Soğuk ayakların, hava sıcaklığından dolaşım ve sinir hasarına kadar çeşitli nedenleri olabilir. Soğuk hava, stres, yüksek tansiyon, kolesterol, şeker hastalığı, anemi, kardiyovasküler hastalıklar ve kan dolaşımı ile ilişkili birçok durum ayak üşümesi nedenleri arasındadır.
Ayak üşümesi vücudun sıcaklığa verdiği normal bir tepki olabilmektedir. Fakat bazen tedavi gerektiren tıbbi bir durumdan dolayı da ayak üşümesi yaşanabilmektedir. Diyabet, kansızlık gibi hastalıklar ayak üşümesi belirtisi olarak ortaya çıkabilmektedir.
Arada bir ayakların üşümesi normaldir. Kalıcı şekilde üşüyen ayaklar, altta yatan bir rahatsızlığın işareti olabilir. Ayaklar üşüdüğünde, sıcak tutan bir çorap giymek, kısa bir yürüyüş yapmak ya da ayaklara kan akışını sağlamak için etrafta dolaşmak faydalıdır.
Vücut daha soğuk bir sıcaklığa maruz kaldığında, eller ve ayaklar gibi uzak ekstremitelerdeki kan damarları daralır. Böylece bu bölgelere kan akışını azalır ve bu durum da ayakların soğuk olması ve üşümesine neden olur. Ekstremiteler, hayati işlevlere sahip organlarına en uzakta olan kısımlardır.
Solunum yolu, mide-bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonları, menenjit, hipotiroidi, romatolojik hastalıklar, kansızlık, vitamin ve mineral eksiklikleri, kalp-damar hastalıkları, diyabet, böbrek hastalıkları ve hipotermi üşüme hissi oluşturabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Hangi Vitaminlerin Eksikliği Üşümeye Neden Olur? B12 vitamini, demir, C vitamini ve folat eksikliği anemiye neden olarak çok üşümenin bir belirtisi olabilir.
Bununla birlikte üşüme, titreme, el ve ayaklarda karıncalanma, hızlı soluk alıp verme de ortaya çıkar. Yazın üşümek neden olur? Yazın üşümek tiroid bezi sorunları, kansızlık, anemi, yetersiz beslenme, diyabet, sinir sistemi ve damar yolu hastalıkları gibi sebeplerden olabilmektedir.
Ayak üşümesi için hangi doktora gidilir? İlk olarak bir dahiliye doktoruna görünmelisiniz. Ancak dolaşım sorunlarından endişe ediliyorsa kalp – damar cerrahisi uzmanlarına görünmek gerekmektedir. Bunun dışında altta yatan soruna göre fizik tedavi, romatoloji ya da nöroloji gibi bölümlere gidilir.
Kadınlarda üşüme olayı her zaman erkeklerden daha fazladır. Bunun bir nedeni, kadınların istirahat halindeki metabolizma hızının daha düşük olmasıdır. Doğal olarak erkekler kadar enerji üretemezler. Ayrıca tam olarak aydınlatılamayan araştırmalara göre kadınların soğuğa toleransı doğal olarak zayıftır.
Bunun sebebi, soğuk havalarda kasların ve kan damarlarının kasılmasına bağlı olarak romatizmal bölgeye giden kan akımının azalmasıdır. Buna bağlı olarak dolaşım bozulabilir ve ağrı meydana gelir. ' ifadelerini kullandı.
Üşümenizin nedeni herhangi bir hastalık değilse düzenli beslenme ve egzersiz oldukça faydalı olacaktır. Egzersiz kas kitlesinde artış yaparak vücudun daha fazla ısı üretmesine katkıda bulunur. Yiyecekler arasında şeker, protein ve yağ gibi 3 önemli besin grubu bulunmalıdır ve yeterli B vitamini alınmalıdır.
Kemik, eklem, tendon, sinir, kas ve damarlarda olan problemler ağrıya neden olabilir. Bunların dışında bacak ağrısı nedenleri bel fıtığı, diabet, huzursuz bacak sendromu, bacak arteriyel sisteminde darlık, bacak venöz damarlarında genişleme ve varis gibi hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.
Eğer yürürken diz ya da kalça boşalıyorsa, ayak bileği sık sık dönüp burkuluyorsa, ayakkabı ağır geliyorsa , ayak yere takılıyorsa ve hasta sık sık düşüyorsa bacakta güç kaybı var demektir. Hemen beyin omurilik ve sinir cerrahına başvurmak gerekir.
Sinir sistemi ve kas iskelet sisteminin haricinde yaşlanma, yetersiz egzersiz, kronik hastalıklar, uyku düzensizliği, kötü beslenme, vitamin ve mineral eksiklikleri, hareketsiz yaşam gibi etkenler de bacaklarda güçsüzlüğe sebep olabilir.
'Kışın sağlığımıza dikkat etmek ve üşütmemek gerekir. Yüzümüz, ayaklarımız ve ellerimiz soğuğa en çok maruz kalan yerlerimizdir. Bunun sonucunda midede ağrı, yanma, ekşime, gastrit ve reflü şikayetinde artma, karında gaz, ishal ve karın ağrısı oluşabilir.
Nöropati ayaklarda yanma, parestezi (karıncalanma veya uyuşma) hissine yol açabilir. Damar Problemleri: Ayaklarda meydana gelen dolaşım bozuklukları, damar tıkanıklığı veya kötü kan akışı ayaklarda yanma hissine neden olabilir. Sinir sıkışmasına bağlı ayaklarda anlık yanma hissi görülebilir.
Vitamin eksikliği bulunan kişiler vitamin değerlerini ölçtürmek ve tedavi olmak için hastanelerin İç Hastalıkları (Dahiliye) bölümüne gitmeli ve uzman bir iç hastalıkları doktorundan yardım almalıdır.
Kulak Burun Boğaz (KBB) :
Nezle.
Fiziki muayene; vücutta titreme hissi teşhisi noktasında önemli bir doktor muayenesidir. Titreme nedenleri tespitinde öncelikli olarak nöroloji doktoruna başvurulur.
Bunun sebebi kansızlık, tiroid hastalıkları, bazı hormon rahatsızlıkları, astım, kronik nezle ya da sinüzit, KOAH ve diyabet hastalığı olabiliyor. Termoregülasyon sorunu, kanser tedavisi görenlerde de karşılaşılan bir durum.
Soğuk ayakların, hava sıcaklığından dolaşım ve sinir hasarına kadar çeşitli nedenleri olabilir. Soğuk hava, stres, yüksek tansiyon, kolesterol, şeker hastalığı, anemi, kardiyovasküler hastalıklar ve kan dolaşımı ile ilişkili birçok durum ayak üşümesi nedenleri arasındadır.
Stres, heyecan, aşırı kafein alımı, fiziksel yorgunluk veya kan şekeri düşüklüğü el titremesini artırırken, bazen ciddi hastalıklar da bu durumu tetikleyebiliyor. Genç, orta ya da ileri yaş fark etmeksizin her bireyde ortaya çıkabilen el titremesi nedene yönelik yöntemlerle tedavi edilebiliyor.
Sık enfeksiyon geçirme , ishal, saçlı deride pullanma, cilt yaralarının geç iyileşmesi, diş çürümesi, yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı,kemik ağrısı, davranış bozuklukları, eklem bölgelerinde şişme, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermekte güçlük çekme ve sürekli üşüme diğer yaygın belirtilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri