Spor birçok açıdan sağlıklı bir beden için gereklidir. Varis hastaları için spor yapmak önemlidir. Bu hastalarda spor hem varis şikayetlerin azalmasına hem de varisin ilerlemesinin yavaşlamasına yol açar.
Hem varisten korunmak için hem de varisiniz varsa ilerlemesini yavaşlatmak için mutlaka daha çok spor yapmalısınız. Belli egzersizler varis şikâyetlerinizin azalmasına neden olur. Ama bazı egzersizlerden de kaçınmak gerekebilir.
Koşu, dolaşımınıza güçlendirmeye, bacaklardan kan pompalamaya, toksinleri atmaya ve kalbinize bir egzersiz yapmanıza yardımcı olacaktır. Daha güçlü bir kalp, gün boyunca da genel dolaşımın artmasına yardımcı olacaktır!
Varis tedavisi sonrası, özellikle büyük damarlara uygulanan tedavilerden sonra en az 1 ay karın içi basıncını arttıracak hareketlerden kaçınmak, ağır sporlar yapmamak, pilates gibi bacak gerici hareketler yapılan sporları ertelemek önerilmektedir.
Isı bazlı teknolojiler, lazer, radyofrekans ve buhar bazlı tedavilerdir. Isı bazlı olmayan tedaviler skleroterapi denilen köpük ve yapıştırıcılar (siyanoakrilat) dır. Bu tedaviler genel ya da spinal anesteziye gerek olmadan gerçekleştirilebilen etkili yöntemlerdir.
İlgili 36 soru bulundu
Varis oluşmasını önlemek için fazla kilolardan kurtulmanız gerekir. Fazla kilo, karın içi basıncı arttırdığından dolayı varise sebep olabilir. Zayıflamak, oluşan varisi tam olarak tedavi etmese dahi varis sebebiyle meydana gelebilecek birçok diğer sağlık sorununun önüne geçebilirsiniz.
Varise kesin çözüm mümkün olup bu tedavinin mutlaka işin ehli doktorlar tarafından yapılması gereklidir. Tedavi öncesinde venöz haritalama yapılmaması tedavinin başarılı olmamasına neden olabilir. Bu nedenle venöz haritalama yaptırmadan varis tedavisi yaptırılmaması çok önemlidir.
Genetik yatkınlık genç yaşta varis oluşumunun büyük oranda nedenidir. Ayrıca özellikle vücut geliştirmek için ağırlıkla yapılan sporlar, ayakta uzun süre durmak, bacakları biryerlere vurmak çarpmak bu hastalarda daha fazla varis oluşumuna neden olmaktadır.
Sürekli olarak kullanılan varis çorapları varisin ilerlemesine biraz engel olabilir. Fakat yapılan bilimsel çalışmalar göstermektedir ki; varis çorabı varisin ortadan kalkmasına olumlu etkisinin olmadığını tespit etmiştir. Varis ilaçla ya da varis çorabı ile tedavi edilemez.
Varisli damarlara en büyük etkenlerden biri de hareketsizliktir. Egzersiz ve yürüyüş yapmayan, durağan hayat yaşayan her kişide kan dolaşımı yavaşlayarak bacaklarda birikmektedir. Bu sebeple yürüyüş gibi aktiviteler varis oluşumunu engelleyebilmektedir.
Düzenli olarak egzersiz yapmak, bacak kaslarını güçlendirerek kan dolaşımını iyileştirir. Yürüyüş, bisiklet sürme ve yüzme gibi düşük etkili egzersizler varis sorununun çözümüne faydalı olur.
Düzenli olarak bacaklarınızı yukarı kaldırın: Otururken veya yatarak bacaklarınızı düzenli olarak yukarı kaldırmak, kan dolaşımını arttırarak varislerin azaltılmasına yardımcı olabilir.
Lazer tedavisi etkinliği %95 ile %100 arasındadır. Çok küçük bir hasta grubunda ek tedavi gerekir. Sonuç olarak bir tedavi seansı ya da fazlası yapılarak varislerin tümü kesin olarak yok edilir. Yani sonuçta tüm büyük varislerin kaybolma oranı %100 dür.
Bacakta varislerin tedavisi, genellikle varislerin boyutuna, şekline ve şiddetine bağlı olarak değişir. Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, skleroterapi, radyofrekans ablasyon, endovenöz lazer ablasyonu, flebektomi ve kompresyon çorapları gibi yöntemler yer alabilir.
Varis hastalarının çoğu bu durumun geçici olduğunu düşünmektedirler. Ancak varis kendiliğinden ne yazık ki geçmez. Varis nasıl geçer sorusuna karşı aslında en güzel cevap tedavi edilmediği müddetçe mümkün değildir demektir.
Varis tedavisi sülük ile mümkün değildir.
Varis tedavisinde hacamatın hiçbir faydası yoktur. Aksine çok zararı vardır. Yaptırılmaması gerekir. Varis bacak toplardamarlarının yapısının bozulması ve damarların içinde kirli kanın birikmesinden kaynaklanan bir hastalıktır.
Bilimsel çalışmalar sonucu ortaya konulmuş olan varis ilaçlarına örnek üç marka vardır. Daflon Tablet ve Doxium Kapsül ve Venoruton Forte bu ilaçlardır.
KADINLARDA HORMONAL DEĞİŞİMLER VARİSE NEDEN OLUYOR
Tüm bunlar dışında; genetik faktörler, obezite, kabızlık, ileri yaş, uzun sürede ayakta ve ya sabit pozisyonda durma, bacak yaralanması, yüzeysel toplardamar iltihabı ve doğumsal sorunlar varis oluşuma neden olabilmektedir.
Kronik kabızlık, sigara, doğum kontrol hapları ve hormon tedavisinin varislere neden olduğu düşünülmektedir. Aşırı sıkı pantolon ve/veya çorap giymek de varise neden olabilmektedir. Obezite de varislere yol açan faktörler arasındadır. Yaz dönemindeki sıcak hava varise yol açabilen faktörler arasında yer alır.
Bacaklarda kılcal damar çatlaması genellikle zararsızdır ve tedavi gerektirmez. Ancak, kozmetik olarak rahatsızlık veriyorsa veya estetik bir endişe yaratıyorsa, lazer tedavisi veya skleroterapi gibi tedavi seçenekleri düşünülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri