dallarında büyür ve bu şekli sayesinde kolayca anlaşılır.
Aşılı ceviz fidanları ile bahçe tesis edildiğinde verimde aşısızlara göre %50-60 oranında artış sağlanabilir. Aşısız (yabani) cevizler 7-10 yaşlarında, aşılı cevizler ise 4 yaşından itibaren meyve vermeye başlamaktadır.
Cevizi tüketirken ceviz yağında acılaşma oluşur, acı tat oluşmuşsa peroksit değerinin olduğu anlamına gelir. Böyle cevizler tüketilmemelidir.
Günümüzde cevizin bilimsel adı olarak kullanılan Juglans kelimesi, Jovis Glans'dan türetilmiştir. İtalya'dan Fransa'ya ve İspanya'ya götürülen ceviz, oradan Portekiz'e ve Almanya'nın güneyine geçmiştir. 16.Yüzyılın ortalarında İngiltere'ye götürülen ceviz,17.Yüzyılın sonlarında ABD'ye ulaşmıştır.
Chandler dünyanın en verimli ceviz fidanı olarak bilinmektedir.
Chandler ceviz fidanı, en verimli ceviz fidanı ceşididir.
İnce kabuklu ceviz verir ve kabuğu el ile kolayca kırılabilir. Bu nedenlerden dolayı Chandler ceviz fidanı verdiği cevizin piyasada değeri yüksektir.
Şili cevizi ayrıcalıklı bir ortamda yetişir. Doğal engellerinden dolayı Şili, bitki sağlığı açısından çok zengin bir ülke olarak kabul edilmektedir. Doğuda And Dağları, batıda Pasifik Okyanusu, kuzeyde Atacama çölü ve güneyde Antartika. Bunların hepsi tarımı zararlılardan ve dış hastalıklardan korumaktadır.
Cevizlerin iç kısmı normalde beyazdır. Dolayısıyla, ceviz içi bozulduğu nasıl anlaşılır diye anlamak için bozulmuş cevizlerde iç kısımların kararmış veya kahverengi lekeler oluştuğu dikkatle gözlenmelidir ve bu cevizler imha edilmelidir.
Cevizi kabuklu olarak muhafaza etmek tazeliğini koruması açısından daha verimlidir. Kabuklu cevizi hava geçirgenliği olan bir filede veya bir tepsiye yayarak güneş görmeyen, kuru ve serin bir ortamda saklamanız yeterli olacaktır. Bu şekilde sakladığınızda 1 yıla kadar muhafaza edebilirsiniz.
Ceviz. Ceviz, melatonin bakımından zengindir. Uyku sırasında salgılanan melatonin hormonu uykunun kalitesini arttırır ve uykunun düzene girmesini sağlar. Bu yüzden ceviz gece acıkmasında yenilebilecek faydalı besinlerden biridir.
1 ceviz ağacı 8x4 ceviz fidanı dikim şeklinde 10.yaşında 50 kilo meyve vermektedir. Her yıl verimliliği artan ceviz ağaçları 20.yaşında yılda 100 kiloya kadar meyve verdiği görülmektedir.
Yeni tesis edilen bahçelerde aşı ile üretilmiş fidanlar kullanılmakta ve bu fidanlar daha erken (yaklaşık 4-5 yaşlarında) meyveye yatmaktadır.
Bazı meyvelerin çekirdeklerini dikerseniz o meyveyi üreten ağacın aynısını elde edersiniz. Örneğin badem, ceviz, incir, Malta eriği, Trabzon hurması gibi meyvelerin çekirdeklerini diker ve büyütürseniz o ağaç bu meyveleri geç de olsa verir.
Cevizlerde erkek ve dişi çiçekler aynı ağaç üzerinde fakat farklı yerlerde bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri