Ultrason sonucu genel olarak aynı gün veya ertesi gün çıkar.
Ultrason sonuçları genellikle aynı gün veya bir gün sonra hazır olmaktadır. Ultrason görüntülemesi ile elde edilen görüntülen uzman radyolog tarafından analiz edilip değerlendirildikten sonra bir rapor hazırlanır.
Bacak ultrasonu; aslında ultrason ile görüntülemenin bir bölge üzerinde uygulanmasıdır. Bacak, kol gibi bölgelerdeki varis, damar tıkanıklığı ve benzeri sağlık problemlerini tespit etmeye yarayan, ses dalgalarıyla görüntüleri monitöre aktaran görüntüleme yöntemidir.
Renkli Doppler Sonucu Ne Zaman Çıkar? Yaklaşık 40-45 dakika süren renkli doppler işleminde sonuç kısa sürede çıkar. Görüntülemede çıkan değerler uzman radyoloji doktor tarafından imzalanarak hazırlanır. Doktor bir süre sonra bu sonuçları hasta ile paylaşabilir.
Muayene edilecek alanla ilgili soyunmanız ve aksesuarlarınızı çıkarmanız gerekebilir. İşlem sırasında hasta önlüğü giymeniz de istenebilir. Karın içi damarların değerlendirilmesi yapılacaksa, 6 – 8 saatlik açlık gerekecektir. Bunun dışında venöz ultrason için başka özel bir hazırlığa gerek yoktur.
İlgili 42 soru bulundu
Varis muayenesi olacak kişi muayene olacağı varis doktoru karşısında ayakta durarak muayene olur. Bu sırada ayak bileğinden başlayarak bacak iç kısmından kasığa kadar bacakta bulunan toplar damar sistemi renkli doppler ultrason yardımıyla incelenir. Bu inceleme sırasında hastanın ayakta olması çok önemlidir.
Bacaktaki damar tıkanıklığına genellikle Kalp ve Damar Cerrahları (KVC) bakar. Kardiyovasküler cerrahı olarak da bilinir. Bu uzmanlar, damar hastalıkları konusunda eğitim almış olup, damar tıkanıklığı tedavisinde deneyimlidir. Kalp ve damarı ilgilendiren tüm hastalıklar kalp ve damar cerrahisinin alanına girmektedir.
ULTRASON SONUCU NE ZAMAN ÇIKAR, HEMEN ÇIKAR MI? Ultrason görüntülemesi kısa bir sürede yapılır. İşlem sonrası günlük aktivitelere devam edilir. Ultrason sonucu genel olarak aynı gün veya ertesi gün çıkar.
Tıbbi görüntüleme yöntemi olan renkli ultrasonla damar tıkanıklıkları başta olmak üzere, damar daralmaları ve diğer kan akış problemlerinin teşhis edilmesi kolaylaşmaktadır. Ultrasonografik ses dalgaları kullanılarak özellikle damarların akım yönlerine göre renklendirilmesi sonucu yapılan tetkiktir.
Bu tetkik tek bacak için yaklaşık 30 dakika sürer. Herhangi bir ön hazırlığı yoktur. Hasta sırt üstü ve yüzüstü pozisyonda sedyede yatarken yapılır.
Ortopedik hastalıkların tanı ve tedavisinde de önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle girişimsel ağrı tedavisinde enjeksiyon uygulamaları için ultrasonun rehberliğinden sıklıkla faydalanılmaktadır.
Karaciğer ultrasonu gibi abdominal ultrason çeşitleri öncesi hastanın en az 8 saattir aç olması istenebilir. Bunun nedeni yemek sonrası mide ve bağırsak doluluğunun ultrasonda görüntü kalitesini olumsuz etkilemesidir.
Aynı zamanda ultrason sonucu öğrenme işlemi için de e-Nabız'dan yararlanılır.
Ayrıntılı ultrason çekiminden önce anne adaylarının aç olması gerekmez. Ayrıntılı ultrason haftası geldiğinde size verilen randevu saatinden en az 15 dakika önce ilgili birimde hazır bulunmanızda fayda vardır. Görüntüleme yaklaşık olarak 30-40 dakika sürebilir.
Hangi kitleleri ultrasonografide görebiliyoruz? Meme dokusunda yer kaplayan tüm kitlesel yapıları ultrasonografi ile ayırtetmek mümkün. Fakat bunun için özellikle yoğun meme dokusu olan hastalarda iyi cihaz, yeterli zaman ve tecrübe çok önemli.
Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir? Ağrı, his veya güç kaybı, atardamar tıkanıklığında ciltte solukluk, toplardamar tıkanıklığında ciltte kızarıklık, parlama ve ödem, çarpıntı, nefes darlığı, nörolojik bazı belirtiler ve ateş görülebilir.
Damar tıkanıklığı belirtileri, göğüste baskı ve yanma şeklinde kendini gösterebilir. Belirtilen ağrı genel olarak tek bir bölge ile ilişkilendirilmez, geniş bir bölgede gerçekleşen ağrı genel olarak sırta, boyuna ve sol kolumuza taşabilir. Bunlar belirttiğimiz gibi yüzde olarak çok sık görülen belirtilerdir.
Doppler Nasıl Yapılır? Görüntüleme özel tasarlanmış ultrason başlığını kullanılmaktadır. Başlık çekim yapılacak bölgede gezdirilir. Gerekli durumlarda ultrason başlığı farklı alanlarda da dolaştırılarak kan akışının sorunlu olduğu bölgeler tespit edilir.
Hastanın işlemden önce 1 lt kadar su içilerek idrara sıkışık olması istenir.
Doppler Ultrason yapılırken ağrı duyulmaz. Çünkü işlem sırasında sadece ultrason probundan çıkan ses dalgaları mevcuttur. Bu ses dalgaları görüntülenmek istenen bölgeye gönderilir ve ultarson probu tarafından çarpıp dönen dalgalar algılanıp cihaz tarafından işlenir. Bu şekilde görüntüleme elde edilir.
Hastalara hem BT (tomografi) hem MR hem de klasik anjiografi yöntemleri ile görüntüleme yapılabilmektedir. Uygun hastalarda BT ve MR anjiografi , daha az girişimsel olması sebebi ile tercih edilebilirken klasik anjiografi ile tanı konduğu seansta tedavi (balon, stent gibi yöntemlerle) şansı da bulunmaktadır.
Bu belirtiler genellikle baldır alt bacak, diz ile ayak arasındaki bölgede ağrı şeklinde kendini gösterebilir. Ayrıca bacakta solukluk ve üşüme gibi ağrı dışı etkenlerde gösterebilir. Ayak damar tıkanıklığı bazen de belli bir mesafe yürüdükten sonra alt bacakta kramp ve ağrı meydana geldiği görülür.
Bacak damarları tıkanıklıklarında egzersiz ve daha aktif bir yaşam ile hastalığın ilerlemesinin önüne geçebilirsiniz. Unutmayın, egzersizin etkisi bir ay içinde görülmeye başlar fakat kesildiğinde tekrar başa dönülür. olmak üzere farklı yöntemler ile bacaklardaki atar damar hastalığı tanınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri