Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez. Ancak bu malların size miras kalması halinde mirastan üzerinize düşen hakkınıza haciz gelebileceği unutulmamalıdır.
Ancak daha önceki yazılarımdan da hatırlanacağı gibi borç şahsidir. Yani okuyucumun sorusunda olduğu gibi babanın borcu için eşinin mallarına veya çocuklarının mallarına haciz tatbik olunmaz.
Türk Medeni Kanunu'nun 599. maddesi uyarınca mirasçılar, miras bırakanın ayni haklarını, alacaklarını, diğer mal varlığı haklarını, taşınır ve taşınmaz üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar. Keza, mirasçılar, miras bırakanın borçlarından da kişisel olarak sorumlu olurlar.
Haciz işlemi öncelikle borçlunun sistemde kayıtlı olan ikametgah adresinde yapılacaktır. Bu adres borçlunun ailesi ile yaşadığı yer ise bu eve de haciz gelebilmektedir.
Borçlunun hiç malı bulunmaması onu mal beyanında bulunma yükümlülüğünden kurtarmaz. Borçlunun hiç malı bulunmaması halinde bu hususu da bildirmek zorundadır. Mal beyanı, İcra ve İflas Kanunu'nun 74. maddesinde düzenlenmiştir.
İlgili 44 soru bulundu
Evde haczedilebilen mallar, para, kıymetli evrak, değerli süs eşyaları, antika gibi eşyaların haczi söz konusu olur. Onun dışındaki eşyalar ise yani borçlu ve ailesi için gerekli olan eşyalar haczedilemez. Yani çamaşır makinası, ütü, bulaşık makinası, koltuk takımı vb. eşyaların haczi mümkün değildir.
İcra ve İflas Kanunu'na göre, ilamsız icra takibi, alacaklının takibi bıraktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde düşer. Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır.
Genel kural, bir kişinin borçları için bir başkasının mallarına haciz tatbik edilmez. Bu borçlu kişi kardeş de olsa kural budur.
Yönetmelik çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına ilişkin ilam ve tedbir kararlarının yerine getirilmesine dair görev, yetki ve sorumluluklar ile buna ilişkin usul ve esasları ortaya koyuyor. Yeni çocuk teslim usulü ile birlikte 90 yıldır uygulanan icra yoluyla çocuk teslimi sona eriyor.
Çocuğun teslimi ya da kişisel ilişkinin uygulanması adına icra üzerinden gerçekleştirilmekte iken çocuklara travma ve sancılı süreç olmaması adına icra kaldırılmıştır. İcra ve İflas Kanunu'ndan çocuk teslimine dair maddeler kaldırılmıştır.
Mirasçılar miras payları oranında sorumlular. Fakat bu borcu ödemek istemiyorlarsa eğer mirasın reddinden yararlanabilirler.
Ölen kişinin kredi borcu, yasal mirasçılarına geçer. Miras devir işlemleri tamamlandıktan sonra söz konusu borç artık doğrudan yasal mirasçıların şahsi borcu sayılır. Bu nedenle ölen kişinin borcu geri ödenir.
Mirasçının borcundan dolayı reddi miras için aşağıdaki şartların bulunması gerekir: Miras bırakanın ölüm tarihi itibarıyla ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş olmalıdır. Mirasçılar, miras bırakanın ölüm tarihinde ödemeden aciz olduğunu bilmiyor veya bilmelidir.
İİK.80 HÜKMÜNE GÖRE İCRA MEMURU KAPALI YERLERİ AÇTIRMAYA YETKİLİDİR. İcra memuru haczi kendi yapabileceği gibi yardımcı veya katiplerinden birine de yaptırabilir.
Aile Evine Haciz Gelir Mi? İcra takibi kapsamında başlatılacak olan haciz işlemlerinde öncelikle borçlunun sistemde kayıtlı olan ikametgah adresine hacze gidilmektedir. Eğer borçlunun kayıtlı adresi ailesi ile birlikte yaşadığı ev ise bu eve icra dosyası kapsamında hacze gidilmesi mümkündür.
05.04.2023 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile İcra ve İflas Kanunu'na "Konutta Haciz" başlıklı madde eklenerek hakim kararı olmaksızın konutlarda haciz işleminin yapılamayacağı düzenlenmiştir.
Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle boşanan eşler, çocuklarını görebilmek için icra dairelerine değil uzmanların görev yaptığı "Adli Destek Ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri"ne başvuracak. Teslim, çocuk dostlu şeklinde tasarlanan çocuk görüşme merkezlerinde yapılacak.
İcra davası sonuçlanma süresi 10 günlük bir süreci kapsamaktadır.
Haczedilebilen Mallar
Soru, cevabı arayan nesnededir. İcra memuru, borçlunun ihtiyaç duymadığı mallara el koyabilir. Evdeki beyaz eşyada acil ihtiyaç duyulan ikinci bir ürün varsa mühürlenebilir. Ayrıca para, mücevher, antika, değerli taş vb. ele geçirilebilecek tüm eşyalardır.
İcra takibi sırasında borçlu kişi ölürse, 3 günlük talik süresini geçmesi beklenir. Bu süre bitiminde ise, mirası kabul etmiş olan mirasçılara karşı takibe devam etme kararı alınır. Mirasçılar ise tereke borçlarından, ortak ya da şahsi malvarlıkları çerçevesinde müteselsile sorumlu durumundadır.
İcra müdürlüğünce verilecek yetki belgesiyle de, sulh hukuk mahkemesine müracatla veya noter vasıtası ile borçlunun veraset ilamını çıkarabilecektir. Borçlunun, takipten sonra vefat etmesi durumunda, aynı icra takip dosyası üzerinden mirasçılara veya terekeye karşı takibe devam olunabilir.
Ölen kişinin mal varlığı resmi olarak bu kişilerin üzerine geçmektedir. Bu mirasın içerisinde borçlar da vardır. Borçlunun adına kayıtlı olan menkul ve gayrimenkuller haricinde kendisine intikal etmemiş miras payına haciz konulması mümkündür.
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
Borçların silinmesi için vatandaşın borcu için icra sürecinin başlamış olması şartı aranıyor. Vatandaşın borcu var ancak icraya işlem başlamamışsa kapsama girmeyecek. 15 Ağustos tarihinden sonra icra başlamış borçlar kapsamda olmayacak. Silinecek borçlarda sınır 2 bin lira olacak.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri