Özellikle burun ameliyatlarında atel ve tampon kullanıldığı için sigara içmek doğru değildir.
Hastaların burun ameliyatı sonrasında sigara içmeleri için beklemeleri gereken süre minimum bir aydır. Bu bir aydan önce hasta pasif içicilikten dahi uzak durmalıdır. Pasif içici ile aktif içici arasında hiçbir fark olmayıp hasta ikisinde de aynı şekilde etkilenip aynı olumsuzluklarla karşılaşacaktır.
Nikotin aynı zamanda cilt kalitesini de bozduğu için burun ameliyatlarında çok zararlı etkilere sahiptir. Ayrıca sigara içen hastalarda anesteziden uyanma aşmasında veya daha sonraki dönemlerde öksürük şikayeti de olabileceği için buna bağlı kanamalar ve burunda ödem artışı görülebilir.
Sigara içmek ve alkol kullanımı düz bir burnu yamuk bir hale getirmez veya bir burun estetiği ameliyatının sonuçları üzerinde doğrudan bir etkiye neden olmaz. Bununla birlikte, sigara içmek ve alkol kullanmak iyileşmeye engel olabilir ve bu nedenle sonuçları da dolaylı olarak, olumsuz bir şekilde etkileyebilir.
Yara yerinin kapanması ve iyileşmesi güç olur ve uzun sürer. Sigara içenlerde yara yerinde nedbe dokusu gelişimi daha fazla görülür. Sigara içmek önemli bir kalp hastalığı nedeni olduğundan, ameliyat sırasında veya sonrasında kalp krizi geçirme riskinde de artış olabilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Sigara, ameliyat bölgesinde kan akımını azaltır, kanın o bölgeye oksijen taşıma kapasitesinde azalmaya yolaçar, gelen kanın taşıyabildiği oksijenin dokulara salınmasını bozar. Sizin içmeniz bir yana, bulunduğunuz odada dahi sigara içilmesi dikiş hatlarındaki kanlanmayı bozar.
En az 4 hafta sigara ve alkol tüketilmemeliyken bu süre ne kadar uzun olursa iyileşme süreci o kadar hızlı ve sağlıklı olacaktır.
Bu nedenle burun ameliyatından sonraki ilk 3 hafta o bölgede kan dolaşımını artıran fiziksel aktivitelere izin verilmez. Cinsel aktivite de bu aktivite grubuna girdiği için ameliyat sonrası 3. haftadan önce cinsel ilişki önerilmez.
Tüm bu sebeplerle ameliyattan sonra iyileşme süreci tamamlanana dek sigaradan uzak durulması önerilir. Burun içinin daha sağlıklı iyileşmesi, şişliklerin inmesi ve sağlıklı bir ameliyat sonrası süreç için sigara kullanılmaması oldukça önemlidir.
Burun estetiği ameliyatı olacak kişilerin en fazla endişe ettiği konuların başında “Burun ameliyatında anestezi korkusu” sonrası ikinci sırada gelen korku “Burun tamponu çıkarılırken acır mı?” konusudur. Burun içine silikon burun tamponları konulmuş ise çıkarılırken biraz rahatsız edebilir ama bu hisse acı denemez.
Eriyen dikişler kullanıldığından burun içindeki dikişler bir hafta on gün içinde kendiliğinden eriyerek kaybolacak; dikiş alma prosedürü olmamaktadır. Yaklaşık 8-9 gün içinde dışarıdan bakıldığında kişinin ameliyat olduğu fark edilmeyecek düzeyde iyileşme sağlanacaktır.
Kendini iyi hisseden hastaların dışarı çıkmasında da bir engel bulunmamaktadır. Burun estetiği ameliyatından 48 saat sonra normal hayata dönüşün ilk sinyalleri olarak hastanın ılık bir duş almasına izin verilmektedir.
Çocukların topla oyun oynadığı park ve alanlardan uzak durulmalıdır. Fark etmeden bir darbeye neden olabileceği için kucağa bebek veya çocuk alınacaksa dikkatli olunmalıdır. Ameliyattan 2 gün sonra baş geriye alınarak duşa girilebilir. 1 hafta sonra rahat duş alınabilir.
Bu süre doktor tarafından belirlenmektedir ancak genel olarak rinoplasti işleminden en az 2-4 hafta önce tütün kullanımına ara vermek tavsiye edilir. 'Burun ameliyatından kaç gün sonra sigara içilir' sorusuna yanıt olarak, yine 2-4 hafta aralığı gösterilebilir.
Alkol İçmeyin
Burnunuz tamamen iyileşene kadar ameliyattan sonra yapmamanız gereken şeyler bulunmaktadır. Bunlardan biri de alkol almamaktır. Burun estetiği ameliyatının ardından size verilecek olan bazı ilaçlar alkol ile etkileşime girebilir. Aynı zamanda kanı sulandıran alkol aşırı kanama riskine de neden olmaktadır.
Kalın deri yapısına sahip burunlarda burun ucuna basan yük daha fazla olduğu için burun ucunu taşıyan iskelet daha güçlü olmalıdır. Aksi takdirde burun ucunda düşme meydana gelebilir. Bu nedenle burun estetiği ameliyatında burun ucunu burnun arkasına doğru iten kuvvetler yeterince azaltılmalı ve rahatlatılmalıdır.
Ameliyat sonrası ilk 10 gün boyunca dişlerin fırçalanmasına dikkat edilmeli, dudakların büzülmemesine ve üst dudağın gereğinden fazla kaldırılmamasına özen gösterilmelidir. Estetik burun ameliyatları sonrası 2 hafta süreyle, ıkınmaktan, eğilmekten, ağır şeyler kaldırmaktan uzak durulmalıdır.
Tampon konularak yapılan burun ameliyatlarında tampon, 3 gün ya da en erken 72 saatte alınabilir. Bu süre içinde burun tamamen tıkalıdır, şiş ve ödemli, gözaltlarına kadar morarmış bir şekilde kalır.
Burun estetiği ameliyatından sonra burun ucunda kalkıklık ve şişlik oluşması sık rastlanan bir durumdur. Fakat, bu durum hastanın anatomik yapısına ve cerrahi tekniklere bağlı olarak değişiklik gösterir. Burun ucundaki kalkıklık genellikle 1 ile 3 ay içinde azalmaya başlar, ancak tamamen düzelmesi daha uzun sürebilir.
Yavaşça eğilmek burnun asla zarar vermez. Burunda düşme yapmaz.
Başı yüksekte tutacak şekilde sırt üstü yatmak en doğrusudur. Burun ameliyatı sonrası yan yatmak burun ve göz kapakları arasındaki bölgede şişme oluşturur. Burun estetiği sonrası ödem ve şişlik oluşması oldukça normaldir.
Burun estetiği sonrasında yapılması gereken faaliyetler
Hastalar 2 gün süreyle, başını yüksekte tutmak amacıyla en az 2 yastıkla yatmalıdır. Yan tarafa dönük şekilde yatılırsa burun ve göz kapağının altında kalan bölgede şişme oluşacaktır. Bu nedenle 1 hafta baş yukarıda olacak şekilde sırt üstü yatmak en doğrusudur.
Bilinen gerçeklerden biri de, sigara içen kişilerin ameliyatlardan ve anesteziden sonra bazı komplikasyonlar yaşadığıdır. Ayrıca bu kişiler ameliyatlardan sonra daha fazla ağrı duymaktadırlar. Ameliyatınızdan birkaç hafta önce sigara içmezseniz, akciğerlerinizdeki mukoza zarı daha az uyarılmış olacaktır.
Burun ameliyatı sonrası günlük aralıklarla buz uygulamak, beslenmemize dikkat etmek ve yüksekte yatmak ödemin daha hızlı geçmesini sağlar.
Gece yatmadan önce her iki burun deliğinize nohut büyüklüğünde krem sıkıp kuvvetlice içinize doğru çekin. Sabah kalktığınızda burnunuzu sıkmadan hafifçe sümkürerek temizleyin. * Ameliyattan sonra 6-12 hafta koku almanız eskisi gibi olmayabilir. Kendiliğinden normale dönecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri