Ağrı hastalar tarafından genellikle yanma ve bıçak saplanır tarzda olarak tarif edilir. Dinlenmekle gerileyen ağrı belirli mesafe yürümekle tekrar ortaya çıkar. Darlık ne kadar ciddi ise ağrı o kadar kısa mesafede hissedilir. Hastalığın ileri safhalarında ise dinlenme halinde ağrı olmaya başlar.
Uylukta, baldırda ya da bacakta başlangıçta yürümekle ortaya çıkan kramp şeklinde ağrı
Damarın daralması ve tıkanması şiddetli göğüs ağrısına sebep olabilir. Damar tıkanıklığı belirtileri, göğüste baskı ve yanma şeklinde kendini gösterebilir. Belirtilen ağrı genel olarak tek bir bölge ile ilişkilendirilmez, geniş bir bölgede gerçekleşen ağrı genel olarak sırta, boyuna ve sol kolumuza taşabilir.
Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir? Ağrı, his veya güç kaybı, atardamar tıkanıklığında ciltte solukluk, toplardamar tıkanıklığında ciltte kızarıklık, parlama ve ödem, çarpıntı, nefes darlığı, nörolojik bazı belirtiler ve ateş görülebilir.
İliak damarlar: Göbeğin biraz yukarısından kasığa kadar uzanan bölgede yer alan bacaklarımızın ana damarlarıdır. Bu bölgedeki tıkanmalar genellikle aşırı sigara içimine bağlıdır. Bu bölgenin tıkanıklıkları daha çok yol yürümekle oluşan ve kalçadan başlayan bacak ağrısına yol açar.
İlgili 40 soru bulundu
Bacak damar tıkanıklığı belirtileri
Darlık ne kadar ciddi ise ağrı o kadar kısa mesafede hissedilir. Hastalığın ileri safhalarında ise dinlenme halinde ağrı olmaya başlar. Bunun haricinde bacaklarda soğuma ve solukluk hastaların en sık belirttiği şikayetlerdendir. Üşüme ve kat kat çorap giyme sık görülür.
Kalp ve beyinde meydana gelen damar tıkanıklığı dışında bacak damar tıkanıklığı periferik arter hastalığı olarak isimlendirilir. Bacak damar duvarındaki aterosklerotik plakların birikimi sonucunda meydana gelir. Bacak damar tıkanıklığı nedenleri; diyabet ve hipertansiyon ve olarak gösterilebilir.
Bacak atardamar darlık ve tıkanıklıkları sık görülen ve yaşam kalitesini bozan hastalıklardandır. Tedavi edilmediği taktirde yaşamı tehdit eden riskler taşımakta ve organ-doku kayıplarına (amputasyon) neden olmaktadır. 50 yaşın üzerinde her 100 kişiden 5-15'inde görülmektedir. Yaş ilerledikçe sıklığı artar.
Bu belirtilerin olduğu senaryoda hasta kalp krizi geçirmiyordur. Bu durum stabil angina olarak adlandırılır. Ancak göğüs ağrısı istirahat sırasında başladıysa kalp krizinden ciddi manada şüphelenmek gerekir. Bu ağrı 10-15 dakika kadar sürebilir.
Ekokardiyografi, efor testi, koroner BT, kardiyak MR, koroner anjiyografi, el bileğinden anjiyografi gibi yöntemlerle kişinin kalp damar sağlığı ile ilgili bilgilere ulaşılır.
Kalp damarı tıkanıklığı iki yöntemle açılır. Birinci yöntem pıhtı eritici ilaçların damar yoluyla verilmesi. Başarı şansı düşük olduğu için, acil anjiyo laboratuvarı ve ekibinin olmadığı durumlarda yapılır. İkinci ve etkin yöntem ise tıkanan damarın acil kalp anjiyosuyla belirlenip anjiyoplasti ve stentle açılması.
Bacaktaki damar tıkanıklığına genellikle Kalp ve Damar Cerrahları (KVC) bakar. Kardiyovasküler cerrahı olarak da bilinir. Bu uzmanlar, damar hastalıkları konusunda eğitim almış olup, damar tıkanıklığı tedavisinde deneyimlidir. Kalp ve damarı ilgilendiren tüm hastalıklar kalp ve damar cerrahisinin alanına girmektedir.
Damar tıkanıklığı, genellikle fark edilemez. Bu nedenle de tıkanıklığın ilerlemesi halinde kalp krizi ya da inme gibi insan hayatı açısından oldukça tehlikeli durumlar beklenmedik anlarda ortaya çıkabilir. Yavaş yavaş oluşan bu hastalık çoğunlukla 50 yaş üstü bireylerde belirti vermektedir.
Kemik, eklem, tendon, sinir, kas ve damarlarda olan problemler ağrıya neden olabilir. Bunların dışında bacak ağrısı nedenleri bel fıtığı, diabet, huzursuz bacak sendromu, bacak arteriyel sisteminde darlık, bacak venöz damarlarında genişleme ve varis gibi hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.
Spor yapmak. Spor yapmanın kalp damar tıkanıklığı, kalp kapak hastalığı ve ritim bozukluğuna iyi geldiğini gösteren çalışmalar var.
Kas spazmı olarak da adlandırılan bu durum, kas yorgunluğuna, vücudun susuz kalmasına ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkar. Bunun yanı sıra bel fıtığı nedeniyle de bacak ağrısı hissedilebilir. Bacak ağrısı nedenleri arasında travma, gebelik ve çocukluk döneminde görülen büyüme atakları da bulunur.
Bacak damarları tıkanıklıklarında egzersiz ve daha aktif bir yaşam ile hastalığın ilerlemesinin önüne geçebilirsiniz. Unutmayın, egzersizin etkisi bir ay içinde görülmeye başlar fakat kesildiğinde tekrar başa dönülür. olmak üzere farklı yöntemler ile bacaklardaki atar damar hastalığı tanınabilir.
İskemik kalp hastalığı, göğüs ağrısı (angina) ve kalp krizi gibi ciddi kalp sorunlarına neden olabilir. Kalp yetmezliği: Bacak damar tıkanıklığı ilerledikçe ve tedavi edilmezse, kalp yetmezliği riski artabilir. Kalp yetmezliği, kalbin yeterli miktarda kan pompalayamaması durumudur.
Periferik arter hastalığı bulunan bireylerde, hem kalp damarlarında (koroner) hem de şah damarlarında tıkanıklık görülme riski yüksektir. Buna göre bacak damar tıkanıklığı olan bireylerde, normal popülasyona göre, kalp krizi ve felç geçirme oranı 7 ile 9 kat daha fazladır.
Manyetik Rezonans (MR) Anjiografi
Yeni gelişen MR cihazları ile bacak atardamarları yüksek doğrulukla gösterilebilmektedir. İşlem MR cihazinda yine koldan kontrast madde (ilaç) verilerek uygulanır. Avantajları radyasyon içermemesi, damar kalsifikasyonu-kireçlenmesinin damar lümeninin görüntülenmesini engellememesidir.
Cerrahi işleme gerek kalmaksızın tıkalı veya daralmış damarları balon kateter ile genişletme (anjioplasti) ve özel protezin (stent) damar içine yerleştirilerek damarların açılma yöntemidir.Damarlardaki daralma ya da tıkanmalar ileri evrelerde yaşam kalitesini bozan ve uzun dönemde ampütasyonlara (uzuv kesilmelerine) ...
En sık kullanılan ilaç tedavisi, halk arasında aspirin olarak bilinen kan sulandırıcı ilaç ile Pletal (silastazol) adındaki damar genişletici ve kan sulandırıcı etkisi olan ilaçtır.
Bacak atardamarlarının daralması ve tıkanması şeklinde görülebilir ve en sık görülen sebebi aterosklerozdur (damar sertliği). Eğer hastanın yürüme mesafesi 50 metrenin altına düşmüş ise, periferik atardamarlarda ciddi ateroskleroz vardır ve periferik by-pass adı verilen cerrahi girişim uygulanması önerilmelidir.
Yedek damar olan SAFEN damarı her zaman sağ bacaktan alınmaz, sol bacaktan da alınır genellikle ilk sağdan başlanır ve damar kaliteli ise sağdan alınmaya devam edilir. 💓 İşte bu yüzden varis tedavisinde bu yedek damara LAZER, radyofrekans, ZAMK ile damarı yok etmeyiniz. KAPAKLARINI AMELİYAT İLE ONARIMINI sağlayınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri