Meyveler; Muz , kivi , ananas , erik, greyfurt, mango, tatlı ve sulu ve kavunda yüksek serum konsantrasyonu var , bu da serotonin üretiminde kullanışlı hale getiriyor . Domates ve avokadoda beyinde serotonini optimal düzeye getirmek için gerekli besin öğelerinden zengindir.
Tam pirinç, baklagiller (soya, fasulye, bezelye, mercimek), brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası, yumurtalar, süt ürünleri, etler, yağlı balıklar, bitter çikolata, muz, fındık ve tohumlar tüketerek serotonin düzeyini artırabilirsiniz.
Ton balığı, tere, tavuk, susam, maydanoz, mercimek, portakal, sardalya, mango, kuşburnu, kuru fasulye, kivi, kiraz, kırmızı et, incir, ısırgan otu, ıspanak, karnabahar, kale, enginar, elma, çilek, greyfurt, brokoli, domates, bezelye, bitter çikolata.
Doğal Yollarla Serotonin Düzeyini Arttırmak
Triptofan miktarı fazla olan besinlerden olan et, süt, yumurta, peynir, kuruyemiş tüketimi; B6 B9 ve B12 vitaminleri içeren muz, avokado, tam tahıllı yiyecekler, ay çekirdeği gibi besinler serotonin düzeyinin arttırılmasına yardımcı olur.
Serotonin seviyelerini artıracak birçok başka seçenek var.Yeşil çay ve probiyotikler gibi içecekler serotonini artırmaya yardımcı olur. Bu içecekler serotonin içermese de, içindeki diğer bileşenler serotonin seviyelerini artırmaya yardımcı olur. Vücudun serotonininin tahminen %95'i bağırsakta üretilir.
İlgili 17 soru bulundu
Cevizde melatonin hormonu vardır. Bu, uykuyu düzene sokar, yaşlanmaya karşı önleyici özelliği vardır. Bir de serotonin hormonu vardır, bu da mutluluk hormonudur.
B12 vitamini ve B9 vitamini (folik asit) serotonin üretiminde birlikte çalışmaktadır.
Serotonin İçeren Besinler Tüketin
Bunun için sabah kahvaltılarında daha çok yumurta ve peynir tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Ayrıca; muz, ananas, kivi gibi meyveler ve fındık, badem, ceviz ve fıstık gibi kuruyemişler de serotonin miktarını arttırmaya yardımcı olan besinler arasında yer alıyor.
Açlık, stres, yorgunluk ve ilaç kullanımı gibi faktörlerin tamamı vücuttaki serotonin hormonu seviyesini değiştirmektedir. Örneğin açlık ve stres serotonin hormonu düzeyini düşürürken; oksijen ve içinde aminler bulunan yiyecekler (peynir, çikolata, portakal vb.) serotonin hormonu düzeyini yükseltmektedir.
Stres ve düşük kan şekeri serotonin düzeyini düşürürken; oksijen, kusma, içinde aminler bulunan gıdalar (örneğin: peynir, çikolata, portakal, mandalina, domates ) ve içinde triptofan isminde bir çeşit amino asit bulunan gıdalar, (örneğin süt, hindi eti ) serotonin düzeyini yükseltmektedir.
Serotoninin azalması durumunda uyku problemleri ortaya çıkar. Halsizlik ve Yorgunluk: Mutluluk hormonunun etkilediği bir diğer konu ise vücuttaki enerji üretimidir. Bu hormonun az seviyede salgılanması kişide enerji düşüklüğüne neden olur. Kronik halsizliği olan çoğu kişide yetersiz serotonin seviyesi görülmektedir.
Sebzeler: Sarımsak, havuç, kabak, kuşkonmaz, brokoli, mısır, ıspanak, yeşil fasulye, patates, lahana, pancar, marul, soğan ve domateste bol miktarda serotonin yapı taşı bulunur.
B6, B9 (folik asit) ve B12 vitaminlerini içeren besinleri tüketmek, egzersiz, güneş ışığı ve D vitamini ve stresten uzak durmak serotonin üretimine katkı sağlayacaktır. Dopamin de serotonin gibi bir mutluluk hormonudur. Mutluluk hissi verir.
Bu nedenle, triptofandan zengin ceviz, muz, kırmızı et, yoğurt, kefir, somon, hindi eti, tavuk etine dengeli bir şekilde beslenme programında yer verebilirsin! Triptofan amino asidinin serotonin hormonuna dönüşebilmesi için de B6 vitaminine ihtiyacın var.
Esansiyel amino asitler vücutta üretilemez, dışarıdan besin yoluyla alınmalıdır. Bu nedenle vücutta serotonin üretilebilmesi için dışarıdan triptofan içeren besinler alınmalıdır. Triptofan genellikle et, süt ürünleri, yumurta ve kuruyemiş gibi besinlerde bulunur.
Çikolatanın serotonin içerdiğini ve dolayısıyla endorfin üretimini arttırdığını gösteren araştırma sonuçları var. Bunun anlamı şu: Özellikle bitter çikolata doğal olarak bir antidepresandır. Çikolatanın kokusu bile beyinde mutluluk hormonu olan serotonini artırır. Bitter çikolata beyin fonksiyonlarını arttırır.
Melatonin hormonu, mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin hormonuna dönüşüyor. Gece salgılanan melatonin, sabah saatlerinde gün ışığına maruz kaldığınız anda serotonine dönüşüyor.
Ketiapin içeren Serequel ve doğrudan dopamin yüklemesi yapan Xeplion gibi mutluluk hormonu ilacı olabilecek ilaçlar, oral yoldan ya da damardan enjekte edilmek suretiyle kullanılabilir.
Sebzeler; Mısır, karnabahar brokoli, , ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler ve kabuğuyla fırınlanmış patates, soya sütü, soya ürünleri, tofu ve soya fasulyesi serotonin düzeyinin sabit kalmasını sağlar. Meyveler; Muz, ananas kivi, greyfurt erik, kavun mango, serotonin üretimini arttırır.
Kandaki serotonin düzeyi ölçülebilir ama bu düzey, beyindeki ile paralel olmayabilir. Ayrıca, araştırmacılar serotonin düşüklüğünün mü depresyona yol açtığı yoksa depresyonun mu serotonini düşürdüğü konusunda da tam görüş birliği içinde değillerdir.
Düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve kaliteli uyku sizi stresten uzak tutacak ve günlük enerji sağlayacak önemli faktörlerdir. Bunları es geçmeden günlük hayatınızda bir rutin oluşturmak sizi hem fizyolojik hem de psikolojik bağlamda güçlendirecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri