Locke'a göre insan bilgisinin kaynağı, deney yapan anlama yetisi olduğu zaman bilginin sınırı problemi ortaya çıkmaz. Deney, anlama yetisinin güç, sınır ve kapasitesini aşmadan çalışmasını sağlar. İnsan, anlama yetisi ile deney yapamadan bilmeye kalkıştığında ise bilgi değil bilgi olmayanı elde eder.
Öncelikle, John Locke, zihnin, ilk doğduğu anda boş bir levha ya da klasik söylemle “tabula rasa” olduğunu düşünür. Ona göre doğuştan gelen hiçbir bilgi yoktur. Bütün bilgilerin kaynağı deneyimdir ve duyusal yolla kazanılmıştır. Locke felsefesinde, zihnimiz, edindiğimiz deneyimler sayesinde bazı ideler oluşturur.
Davit Hume, İnsan Zihni Üzerine Bir Araştırma, s. 31.) Bilginin olanaklılığı açısından deneyci olan Locke'a göre idelerimizin tek kaynağı deneydir. Bu da duyum (sensation) veya düşünüm (reflexion) yoluy- ladır.
Bilgimizin tümünün temelinde deney vardır. Bütün bilgiler son çözümlemede tecrübe ve deneye dayanmaktadırlar (Heimsoeth, 1994, s.64). Locke, bütün bilgilerimizin biricik kaynağı olarak gördüğü deneyi ikiye ayırmaktadır. Birincisi dış duyum(dış deney), ikincisi ise iç duyum (iç deney)dir.
Locke, insanların doğa durumundan gelen hakları olduğunu ve hiçbir imparatorun bu hakları kaldırmaması gerektiğini savunur. Doğa durumunda insanlar tam bir özgürlük içinde yaşamaktadırlar. Aynı zamanda da eşitlik hakimdir. Çünkü doğa durumunda kimse bir diğerinin iktidarı halinde bulunmaz.
İlgili 31 soru bulundu
Locke'un sosyal sözleşme teorisi, devleti insan haklarıyla sınırlamıştır. Devletin temel amacı; insanların -hayat, hürriyet ve mülkiyet hakları başta olmak üzere- doğal haklarını güvence altına almak, huzuru, iç ve dış güvenliği sağlamak ve halkın iyiliğini gerçekleştirmektir.
(d) Soyut Genel İdelerin Üç Türü
Locke Deneme'nin ilgili kısımlarında, adların, soyut genel idelere karşılık gelen üç türü olduğunu söyler.
Locke'a göre, insan zihninin doğuştan ilkeleri yoktur, duyu algılarından sonra ideler (düşünce, algı) oluşmaya başlar. İnsan zihni boş beyaz bir kâğıt gibidir (tabula rasa), deney ve gözlemleri alma yeteneğine sahiptir. Bilgimizin tümünün temelinde deneyimler vardır ve bilgi oradan türetilmiştir.
b3) Bilginin Kaynağı Hem Deney Hem de Akıldır
Bu görüşe göre, bilgi için hem deney hem de akıl gereklidir. Bilgi deneyle başlar, fakat deneyle bitmez. Deneyle gelen a posteriori algı, aklın a priori kavram ve kategorileriyle işlenerek bilgi olur.
Daha ziyade felsefe kelam tartışmalarının ve birbirlerine karşı reddiyelerin gündeme getirildiği tehâfüt geleneğine benzer bir bilgi tasnifi yapmaktadır.Bilginin kaynakları konusunda kelam geleneğine tam bir bağlılıkla bilginin kaynaklarının üç olduğunu belirtir. Bunların duyular, haber ve akıl olduğunu söyler.
Locke, bir taraftan İngiliz empirisizminin ilk temsilcilerinden biri olarak kabul edilmiş ve diğer taraftan da onun çalışmaları, siyaset felsefesi ve epistemoloji üzerinde büyük bir etki bırakmıştır. Onun siyaset felsefesi hakkındaki görüşleri bugün hâlâ etkisini sürdürmektedir.
📌 John Locke'un "Tabula Rasa" (Latince: Boş Levha) teorisi insan zihninin doğuştan boş olduğunu ve bilginin deneyimlerle kazanıldığını savunur. Yani doğduğumuzda zihnimizde önceden belirlenmiş bilgi veya yetenekler yoktur. Bu bilgiler zamanla deneyimlerle kazanılır.
Akılcılık, bilginin kaynağının akıl olduğunu; doğru bilginin ancak akıl ve düşünce ile elde edilebileceği tezini savunan felsefi yaklaşıma verilen isimdir. Buna göre, kesin ve evrensel bilgilere ancak akıl aracılığıyla ve tümdengelimli bir yöntemsel yaklaşımla ulaşılabilir.
O'nun açısından bu konuda en önemli olan unsurlar duyumlar, gözlem ve deneydir. Öncelikle Hume'un duyumlar, gözlem ve deney konusundaki düşüncelerini ortaya koymak gerekir. Bilindiği gibi felsefede ilk günlerden beri bilgimizin elde edilmesinde iki kaynak gösterilmiştir: Akıl ve deney.
Sokrates, doğduğumuzda bilgilerin halihazırda (default) bizde bulunduğunu, bilgilerin kazanılmayıp doğurtulduğunu savunur.
"Doğuştan gelen bilgiler" cümlesi çok geniş bir kavram. Bir çocuğun annesinin memesini ilk seferde bulup süt emmesi gibi bir davranış ise buna içgüdü, refleks gibi şeyler diyebiliriz. Bir canlıda bazı şeyler ise bazı hormonların aktive olması ile gerçekleşiyor.
Bilgi: Özne (suje) ile nesne (obje) arasında kurulan ilişkidir. Daha açık bir ifadeyle öznenin (sujenin) nesneyi (objeyi) yorumlamasıdır. Obje hakkında bir yargıda bulunması veya açıklama yapmasıdır.
Bilgi kaynaklarını türlerine göre şu şekilde gruplayabiliriz: Kitaplar, süreli yayınlar, danışma kaynakları, kütüphane katalogları, veri tabanları ve Worl Wide Web. Söz konusu kaynakların çoğu basılı veya elektronik olabilir. Ayrıca, DVD'ler, CD'ler ve mikrofilmler gibi kaynaklar da vardır.
Sokrates'in Bilgi Anlayışı
Yani Sokrates bilgi konusuna relativizm'e karşıdır. Sokrates bireylere göre değişmeyen, akla dayalı kesin bilgiyi savunur. Ona göre herkes için geçerli olan doğru bilgi mümkündür. Sokrates' e göre insan zihni doğuştan bilgiye sahiptir ve doğru bilgi akla dayalıdır.
Deneyimleri edinmenin yegane kaynağı olarak duyuları işaret eden John Locke için, insanın doğmadan önce herhangi bir bilgiye sahip olması mümkün değildir. “İnsan zihni doğduğu an boş bir levha gibidir” diyerek zihinde doğuştan gelen hiçbir bilgi olmadığını öne sürmüştür.
Kant, bilginin sezgi ve kavramdan oluşan iki kaynağı olduğunu söyleyerek, sezgi ve kavramların tüm bilgimizin öğelerini oluşturduğunu belirtmektedir. Ayrıca, Kant bilginin sınırlılığına dikkat çekmiş ve bu doğrultuda da metafiziği eleştirmiştir.
Felsefe de ki fikirleri gelenek ve otoriteye karşı olan John Locke Empirizmin kurucu olarak anılır. Deneycilik teoremini savunan John Locke insanın doğası gereği boş bir zihin ile geldiğini savunur. Rasyonalizm savunduğu bilgilin zaten var olduğu gerçeğini kabul etmez. Locker insanın boş bir levhaya benzetir.
John Locke, tabula rasa terimiyle rasyonalizmi eleştirmiştir. Rasyonalistlere göre, insan doğduğunda tüm bilgiler de zihnindedir.
Buna göre Locke, insan zihninin doğuştan boş olduğunu ve bütün bilgilerin dışarıdan gelen bir takım etkilerin sonucu oluştuğunu düşünmekteydi.
[1] (felsefe) İnsan beyninin başlangıçta bir tabula rasa ("boş levha") olduğunu, zihnimizde doğuştan gelen bir fikir olmadığını, nedenselliğin zamanla edinilen deneyimsel alışkanlıklarımızla ilgili olduğunu öneren felsefi görüş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri