Babuko, Zerfet hamurdan yapılan, Doğu Anadolu Bölgesi, Doğu Karadenizin bazı bölgeleri, İç Anadolunun Doğu kesimlerinin yöre Mutfağına ait sarımsaklı etsiz bir tür mantıdır. Daha çok Sivas, Gümüşhane, Tunceli, Erzincan, Elazığ, Bingöl, Kayseri ve çevresine has bir yemek türüdür.
bir yemek çeşidi. zıfret, babuko, zarfet gibi isimleri de olan kürt yemeğidir. özellikle dersim ve koçgiri bölgelerinde yapılır. hemen hemen çoğu kürt yemeği gibi un, tereyağı, tuz, sarımsak ve yoğurttan yapılır. öncelikle un, su, tuz yoğrulur ve mayasız bir çörek yapılır.
Babuko kendi yöresinde bol sarımsak ve tereyağı ile yenen bir yemek. Damak zevkinize göre sarımsak ve tereyağı miktarını azaltıp artırabilirsiniz.
Yoğurma kabına un su şeker maya alınıp yoğurulur durun tepsisine yuvarlak Şekil verilerek konur 300 derece ısıtılmış bir Fırında 1 saat pişirilir. Pişdikden sonra bir tepside içi ufak ufak çıkarılır. üzerine Sarımsaklı yoğurt ve tereyağı eritilip dökülür. Afiyet olsun enfes bir yöresel tat.
İlgili 26 soru bulundu
Gömme - Bingöl
Özellikle kış mevsiminde yapılan Bingöl'e özgü bir yemek çeşididir. Kullanılan malzemeye göre bir kaç isim alır. Asıl gömme killi topraktan yapılmış özel bir ocakta pişirilmekle beraber bazan iki sac arasında pişirilir.
Zaza kültüründe bu yemeğe Babuko, Kilora sîr, Sîr, Zêrvet denir.
Erzincan mutfağının popüler yemekleri arasında yaprak döner, yaprak sarma, kesme çorbası, su böreği, kuzu dolması, gendime çorbası, kaburga, kasefe tatlısı, sırın tatlısı, Erzincan üzümü, tulum peyniri ve tava leblebisi yer almaktadır.
Oldukça zengin yemek kültürüne sahip olan Tunceli'nin yöresel yemekleri arasında Zerefet (Babiko), Sirekurt, Sirepati, Keşkek, Kavut, Patila unlu yemeklerine örnek verilebilir.
Buğday, un, tuz, yoğurt, sarımsak ve tereyağı ile yapılır. Kars usulü haşıl yapılırken buğdaylar su ve tuzla beraber pişirilerek buğdayın suyu çekmesi sağlanır. Suyu çeken buğdaya un eklenir. Ardından yoğurt ve sarımsakla sarımsaklı yoğurt yapılır.
Haşıl Anadolu'nun çeşitli yörelerinde buğday ya da bulgurla yapılan yöresel bir yemek. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve eritilmiş tereyağı dökülerek yenen haşılın yapılışı oldukça kolay lezzeti ise benzersiz.
Bunların yanında Bingöl'e mahsus olan onun yemek kültürünü başlıca mahalli yemekler şunlardır: Löl (gömme), mastuva, ayran çorbası (germe dui), turakin (patıfe), tutmaç çorbası, kılç, lopık, maliyez, parmar (semiz otu), pılık.
Siirt'in yöresel yemekleri arasında Büryan Kebabı, Siirt Kitel, İsmeket Köfte, Arap Dolması, Perde Pilavı, Zerfer, Bumbar, Kiftel Leben, Mihr Çorbası, Pırtike Çorbası, Aside Tatlısı, Gebole, İmçerket ve Varakkaak gibi lezzetler bulunmaktadır.
Harput köftesi, Harput çorbası, Balakgazi Böreği, küncülü (susamlı köfte), işgene, haşlanmış içli köfte, sırın (bir çeşit mantı) ve ballı muzlu cevizli krep buraya geldiğinizde deneyebileceğiniz lezzetlerden.
Kentte 7 yıldır kelle ustası olarak görev yapan Davut Şahapoğlu (30), kellenin Sivas'ta kahvaltıların baş tacı olduğunu söyledi. Şahapoğlu, "Kelle, asırlık bir lezzet olarak Sivas'ta önde gelen bir yemektir. Başka şehirlerde peynir, zeytin nasıl kahvaltıların baş tacı ise Sivas'ta da kelledir.
Bazı yörelerde boncuk mantı olarak bilinen sübüra, geleneksel Sivas mutfağına özgü bir çorba. Yapımı da oldukça basit ve evde kolaylıkla bulabileceğiniz malzemelerden hazırlanıyor.
Peskutandan yapılan bir yiyecektir. Tencereye üç dört soğan halka halka doğranır kıyma ve sade yağ konur ateşte soğanlar pembeleşince suda özenmiş peskutan katırlır. Bazı evler salçada koyar, birlikte pişer. Çorba kıvamındaki bu yiyecek pişince şöyle servis yapılır.
Pırtımpırt (Pırtınpırt, pırtımpıt veya kirtimburt), Kayseri'nin Develi ilçesine ait bir ev yemeğidir. Taze asma yapraklarının parçalanıp (pırtılıp) tencerede pişirilmesiyle ortaya çıkan hafif ekşili tat, yemeği diğer yeşil yaprak (ıspanak, pazı) yemeklerinden ayırır.
Sivas'ın en meşhur yemekleri arasında kesme aşı, babiko, madımak, etli ekmek, içli köfte, peskütan çorbası, pezik, sübüra, sirok, sivas katmeri, hıngel, sivas ketesi, divriği pilavını sayabiliriz. Tarihiyle, kültürüyle, yöresel yemekleriyle Sivas kendine has bir ruh taşıyan, özel bir şehrimizdir.
1945 yılında çıkarılan kanun ile Tunceli bölgesi Elazığ'dan ayrılarak bir şehir statüsü kazandırılmıştır.
Tunceli'nin Çemişgezek ilçesi Sünni Türkmenlerin çoğunluk olduğu bir ilcedir. Pertek ilçesinin de yarıya yakın nüfusu Sünni Türkmenlerden oluşur. Sünni olan bir diğer grup ta Şikak Aşireti denilen ve Zazaca konuşan topluluktur. Sünni Türkmenler ve Şikak Aşireti bölgede korucu olmalarıyla bilinirler.
Tarım: Tunceli ilinde en çok yetişen tarım ürünü buğday olmasına rağmen miktarı azdır. Ayrıca, arpa, şekerpancarı, fasulye, soğan ve az miktarda pamuk ve iyi cins kokulu tütün yetiştirilir. Güney kısmında vâdilerde sebze ve meyve yetiştirilir. Başlıca meyveleri ceviz, dut ve bâdemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri