Dul ve yetim aylığı ödemeleri, vefat eden sigortalının emekli maaşına göre hesaplanmaktadır. En düşük emekli maaşı alt sınırı 7.500 liraya yükseltilmişti Ara zam ile birlikte en düşük %50 oranında hisse alan dul maaşı 3.750 lira oldu. Çocuğu olmayanlar için bu miktar %75 olurken 5.625 liraya yükseltilmişti.
En düşük emekli zammının ardından 65 yaş aylığı, dul ve yetim aylığı gibi ödemelerin artıp artmadığı merak edilen konuların başında geliyor. 2023 yılında en düşük dul ve yetim aylığı 2 bin 250 olarak her ay hesaplara yatırılıyordu. Emekli maaşı alt sınırı 5 bin 500 liradan 7.500 liraya yükseltildi.
Ölen babanın kızı dul maaşı alan tek kişiyse alacağı miktar maaşın yüzde 50'sidir. Ölen babanın kızı dul maaşı alan tek kişi değilse ve kardeş, anne gibi maaşa bağlanan bir başka aile üyesi varsa alacağı miktar yüzde 25'tir.
Çalışmayan bekâr kız çocuğunun da çift maaş alma imkânı bulunuyor. 1 Ekim 2008'den itibaren, yetim kız çocuğunun ölen anne ve babasından iki maaş alma imkânı var. Yüksek olanın tamamını, diğerinin ise yarısını alıyor. Kız çocuğu, evlenince maaşı kesiliyor.
Dul ve yetim aylığı, emekli maaş zammının ardından arttı. Yeni zamla birlikte yüzde 25 hisseye göre en düşük aylık 2 bin lirayı geçerken, yüzde 75 hisseye göre en yüksek dul ve yetim aylığı 23 bin 308 lira olacak.
İlgili 26 soru bulundu
2024'ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam yapılacak. Bu zammın yanında enflasyon farkları da maaş zammına eklenecek. Şurada Paylaş!
SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı sigortası olan kişiler, vefat etmiş eşinden dul maaşı alabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) eşi ölen bir kadının vefat eden eşi ve vefat eden babasından aynı anda iki ayrı maaş alabileceğini açıkladı. Ölüm aylığı alma şartları, kişinin sigortalılık statüsüne göre değişiklik gösterir.
Eşlerden biri vefat ettiği zaman hayatta kalan kişi, ölen eşinin emekli aylığını alabiliyor. Dul aylığı alan kişi yeni bir evlilik yaptığında bu maaş kesiliyor. Eşinin ölümünden sonra dul aylığı alan ve kendi emekli maaşı olan kadınlar, babalarının vefatından sonra yetim maaşı da alabiliyor.
Sigortalının eşine bağlanacak ölüm aylığı sigortalı için hesaplanan aylığın % 50'sidir. Şayet sigortalının hak sahibi durumunda çocuğu yoksa hak sahibi eşine % 75 oranında aylık bağlanır. Çocukların her birine bağlanacak aylığın oranı ise % 25'dir.
Ölen babanın ve annenin emekli maaşını almak için sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulunmak gerekir. Gerekli şatları taşıyan kız çocuk, erkek çocuk, eş, anne ya da baba maaşları alabilir.
Sosyal Güvenlik Kurumu eşi ölen bir kadının vefat eden eşi ve vefat eden babasından aynı anda iki ayrı maaş alabileceğini açıkladı. SGK, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Emekli Sandığı Kanunu'nun “Dul ve Yetim Aylıkları” hükümlerine ilişkin uygulamayı anlattı.
👉Babadan Yetim Aylığı Ne Kadar? Yetim aylığı alan çocukların kendilerine düşen maaş payı %25'tir. Yani, vefat etmiş olan babanın vefat etmeden önce almakta olduğu emekli maaşının %25'i kadarı çocuklara verilir. Bununla beraber, babanın annesi ve babası sağ ise onlara ve eşlerine de maaş bağlanır.
SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile dul ve yetimleri, temmuz ayında maaşlarını yüzde 25 zamlı aldılar. Dul ve yetim aylığı alanların, aylığın oranına göre en düşük ile en yüksek alacakları tutarlar netleşti. Dul ve yetim maaşı alan vefat eden sigortalının dul eşine %50 oranında ödeme yapılıyor. Şimdi gözler temmuz zammında.
EVEK(Eşi Vefat Etmiş Kadın- Dul Kadın Maaşı) yardım programında hak sahibi kişilere, aylık 275 TL olmak üzere her iki ayda bir düzenli nakdi ödeme yapılmaktadır.
DUL VE YETİM AYLIKLARI NEDEN ZAMLI YATMADI? Emekli aylıklarına zam gelmesiyle birlikte dul ve yetim maaşları da zamlanmıştı. Ancak bu maaş türünde hisseli ödeme sistemi yer alıyor. Bu nedenle taban maaş 7 bin 500 lira olarak ödenmedi.
Ölen sigortalının çocuğu yoksa ve eşi çalışmıyorsa, eşe %75 oranında dul aylığı bağlanır. Ölen sigortalının çocuğu yoksa ve eş çalışıyorsa %50 oranında eşe dul maaşı bağlanır. Ölen sigortalının çocuğu varsa eşine %50, çocukların her birisi için %25 oranında ve toplam oran %100'ü aşmayacak şekilde ölüm aylığı bağlanır.
En düşük emekli maaşı üzerinden yetim aylığı alanların maaşı şuan en düşük 1875 lira. Örneğin en düşük emekli maaşının yüzde 30 zamlanması durumunda mevcut maaş 2 bin 250 lira artarak 9 bin 750 lira olacak. Yüzde 50 hisse oranında dul ve yetim aylığı alanların maaşı 4 bin 875 lira olacak.
Ölüm aylığı ne kadar? Dul ve yetim aylığının ne kadar olduğu ölen kişinin aldığı tutar ile hesaplanır. Örneğin en düşük emekli maaşı 7.500 TL olan kişinin eşine (çocuğu bulunmaması durumda) hesaplama yapmak gerekirsek; Ölen kişinin aylığı (7.500 TL) / Bağlanma oranı (0,75) = 5.625 TL aylık bağlanır.
Dul maaşı ne kadar kimler alabilir? Vatandaşların merak ettiği konulardan biri de dul ve yetim maaşlarıdır. Bir diğer ismi ölüm aylığı olan dul ve yetim aylığı, ölen sigortalının geride bıraktığı eşine ve çocuklarına bağlanan aylıktır. Bu aylık ister kadın ister erkek olsun, hak sahibi eşlere verilir.
evli olmamaları veya evli olmakla birlikte sonradan boşanmış veya dul kalmış olmaları şarttır. Kız çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilmesi için herhangi bir yaş ya da öğrenim durumu şartı bulunmamaktadır.
Kişi SGK üzerinden 01/06/2007 tarihinden itibaren yetim aylığı almakta iken 06/08/2021 tarihinde SGK üzerinden maaş alan eşinin kaybı dolayısı ile dul maaşına da başvuru yaptığında aynı statüde bulunan kurum üzerinde olduğundan dolayı kişi iki maaşı birden alamayacak ve bir maaşı tercih etmesi gerekecektir.
Dul aylığı maaşına başvuran kadının ortalama olarak gelirinin net asgari ücretin 1/3'ünden az olduğunun tespit edilmiş olması yani kişinin muhtaç sayılması gerekir. Dul maaşı için başvuruyu, ikametinizin bağlı olduğu Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığı ile yapabilirsiniz.
hak sahibi olarak sadece anne kalmadığı sürece, sizden boşa çıkacak % 25 payın anneye devredilmesi mümkün değil. Yani, anneniz % 50, kız kardeşiniz % 25 pay almaya devam edecek. Sizin kesilen aylığınız onların maaşına eklenmeyecek.
6- Hak sahiplerinin bir eş, bir çocuk, ana yahut babadan(bunlardan bir tanesinden)oluşması halinde eşe 2/4 (% 50), çocuğa 1/4 (% 25), ana veya babaya 1/4 (% 25) oranlarında ölüm aylığı bağlanmaktadır.
Sigortalının ölümü tarihinde en az 60 aylık (5 yıl) sigortalılık süresi bulunması halinde veya sigortalı, yaşlılık veya malullük aylığı almakt iken vefat etmiş ise, geride kalan dul eş ve çocuklarına aylık (dul ve yetim aylığı) bağlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri