Dokular arasında biriken sıvının fazla olması veya yeterince taşınamaması bacakta oluşan ödeme zemin hazırlar. Bacak şişmesi ilk etapta uzun süre oturma veya ayakta kalmakla başlayan ayakkabı giymekte zorlanma, ayakkabıların sıkmasıyla kendini gösterir. İlerleyen vakalarda bacaklarda hantallaşma ve ağrılar da görülür.
Vücutta meydana gelen ödemin atılması için öncelikle tuz miktarının azaltılması gerekir. Tuzun yanı sıra kompresyon çoraplarının giyilmesi ve özellikle bacakları yukarı kaldıracak şekilde uzanmak da ödemin atılmasını sağlar.
En sıklıkla ödeme yol açan hastalıklar kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, böbreklerden idrar ile aşırı protein kaçağı (nefrotik sendrom), karaciğer yetmezliği (siroz gibi), tiroid bezinin az çalışması (hipotiroidi), ilaçlar (bazı tansiyon, şeker, kemoterapi ilaçları, ağrı kesiciler gibi), bacak toplar damarlarında ...
Ani başlangıçlı olmayan ödemlerin önemli bir sorun olmadığı söylenemez. Her ne nedenle olursa olsun periferik ödem tedavi edilmediğinde zamanla ciltte dermatide ve kalınlaşmaya, hatta yara açılmasına sebep olabilir” diye konuşuyor.
Ödem problemi genellikle ayak bilekleri ve bacaklarda görülür. Bacaklarda tedavi edilmeyen ödem, yürüme güçlüğüne sebep olabilir. Ödem, bulunduğu kısımda şişlikten kaynaklı ağrı yapar ve zayıf kan dolaşımının zayıflamasına bağlı olarak eklemlerde elastikiyet azalır.
İlgili 42 soru bulundu
İçeceğiniz suyun içerisine çubuk tarçın, elma dilimleri, salatalık dilimleri veya taze nane yaprağı gibi besinleri eklemeniz de hem suyunuzun antioksidan kapasitesinin artmasına ve şişkinliğin atılmasına hem de tadının daha lezzetli olmasına yardımcı oluyor.
Vücutta ödem belirtileri arasında öncelikle doğrudan cildin altındaki dokunun, özellikle bacak veya kol bölgelerinde şişkin veya kabarık bir hal alması, ciltte gerilme veya parlaklık, cilde birkaç saniye bastırdıktan sonra çukur izi oluşması ile karın boyutunun büyümesi bulunur.
Dokular arasında biriken sıvının fazla olması veya yeterince taşınamaması bacakta oluşan ödeme zemin hazırlar. Bacak şişmesi ilk etapta uzun süre oturma veya ayakta kalmakla başlayan ayakkabı giymekte zorlanma, ayakkabıların sıkmasıyla kendini gösterir. İlerleyen vakalarda bacaklarda hantallaşma ve ağrılar da görülür.
Çeşitli ilaçlar vücutta ödem oluşumunu tetikleyebilmektedir. Bunlara hipertansiyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, nonsteroidal anti-inflamatuar ilaçlar, steroidler, östrojenler, HRT ve çeşitli şeker hastalığı ilaçları örnek olarak verilebilir.
LASİX idrar söktürücü (diüretik) adı verilen bir ilaç grubuna dahildir. Diüretikler böbreklerden idrarın atılım hızını artıran ve aynı zamanda su ve tuz kaybı yapan ilaçlardır. Vücutta bulunan aşırı suyun atılmasına yardımcı olmak için veya yüksek tansiyon tedavisinde kullanılır.
Gece uyku sürecinde bacaklardaki ödem vücudun diğer kısımlarına ve hatta yüze kadar yayılır. Sabah uyanınca ödemin daha çok yüz ve ellerde olduğu görülür. Günlük aktivite başlayınca akşama doğru ödem sıvısının bacaklara inmesi ile bu bölgede şişme, ödem görülür hale gelir.
Buna göre 1+ ödem hafif olup her iki ayak ve ayak bileği ödemi; 2+ ödem her iki ayak, bacak, el ya da önkoldaki ödemi; 3+ ödem her iki alt ve üst ekstremite ve yüz bölgesini içine alan ödemi; 4+ ödem ise anazarka tarzındaki ödemi ifade etmek için kullanılır.
Altta yatan kemiklerin kırılması, diz ekleminde iltihaplanma ve yaralanmanın yanı sıra çevredeki kan damarlarının zarar görmesi nedeniyle kemik iliğinde ödem oluşur. Diz kapağının yerinden çıkması veya menisküs veya bağların yaralanması da dizde kemik iliği ödemi gelişme riskini artırabilir.
Ör diklofenak, naproksen. Bunların ödem giderici etkileri var.
Ayak, bacak veya ayak bileği şişmesi genellikle ciddi bir sağlık riski oluşturmazken, bir doktora ne zaman başvurulması gerektiğini bilmek önemlidir. Şişlik bazen hemen tedavi edilmesi gereken daha ciddi altta yatan bir sağlık sorununun göstergesi olabilir.
Örneğin kısa sürede oluşan bir ödem derin veya yüzeyel toplardamarlarda iltihabi tıkanma (flebit), selülit (dokunun iltihaplanması ) veya baldır adelesinin yırtılmasına bağlı olabilir. Yavaş gelişen ödem ise kronik toplar damar yetmezliği , lenfödem , sistemik hastalıklar veya ilaçlara bağlı olabilir.
Ayak bileği şişmesine bir enfeksiyon ve beraberinde görülen bir iltihaplanma sebep olabilir. Diyabetik nöropati veya ayaklarında sinirle ilgili problemleri olan kişiler, enfeksiyon oluşumuna daha yatkındırlar. Enfeksiyon; su toplamış kabarcıklar, yanıklar veya böcek ısırıkları gibi yaralardan kaynaklanabilir.
Ödeme dokunulduğunda ağrı hissi. Ödem bölgesinde kızarıklık ve ısı artışı Ödemin görüldüğü bölgede hareket kısıtlılığı Ödem oluşumuna bağlı olarak sinir hücrelerinin bası altında kalması sonucu bölgede uyuşukluk, karıncalanma, his kaybı veya kaslarda güç kaybı
Dizde sıvı birikmesine iyi gelen yöntemlerden biri soğuk uygulamasıdır. Günde birkaç kez 15-20 dakika boyunca buz torbasını bir havluya sarıp uygulayarak diz ağrısı ve şişliği hafifletmeye yardımcı olabilirsiniz.
Zencefil kullanılarak hazırlanan ödem söktürücü İbrahim Saraçoğlu tarafından tavsiye edilen bir kürdür. Saraçoğlu hazırladığı ödem söktürücü küründe zencefile ek olarak maden suyu, maydanoz, yeşil elma ve limon da kullanmaktadır.
Bu noktada “Su içmek ödem yapar mı?” sorusunun yanıtını da merak ettiğinizi biliyoruz. Hayır; ideal miktarda su tüketiyorsanız ve ödem oluşumuna neden olabilecek herhangi bir sağlık sorununuz yoksa ideal miktarda su içmek ödem yapmaz.
Gerçekten de kilo vermek için çıkılan yolda önce ödem atılır. Bu şekilde kişi, kilo kaybı için daha yüksek motivasyona da sahip olur. Ödem atmak için egzersiz yapmak ve bol su içmek önemlidir. Diğer yandan elma sirkesi de ödem atmaya yardımcı bir besindir.
Kahvenin tek başına ödem sökücü özelliği bulunmaz. Aksine kafein içermesinden ötürü sık idrara çıkmaya ve vücuttaki tuz oranının birikmesine sebep olduğundan ödem oluşumuna neden olur. Yine de sınırlı ve doğru kahve tüketimi ile beraber bol su tüketmek, ödem sökümünü destekler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri