Bacak damar tıkanıklığı Yürüme sonrasında bacaklarda ve kalçada kramp şeklindeki ağrı, en sık görülen belirtidir. Hastalık ilerledikçe ağrı istirahat durumunda da görülmeye başlar. İleri evre hastalığı olanlarda ayaklarda iyileşmeyen yaralar ve kangren ortaya çıkar.
İskemik kalp hastalığı, göğüs ağrısı (angina) ve kalp krizi gibi ciddi kalp sorunlarına neden olabilir. Kalp yetmezliği: Bacak damar tıkanıklığı ilerledikçe ve tedavi edilmezse, kalp yetmezliği riski artabilir. Kalp yetmezliği, kalbin yeterli miktarda kan pompalayamaması durumudur.
Bacak atardamar darlık ve tıkanıklıkları sık görülen ve yaşam kalitesini bozan hastalıklardandır. Tedavi edilmediği taktirde yaşamı tehdit eden riskler taşımakta ve organ-doku kayıplarına (amputasyon) neden olmaktadır. 50 yaşın üzerinde her 100 kişiden 5-15'inde görülmektedir. Yaş ilerledikçe sıklığı artar.
Bacak damar tıkanıklığı belirtileri
Darlık ne kadar ciddi ise ağrı o kadar kısa mesafede hissedilir. Hastalığın ileri safhalarında ise dinlenme halinde ağrı olmaya başlar. Bunun haricinde bacaklarda soğuma ve solukluk hastaların en sık belirttiği şikayetlerdendir. Üşüme ve kat kat çorap giyme sık görülür.
Bacak damar tıkanıklığına neden olan damar sertliği (ateroskleroz),sistemik bir hastalıktır. Bu bakımdan, bacak damar tıkanıklığına bağlı etkin bir tedavi, hastaları aynı zamanda ileride olma olasılığı yüksek olan kalp krizi ve felç sorunlarından da koruyacaktır.
İlgili 34 soru bulundu
Bu belirtiler genellikle baldır alt bacak, diz ile ayak arasındaki bölgede ağrı şeklinde kendini gösterebilir. Ayrıca bacakta solukluk ve üşüme gibi ağrı dışı etkenlerde gösterebilir. Ayak damar tıkanıklığı bazen de belli bir mesafe yürüdükten sonra alt bacakta kramp ve ağrı meydana geldiği görülür.
İliak damarlar: Göbeğin biraz yukarısından kasığa kadar uzanan bölgede yer alan bacaklarımızın ana damarlarıdır. Bu bölgedeki tıkanmalar genellikle aşırı sigara içimine bağlıdır. Bu bölgenin tıkanıklıkları daha çok yol yürümekle oluşan ve kalçadan başlayan bacak ağrısına yol açar.
sorusunun cevabı aslında bu cümlelerin içindedir. Girişimsel Radyoloji Uzmanları, görüntüleme ile problemin nerede olduğunu tespit edip gerekirse anjiografi eşliğinde hangi damarda problem varsa görerek tedavi edebilirler. Bacak damar tıkanıklığı atardamardaysa anjiografi eşliğinde o damara girip pıhtıyı çıkarırlar.
Bacaktaki damar tıkanıklığına genellikle Kalp ve Damar Cerrahları (KVC) bakar. Kardiyovasküler cerrahı olarak da bilinir. Bu uzmanlar, damar hastalıkları konusunda eğitim almış olup, damar tıkanıklığı tedavisinde deneyimlidir. Kalp ve damarı ilgilendiren tüm hastalıklar kalp ve damar cerrahisinin alanına girmektedir.
Cerrahi işleme gerek kalmaksızın tıkalı veya daralmış damarları balon kateter ile genişletme (anjioplasti) ve özel protezin (stent) damar içine yerleştirilerek damarların açılma yöntemidir.Damarlardaki daralma ya da tıkanmalar ileri evrelerde yaşam kalitesini bozan ve uzun dönemde ampütasyonlara (uzuv kesilmelerine) ...
Tıkanıklığı oluşturan pıhtılar aterosklerotik plaklar sebebiyle daha çok daralmış bölgelerde oluşur. Meydana gelen tüm bu olaylar beraberinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle kalp krizi, inme ve beyinde çeşitli hasarlara yol açabilen damar tıkanıklığı tedavisi çok ciddi bir şekilde yapılmalıdır.
İleri boyutta gelişen damar tıkanıklıklarında hekim kontrolünde ilaç verilecektir. Çünkü damar tıkanıklığı tedavi edilmez ise pek çok hastalığı da beraberinde getirir. Damar tıkanıklıkları ilerleyen boyutta cerrahi müdahale yapılarak düzeltilebilir.
Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazanılmalıdır. Yağ ve kolesterol oranı yüksek, hazır gıdaların tüketimi azaltılmalıdır. Düzenli olarak egzersiz yapılması, damar sağlığı açısından oldukça önemlidir. Hareketsiz günlük yaşam damar tıkanıklığı için en önemli risk faktörlerinden biridir.
Damar tıkanıklığı, genellikle büyük bir belirti vermeden ilerler. Bu nedenle de tıkanıklığın ilerlemesi halinde kalp krizi ya da inme gibi hayati tehlike yaratan tablolar ortaya çıkabilir. Yavaş yavaş oluşan bu hastalık çoğunlukla 50 yaş üstü bireylerde belirti gösterir.
Bacak damarları tıkanıklıklarında egzersiz ve daha aktif bir yaşam ile hastalığın ilerlemesinin önüne geçebilirsiniz. Unutmayın, egzersizin etkisi bir ay içinde görülmeye başlar fakat kesildiğinde tekrar başa dönülür.
Yedek damar olan SAFEN damarı her zaman sağ bacaktan alınmaz, sol bacaktan da alınır genellikle ilk sağdan başlanır ve damar kaliteli ise sağdan alınmaya devam edilir. 💓 İşte bu yüzden varis tedavisinde bu yedek damara LAZER, radyofrekans, ZAMK ile damarı yok etmeyiniz. KAPAKLARINI AMELİYAT İLE ONARIMINI sağlayınız.
Doktor tavsiye ettiği sürece anjiyo yapılması durumunda bir sakınca yoktur. Operasyon yaklaşık olarak 15 veya 20 dakika sürmektedir.
Bu belirtilerin olduğu senaryoda hasta kalp krizi geçirmiyordur. Bu durum stabil angina olarak adlandırılır. Ancak göğüs ağrısı istirahat sırasında başladıysa kalp krizinden ciddi manada şüphelenmek gerekir. Bu ağrı 10-15 dakika kadar sürebilir.
Ekokardiyografi, efor testi, koroner BT, kardiyak MR, koroner anjiyografi, el bileğinden anjiyografi gibi yöntemlerle kişinin kalp damar sağlığı ile ilgili bilgilere ulaşılır.
Çoğunlukla ayak damarlarında oluşan bir rahatsızlık olması sebebiyle varis hastalığı olan bireyler, mutlaka Kalp Damar Cerrahisi uzmanı tarafından tedavi edilmelidir.
Bacak Damarı Tıkanıklığının Ameliyata Gerek Kalmadan Anjiyo Tekniği İle Açılması Karı ana atar damarı, sağ ve sol bacak ana atar damarı olmak üzere ikiye ayrılır. Bacak ana atar damarı dize kadar çeşitli dallar verdikten sonra diz altında üç damara ayrılır.
Bacakta meydana gelen pıhtılaşmadan dolayı toplar damar boyunca meydana şişlik gelir. Yürüme ve hareket etme sırasında bacakta ağrı ve yürüme zorluğu meydana gelebilir. Bacakta meydana gelen pıhtılaşmanın olduğu bölgede sıcaklık artışı yaşanır. Bacak derisinde renk değişikliği ya da morarma medyana gelebilir.
En sık kullanılan ilaç tedavisi, halk arasında aspirin olarak bilinen kan sulandırıcı ilaç ile Pletal (silastazol) adındaki damar genişletici ve kan sulandırıcı etkisi olan ilaçtır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri