Araştırmada elde edilen bulgular göre bir oyun olarak sanat çocuğun; yaratıcılığını geliştirir, ruhsal rahatlamasını sağlar, büyükleri taklit ederek kişilik gelişmesini sağlar, özgürlük duygusunu yaşamasını destekler, kendini ifade etmesine yardım eder, hayal gücünü geliştirir.
Sanatla birlikte çocuklar kararlar almayı, yeni fikirler üretmeyi, yaratıcılıklarını kullanmayı deneyimliyorlar. Tüm bu süreçler çocuk gelişimi noktasında sanat aktivitelerinin çocukların hayal gücünü geliştirmesine ve beynin farklı bölümlerinin aktive olmasına yardımcı olmasını sağlıyor.
Gelişim çağındaki çocukların sanat alanındaki eğitimleri onların mutlu, yaratıcı, umutları olan ve estetik bilinç düzeyleri yüksek bireyler olmasına yardımcı olur. Bundan dolayı sanat eğitimi küçük yaşlarda verilmeye başlanırsa yetkin bireyler ve buna bağlı olarak gelişmiş bir toplum yaratmak mümkün olacaktır.
Sanat ve eğitim arasındaki ilişki, öğrencilerin yaratıcı düşünce yeteneklerini geliştirmek ve özgün ifadelerini keşfetmek için önemli bir fırsat sunar. Sanat, öğrencilerin kendilerini ifade etmelerine yardımcı olurken aynı zamanda problem çözme, işbirliği ve iletişim becerilerini de geliştirmelerine katkı sağlar.
“Sanat eğitimi, bireyin yaratıcı güç ve potansiyellerini eğitmek, estetik düşünce ve bilinci örgütlemek için gereklidir. Sanat, bireyin sosyal ilişkilerini ayarlamasını, işbirliği ve yardımlaşmayı, doğruyu seçme ve ifade edebilmeyi, bir işe başlayıp bitirme sevinci tatmayı, üretken olmayı sağladığı için gereklidir.
İlgili 25 soru bulundu
Bireyin el becerisini geliştirir ve sentez yapmasına yardımcı olur. Sanat eğitimi, güzel sanatların tüm alanlarını ve biçimlerini içine alan, okul içi ve okul dışı yaratıcı eğitimdir. Sanat eğitiminin amacı, yapılmış olanları yineleyen değil, yeni şeyler yapabilme yeterlilikleri olan insanları yetiştirmektir.
Sanat eğitimi çocuklara dünyayı farklı şekilde tasarlama ve yorumlama becerisi kazandırır. Sanat eğitimi alan çocuk dünyaya eleştirel bakabilmeyi, görsel bilgiyi doğru yorumlamayı, farklı görsel formları farketmeyi ve bunların arasında tercihler yapabilmeyi öğretir. Bu başlı başına büyük bir gelişimdir.
Sanatın Faydaları
İnsanın kendini ifade etmesine olanak tanır, yaratıcılık özelliklerinin gelişmesini sağlar. Sanat ile toplumun estetik algıları gelişir ve anlam kazanır. Toplumsal konularda canlılık sağlar, kalıcı olmasını ve unutulmamasını sağlar. Zihne, akla, göze, kulağa, bedene hitap eder.
En genel ve en yaygın sanat tanımı, sanatın maddî bir faydayı değil, insanlara haz vermeyi amaçlayan özel bir faaliyet olduğudur. Haz, insan ruhunu yüceltir ve yükseltir. Sanat, bizde en derin varlık bilinciyle en yüce duyguları ve en asil düşünceleri uyandıran, makul ve bilinçli bir yaşamın ifade edilmesidir.
Sanat, insana estetik haz verip, insanı eğlendirerek onun oyalanmasını ve yaşam dersi vermesini sağlar. Bu anlamda sanatın, insanların ruhlarını yaşamın karanlıklarından kurtarıp, gerçek yaşamdan daha üstün olan ideal bir yaşam için hazırladığı söylenebilir.
Çocuk için bir oyun olan sanat; paylaşım, empati, yardımlaşma gibi sosyo-psikolojik becerilerini de geliştirmektedir. Özellikle drama, dans, müzik gibi toplu yapılan sanatsal çalışmalar bu yönden destekleyici olup topluma uyum sağlamayı kolaylaştırmaktadır.
Sanat, çocukların kendini ifade edebilme becerisini geliştirirken aynı zamanda hayal etme ve bu hayalini somut şekilde ifade edebilme, özgüven, ince motor, el-göz koordinasyonu, odaklanma, yaratıcı düşünebilme gibi becerilerini de geliştirmesine yardımcı olur.
Sanatla ilgilenmek, hafızayı güçlendirebildiği gibi problem çözme becerilerini geliştirebilir ve yaratıcılığı artırabilir. Sanat aynı zamanda, düşünme ve planlama becerilerini de geliştirir. Sanatın psikolojik etkileri, insanların davranışları üzerinde de etkili olabilir.
Okul öncesi sanat etkinliklerinde heykel yapma, boya yapma, resim, mozaik çalışmaları, müzik aleti çalma, origami ve tiyatro çalışmaları öne çıkmaktadır. Bu etkinlikler çocukların ufkunu aydınlatmaya yardımcı olmaktadır. Hazırlanan tüm sanat etkinliklerinin belirli alanlarda faydaları bulunmaktadır.
Eğitim bir bilim olduğu kadarda sanattır aynı zamanda. Eğitim de sanatla bilim arasında farklılıklar olsa da , karşıtlık yoktur. Mühendisliğin pratikte sanat olmakla beraber, teorikte bilimin rehberliğine ihtiyaç duyması, bilim-sanat ilişkisinin birbirini tamamlayan ilişkisinin ispatıdır.
Temel sanat eğitimi çizgi, form, mekân, renk, üç boyutlu yapı, görsel algılama ve inceleme ile ilgilenir. Temel sanat eğitimi derslerinin temeli Bauhaus'a, Johannes Itten'in hazırlık derslerine dayanır. Temel sanat dersleri, görsel tasarımın esaslarına dayanarak öğrencileri yetiştirmeyi amaçlar.
Sanat, insanın duygu, düşünce ve hayallerini, somut ve soyut malzemelerle yaratıcı gücünü kullanarak kişiyi etkileyecek biçimde anlatmasıdır.
Sanat insanların duygu ve düşüncelerini yansıtmasını sağlar. Bir toplumda en önemli şey iletişimdir. Bilim ne kadar gelişmiş olursa olsun insanların birbirini anlamadığı bir toplum çöptür. Bilim evrende olmayan bir şeyi bulmuş değildir; fakat sanat görülmeyeni ve bilinmeyeni de duygularıyla keşfedebilir.
Sanat, insanın zorunlu ihtiyacını gidermek için eşya yapmayla başlamıştır.
Sanat toplumdaki değişimin habercisi olmak kadar statükoyu sorgulayan önemli fikirlerin ortaya çıkmasına ve yaygınlaşmasına da vesile olmuştur. Fikirleri değiştirerek veya dönüştürerek, değerleri hatırlatarak ve deneyimleri mekân ve zaman kapsamında tercüme ederek toplumu etkiler.
Sanatın aslî görevi öğretmek değil; hissettirmek, duyurmak, sezdirmektir.
Yetişkinler ve çocuklar için sanat terapisi ile stres giderilebilir. Araştırmalar sanatın ruh sağlığına iyi geldiğini gösteriyor. Örneğin, heykel yapmak, resim yapmak, çizim yapmak ve hatta sadece sanata bakmak bile stresi azalttığı ve kendinizi daha rahat hissetmenizi sağladığı bilinmektedir.
Okul öncesi sanat çalışmaları zihinsel gelişim üzerinden doğrudan katkı sağladığı için çocuğunuzun konsantrasyon yeteneğini geliştirir ve aynı anda birden fazla iş yapabilmesini sağlar. Kısaca çocuğunuz ileri ki yaşamında asla dikkat dağınıklığı gibi sorunlar ile karşılaşmaz.
Sanat, insanların doğa karşısındaki duygu ve düşüncelerini çizgi, renk, biçim, ses, söz ve ritim gibi araçlarla etkili, estetik ve özel bir tarzla ortaya koyma biçimleridir. Edebiyat, müzik, tiyatro, dans, opera, resim, heykel, mimarlık gibi görsel, işitsel ve sözel alanların tamamını içine alan geniş bir alandır.
Sanat etkinlikleri çocuğun bilişsel alanda psikolojik alanda ve öz gelişim alanında becerilerini de desteklemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri