Aynı anababadan olanlara öz kardeş denir. Kısmen aynı kısmen farklı anababadan olanlar, ana bir kardeş (anaları aynı, babaları farklı) ya da baba bir kardeş (babaları aynı, anaları farklı) olarak adlandırılır. Farklı anababadan olanlara ise üvey kardeş denir.
aynı baba , farklı anneden canım kadar sevdiğim iki kardeşe sahip bir abla olarak , toplumda 'üvey' tanımının bilinmemesi ve yanlış kullanılması zaman zaman kalbimi acıtmaktadır. hukuki açıdan; aynı anneden farklı babadan olan ile aynı babadan farklı annelerden olan çocuklar kardeştir, öz kardeş.
normalde babadan olan özdür. annen gidip başkasıyla evlenip çocuk sahibi olursa üvey... sen annenle kaldıgından babanın bir başkasından olan çocugunu üvey gibi hissedersin ,bu da gayet doğaldır.
TDK sözlüğünde aynı anne babadan olan çocuklar anlamına gelmektedir. Kardeş Kime Denir? İki kız veya iki erkek çocuğuna kardeş denmektedir. Biri kız ve bir erkek olan çocuklar da kardeş olarak nitelendirilmektedir.
Anneleri farklı, babaları aynı olan kardeşler üvey kardeş olur.
İlgili 27 soru bulundu
Sorunuzun cevabına gelince; genetik olarak ikisi de aynı derece yakındır (%50).
Evlilik yasası kardeşle, üvey kardeşle ve aynı soydan kişiyle evliliği yasaklar.
Tanımanın Şartları
Tanıma; babanın, nüfus memuruna, mahkemeye, notere veya konsolosluğa yazılı başvurarak resmi senette ya da vasiyetnamede çocuğun kendisinden olduğunu beyan etmesidir. Tanıma beyanında bulunan kimse küçük veya kısıtlı ise, veli veya vasisinin de rızası gerekir.
Bunun dışında üvey kardeşi olursa evlenebilir. Mesela Ahmet adlı kişinin babası, Ahmet'in annesinden başka bir kadınla evlenirse ve o kadının da başka bir erkekten kızı varsa Ahmet o kadının kızı ile evlenebilir.
Aynı anababadan olanlara öz kardeş denir. Kısmen aynı kısmen farklı anababadan olanlar, ana bir kardeş (anaları aynı, babaları farklı) ya da baba bir kardeş (babaları aynı, anaları farklı) olarak adlandırılır. Farklı anababadan olanlara ise üvey kardeş denir.
Mirasçılar, ölenin anne babası ve bunların altsoylarıdır. Yani kişinin kardeşleri veya kardeşlerinin çocukları da 2. zümre mirasçılardır. Üvey kardeşler kişinin mirasçıları olamazlar. Örneğin miras bırakandan önce olan anne ve babanın alt soyu yoksa bütün miras sağ kalan anne ve babaya kalır.
Her ne kadar halk dilinde üvey kardeş dense de anne ayrı baba bir kardeşler öz kardeşlerdir. Daha doğru bir anlatımla yarım kan kardeşidirler.
Kişi hangi akrabaları ile evlenemez? İslâm dininde evlenilmesi câiz olmayan hısımlar âyet ve hadislerde sayılmış ve bunların dışında kalanlarla evlenmenin helâl olduğu açıkça ifade edilmiştir.
Evlenilmesine hiçbir zaman müsaade edilmeyen kimseler şunlardır: Kanbağı olan akrabalardan torun, evlat, anne, baba, dede, nine, kardeş, teyze, dayı, hala, amca, yeğen. Evlilik yoluyla edinilen (sıhrî) akrabalardan kaynana, kayınbaba, eşlerin başkalarından olan çocukları, evlatların eşleri.
Bir kişinin amcası, dayısı, teyzesi, halası ile evlenmesi yasaktır. Bir kişinin yeğenleri ile yani kardeşinin çocukları ile evlenmesi yasaktır.
Bu durumdaki çocuğa veled-i mülâane denir.
Çocuğun evlilik dışı doğduğu hallerde kimin üzerinde kayıtlı olduğuna bakılmaksızın velayeti annede kalır. Velayet annede olsa da bebeğin babasından doğan hakları geçerli olur. Evlilik dışı dünyaya gelen çocuğun baba tarafından tanınmaması durumunda ise anne tarafından babalık davası açılarak hukuki süreç izlenebilir.
Buna göre "cebir, tehdit ve hile olmaksızın, 18 yaşını doldurmuş, üstsoy ve altsoy hısımı, kardeşi, amcası, dayısı, halası, teyzesi veya yeğeni ile cinsel ilişkide bulunan kişi, şikayet aranmaksızın 8 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası" ile cezalandırılacak.
Buna göre, senin de o kızımızın da anne ve babanız farklı olduğu için -başka bir engel yoksa- evlenmeniz helaldir, ikiniz de uygun görüyorsanız evlenebilirsiniz. İslam hukukuna göre nesebi kardeşlik, ya ana bir kardeşlik olur ya baba bir kardeşlik olur ya da hem ana hem baba bir kardeşlik şeklinde olur.
Öncelikle derece yakınlığına bakılmaksızın altsoy ve üstsoy arasında evlenme engeli vardır. Hısımlık derecesi ne kadar uzarsa uzasın hiçbir şekilde altsoy ve üstsoylar arasında evlilik gerçekleşemeyecektir. Kardeşler arasında da evlilik yapılması mümkün değildir.
Yapılan geniş çaplı bir araştırma yılların sorusunu cevapladı. Bu araştırmaya göre ilk doğan çocuklar, kardeşlerine göre daha zeki oluyorlar. Her kardeş arasında, kimin daha zeki olduğuna yönelik tartışmalar en az birkaç kere olmuştur.
2. Cinsiyet. Çocukların cinsiyetini belirleyen özellikler babadan gelir. Bebekler annelerinden her zaman X kromozomunu alırken babalarından da X kromozomu alırlarsa bebeğin cinsiyetin kız, babalarından Y kromozomu alırlarsa erkek olur.
Çünkü yaş aralığı arttıkça kıskançlık daha çok ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak ailenin kendisini hazır hissedip çocuk yapmaya karar verdiği zaman önemlidir. Ancak iki çocuk arasında olması önerilen yaş aralığı 3-4 yaştır.
1.2. Levirat Evliliği: Levirat evlilik, abinin ölmesi üzerine, ölen kişinin erkek kardeşinin dul kalan eşle; yani yengesi ile evlenmesiyle meydana gelir. Bu tür evlenme biçimi ülkemizin özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görülür.
Bunlar: anne, kız, kız kardeş, hala, teyze, erkek kardeşin kızları, kız kardeşin kızlarıdır. Bu kadınlarla erkeğin nikâhlanması ittifakla haramdır (Bk. Cessâs, 1986b, s. 123; İbn Rüşd, t.y., s. 24; İbnü'l-Hümâm, t.y.b, s. 208; Züheylî, 1985, s. 131).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri