Negatif bir tam sayının mutlak değeri kendisinden küçüktür. III. Negatif tam sayılar küçüldükçe mutlak değeri büyür.
0'ın solunda negatifler, sağında ise pozitifler bulunur. Bu nedenle pozitif sayılarda rakamın mutlak değeri arttıkça büyüklüğü de artar. Örneğin 73 sayısı 9 rakamından büyüktür. Ancak negatif sayılarda bu kural tersine döner çünkü sıfırdan uzaklaştıkça negatif sayılar küçülür.
Bir sayının ya da ifadenin mutlak değeri hiçbir zaman negatif olamaz. Bir diğer deyişle, bir sayının sayı doğrusu üzerinde orijine uzaklığı negatif olamaz.
Böylelikle genel olarak mutlak değer hep pozitif bir değer olacak. Eğer sadece rakamların mutlak değerini düşünüyorsak, bu rakamın pozitif versiyonundan başka birşey olmayacaktır.
Burada en önemli kural, bir mutlak değer içerisindeki bir sayı, eğer negatif işareti taşıyorsa dışarı pozitif olarak çıkar. Bu konuda asla unutmamalı ve her zaman buna göre işlem yapmalıyız. Not: Mutlak değer her zaman bir uzaklık belirtir.
İlgili 16 soru bulundu
Mutlak değer eksi çıkamaz !
II. Pozitif tam sayıların mutlak değeri kendisine eşittir.
Bir gerçek sayının sayı doğrusundaki yerinin başlangıç noktasına (sıfıra) olan uzaklığına o sayının mutlak değeri denir. x gerçek sayısının mutlak değeri |x| şeklinde gösterilir. a < b iken a − b < 0 olduğu için; |a − b| = (−1).(a − b) = −a + b olur.
Mutlak değerin tam 12 adet özelliği bulunur. Bu özelliklerin bilinmesi konu için önemlidir. Mutlak değer özellikleri şöyledir: IxI ve I f (x) I ifadesinin en küçük değeri '0' dır.
Negatif tam sayıalar sayı doğrusunda 0'ın solunda yer alır: −1, −2, −3, −4, … Tam sayılar kümesi ise pozitif tam sayılar, negatif tam sayılar ve sıfırdan oluşur. Bir tam sayının referans noktasına yani sıfıra (0) olan uzaklığına o tam sayının mutlak değeri denir.
Negatif bir tam sayının mutlak değeri kendisinden küçüktür. III. Negatif tam sayılar küçüldükçe mutlak değeri büyür.
ÖRNEK: 5.5.5=53 (3 tane 5'in yan yana çarpılması, 5 üssü 3 veya 5'in 3. kuvveti diye okunur.) Pozitif bir sayının bütün kuvvetleri pozitiftir. Negatif bir sayının çift kuvvetleri pozitif, tek kuvvetleri negatiftir.
Mutlak sıfır değeri −273.15°C veya 0 K olarak tanımlanır.
En küçük tam sayı +1 dir. Negatif tam sayılar sıfıra yaklaştıkça büyür.
Bunun dışındaki sayıların mutlak değeri pozitiftir. Sayı doğrusunda sağa doğru gidildikçe sayılar büyür, sola doğru gidildikçe sayılar küçülür. Diğer bir ifade ile pozitif sayılar sıfırdan uzaklaştıkça büyür, negatif tam sayılar sıfırdan uzaklaştıkça küçülürler.
Tam sayılar; Pozitif tam sayılar ve negatif tam sayılar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Pozitif tam sayılar 1'den başlar ve sonsuza kadar gider. Negatif tam sayılar ise -1'den başlayıp sonsuza kadar giden sayılardır. Bu durumda 0 sayısı tam sayılar arasında yer almaz.
En büyük negatif tam sayı -1'dir. En küçük pozitif tam sayı ise +1'dir. Pozitif tam sayılar Z+ şeklinde, negatif tam sayılar ise Z- şeklinde gösterilir.
Bazı kaynaklarda 0 rakamının bir doğal sayı olmadığı tartışması yer almıştır. Bu durumda 0 rakamı bir tam sayı mıdır sorusu akıllara gelir. Tam sayı 0'dan artı ve eksi sonsuza gidebilen sayılar olarak karşımıza çıkar. Bu tür sayılar, doğal sayılardan farklı olarak negatif sayıları da içerir.
Sıfırdan küçük olan sayılar ise -1 ile başlamaktadır. Yani -1 negatif tam sayıların başlangıcıdır. 0 sayısı ise ne negatif ne pozitiftir. Karıştırılmamalıdır.
Mutlak değer, uzunluk belirttiğinden ve en küçük uzunluk değe- ri 0 olduğundan herhangi bir sayının mutlak değerinin sonucu 0'dan küçük (negatif) olamaz.
Mutlak üstünlükler teorisi Adam Smith tarafından Ulusların Zenginliği kitabında savunulmuştur.
Bir gerçek sayının mutlak değeri 0'a eşit ya da 0'dan büyüktür. Çarpım durumundaki iki gerçek sayının mutlak değeri bu sayıların mutlak değerlerinin çarpımına eşittir. Bölüm durumundaki iki gerçek sayının mutlak değeri bu sayıların mutlak değerlerinin bölümüne eşittir.
Pozitif sayıların mutlak değer dışına aynen çıkar ve herhangi bir işaret değişikliğine uğramaz.
ise ya sayıların ikisi de negatiftir ya da sayılar ters işaretlidir ve negatif sayı pozitif sayıdan mutlak değerce büyüktür.
Örnek vermek gerekirse x yerine 2 yazarsak mutlak değerden +1 diye çıkar 4 yazarsak yine +1 diye çıkar yani mutlak değer işareti değiştiremediği için buna çift kat kök diyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri