Babalık davası evlilik dışında veya boşanmadan 300 gün sonra dünyaya gelen çocuk için açılabilen davadır. TMK m. 301'de düzenlenen bu dava, çocuk ile baba arasında soybağının mahkemece kurulmasına imkân verir.
Babalık davası ; anne veya çocuk tarafından baba ile çocuk arasındaki soy bağının mahkeme aracılığıyla belirlenmesi için açılan davadır. Bu dava babaya ya da baba ölmüşse mirasçılarına karşı açılabilir. Davanın amacı babanın çocuğu tanımasıdır.
Kanunda baba ile çocuğun soybağının kurulabilmesi için anne ile evlenme, tanıma ve babalık davası yolları öngörülmüştür. Babalık davası, diğer yollardan farklı olarak mahkeme kararı ile soybağının kurulmasını sağlar.
Babalık davası anne tarafından açılırsa, ilgili çocuğun babası olduğu iddia edilen kişi ile çocuk arasında soybağı ilişkisinin tesis edilmesi talep edilir. Anne, doğum sebebiyle uğradı maddi zararların da giderilmesini isteyebilir.
Babalık davası, ana ile evlilik ve tanımanın dışında çocuk ile soy bağının kurulmasını sağlayan bir yoldur. Evlilik dışında doğmuş olan bir çocuk ve onun babasının babalığını belirlemede yargı yoluna gidilmesi babalık davası açılarak yapılır. Bu dava sonucunda çocuğun gerçek ve genetik babası hükmen belirlenir.
İlgili 30 soru bulundu
BABALIK NASIL İSPATLANIR? Babalık davasında davacı anne veya çocuğun, kuşkusuz ''DNA testi'' yoluyla davalı erkeğin baba olduğunu ispatlama yoluna başvurması mümkündür. Ancak bu imkana sahip olmayan veya bu yola başvurmak istemeyen davacılar ''babalık karinesi'' yoluyla da davalı tarafın baba olduğunu ispatlayabilir.
1 Babalık (Babalığın Tespiti) Davasını Kimler Açabilir? Babalığın tespiti davasını anne ve çocuk açabilir. Evlilik dışında doğan çocuğu babası tanımak istemediği takdirde, baba ile soy bağının kurulabilmesi için yasa hâkim hükmünü gerekli görmüştür.
Babalık davası ne kadar sürer konusunda Adalet bakanlığının belirlemiş olduğu Yargıda hedef süresi 11 ay olup, yani davanın sonuçlanma süresi 330 gündür. Bu süre davayı etkileyen faktörler istinaf ve yargitay itirazları sebebiyle uzayabilmektedir.
Babalık davası ne zaman açılmalıdır dediğimizde; babalık davası çocuk doğduktan önce veya sonra açılabilir. Ananın dava hakkı çocuk doğduktan bir yıl geçmesiyle düşer. Ancak çocuk için bir yıllık süre çocuğun başka bir erkek ile arasında soybağı mevcut ise mevcut soybağının ortadan kalktığı tarihte işlemeye başlar.
Anne, babalık davasını doğumdan itibaren 1 yıllık süre içerisinde açmalıdır. Ancak eğer çocuk ile başka bir erkek arasında zaten soybağı ilişkisi varsa, bu bir yıllık hak düşürücü süre soybağı ilişkisinin ortadan kalktığı tarihte işlemeye başlar.
TMK m. 301 uyarınca babalık davası, çocuk ile baba arasında diğer şartlarla kurulmamış soybağını kurmayı amaçlar. Davanın amacı babanın çocuğu tanımasıdır. Tanıma nüfus memuruna ya da mahkemeye yazılı olarak ya da vasiyetnamede yapılacak beyanla gerçekleştirilebilir.
Soybağının reddi davasını; koca, çocuk, kayyım, kocanın altsoyu, ana ve babası, baba olduğunu iddia eden kişi ve ana açabilmektedir. Davalı tarafta ise ihtimallere göre ana ve çocuk, ana ve koca, ana, çocuk ve koca mecburi dava arkadaşları olarak yer almaktadır. Görevli mahkeme kural olarak aile mahkemeleridir.
Babalık davası, evlilik birliği dışında doğmuş olan çocuğun, baba tarafından tanınmaması halinde gündeme gelen ve baba ile evlilik dışında doğmuş olan çocuk arasındaki soybağının, mahkeme kararı ile kurulması amacıyla açılan davadır. "Babalığın hükmen tespiti davası" şeklinde de nitelendirildiği görülmektedir.
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
Tüm bunlara rağmen uygulamada görüldüğü üzere mahkemeler ortalama gelire sahip kişiler için maaşının %25'i kadar bir nafakaya hükmetmektedir. Yani 6.000 TL maaşı olan biri aleyhine 1.250 TL nafakaya hükmedilmektedir.
Genel mahkeme uygulamalarında kişinin maaşının %25'i kadar olan miktarda nafakaya hükmedilmektedir. 10.000 TL maaş alan bir kişi için genel uygulamaya göre hesap yapıldığında nafaka miktarı 2.500 TL olacağı düşünülebilir.
Bazı hallerde nüfus kaydının düzeltilmesi davası sonucunda da soybağı ortadan kalkar. Babalık davasında DNA testi zorunlu mu? Soybağı ve babalık davasında DNA testi en önemli bilimsel kanıtı oluşturur. Nüfus ve soybağı davaları kamu düzenini ilgilendirdiğinden babalık davasında DNA testine başvurulması zorunludur.
Baba ve Tek Çocuk İçin nakit 5000 TL dir. ilave her çocuk için 3000 TL ilave ücrettir.
Babalık davası davacı lehine sonuçlandığı takdirde yenilik doğuran bir hak kazanılmış olacaktır. Mahkemenin verdiği babalık hükmü ile birlikte çocuk ile baba arasındaki soybağı sanki doğum anından itibaren kurulmuş gibi geçmişe etkili olarak sonuç doğar.
Mahkeme kararı ile DNA testi yapılmasına karar verilmesi durumunda DNA testi Adli Tıp Kurumu'nda yapılır. Adli Tıp Kurumu dışında yapılan testler mahkemece hükme esas alınmaz. DNA testi Adli Tıp Kurumu dışında sadece Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsat verilmiş moleküler genetik laboratuvarlarında yapılabilmektedir.
Çocuğun Soybağı Reddi Davası
Anne ve eşe karşı açılan bu davada çocuğun reşit olması gerekiyor. Babalık karinesine inanmadığı durumlarda, babalığının kabul edilmemesi halinde açılabilen bir dava türüdür. Çocuğun ergin olmasından itibaren 1 yıl içinde dava açma hakkı bulunmaktadır.
Erkek eş, çocuğun kendisinden olmadığını iddia ediyorsa soybağının reddi davası açarak babalık karinesini çürütebilir. Soybağının reddi davası, ana ve çocuğa karşı açılır. Çocuk da soybağının reddi (nesebin reddi) davası açma hakkına sahiptir. Bu dava, ana ve kocaya karşı açılır.
Erkeklerde doğum izni
Yasal olarak babalık izni 5 gündür. Söz konusu 5 günlük babalık izni, kişinin maaşından düşülmez. Başka bir deyişle babalık izni, ücretli izindir. Bunlara ek olarak evlat edinme halinde de babalık izni yasal 3 gün şeklinde olarak verilir.
Sonuç olarak, çocuğun biyolojik soy bağı hakkında şüpheleri bulunan ana veya baba, herhangi bir mahkeme kararına gerek olmadan özel laboratuvarlar aracılığıyla DNA testi yaptırılabilecektir.
4721 sayılı Kanunda “babalık hükmü” adı altında düzenlenen dava; niteliği itibariyle, baba ve çocuk arasında soy bağı ilişkisini kuran inşai bir davadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri