Belirtili nesne ve belirtisiz nesne olmak üzere ikiye ayrılır. Belirtme hâl eki (-ı/-i/-u/-ü) alanlara belirtili; yalın hâlde olanlara da belirtisiz nesne denir. » Belirtisiz nesnenin kullanılması ile belirtili nesneninki arasında belirgin anlam farkı vardır. Nesnenin yeri de önemlidir.
Eylemi gerçekleştiren kişinin yani öznenin, yaptığı eylemden direkt olarak etkilenen öğelere nesneler denir. Nesneyi bulmada yükleme bir takım sorular sorulmaktadır. Bunlar; neyi, kimi ve nereyi sorularıdır.
Nesne, cümlenin yan ögelerinden biridir. İşi yapan kişinin işinden etkilenen her öge nesne olarak değerlendirilmektedir.
Cümledeki nesneyi bulmak için, öncelikle tüm ögelerde olduğu gibi yüklemi bulmak gerekir. Yüklem bulunduktan sonra, belirtili nesneyi bulmak için yükleme “neyi, kimi” soruları yöneltilir. Bu soruların yanıtı, belirtili nesneyi verir.
İlgili 44 soru bulundu
Belirtisiz nesne, hâl eklerinden hiçbirini almaz (yalın hâldedir). Yolda eşime çiçek aldım. (ne?) Yarın terziye bir takım elbise diktireceğim. (ne?) Biraz uzanmak ister misin? (ne?)
Türkçe buna imkân vermektedir. Ancak aynı cümlede hem belirtili hem de belirtisiz nesne bir arada olamaz. Bunu Türkçe kabul etmemektedir. Aynı şekilde Türkçe, bir cümlede birden fazla aynı türden yer tamlayıcısı ve zarf tümlecine ve bir cümlede birden fazla özne ve aynı türden birden fazla nesneye müsaade etmemektedir.
Doğrulanmış Cevap. Güneş cansız bir varlıktır.
Nesne Nedir? Nesne, içinde veri ve bu veriler üzerinde işlem yapacak olan metotları (fonksiyon) bulunduran yazılım bileşenidir. Nesne bu tanıma uygun olarak, kendi işlevselliğini de içinde taşır. Nesneler her uygulamada tekrar tekrar kullanılabilir.
Bir cins kendi başına belirli bir nesne değildir; ancak belirli türden nesnelerin ortak özelliklerini belirten soyut bir kavramdır. Örneğin, ağaç bir cins isimdir. Ama bahçedeki bir elma-ağacı ya da sokaktaki bir çınar-ağacı belirli varlıklardır. Onlar, ağaç sınıfının birer nesnesidir (üyesidir).
Kulak, çevremizi algılamamızı sağlayan duyu organlarımızdan biridir. Etrafımızı saran hava kütlesinin içerisindeki dalgalar vasıtasıyla nesnelerin sahip olduğu sesleri onunla algılarız. Bu açıdan kulak, varlık için önemli bir değere sahiptir.
Oysa hepimiz gayet iyi biliyoruz ki, insan bir meta ya da nesne değildir. İnsan her şeyden önce otonom, yani başka bir kişi ya da durumdan bağımsız karar verme yetisine sahip bir varlıktır.
Aynı zamanda bir cümle içerisinde nesne olduğu zaman bu durum bir geçişli fiil olarak da ifade edilmektedir. Özne üzerinden ön plana çıkan cümlelerde nesne bulunmaz ve bu da geçişsiz fiil şeklinde ifade edilir.
Sınıf, nesne yönelimli programlama dillerinde nesnelerin özelliklerini, davranışlarını ve başlangıç durumlarını tanımlamak için kullanılan şablonlara verilen addır. Bir sınıftan türetilmiş bir nesne ise o sınıfın örneği olarak tanımlanır.
Ev varlık değildir. Çünkü nefes olamaz,hareket edemez. Fakat bir nesnedir. Çünkü insanlar evde yaşayabilirler.Yani bu nesne insanların işine yaramaktadır.Bu yüzden nesne diyebiliriz.
Edat Tümleci
Yükleme "ne ile, kim ile, ne için, kimin için" soruları sorulur, alınan cevap edat tümlecini verir.
Nesne ilişkileri kuramı, insan davranışını, ilişkilerini, psikopatolojisini anlamaya yönelik psikodinamik bir yaklaşımdır. Bu kuram, erken nesneler (ebeveynler, bakıcılar) ile olan ilişkilerimizin sonraki ilişkilerimizde de belirleyici olduğunu savunur.
Bir nesneye metot 2 şekilde eklenebilir. Bunlardan biri yukarda bahsedildiği üzere nesneye property olarak eklemek, bir diğeri ise prototype (prototip) fonksiyonu üzerinden eklemektir.
Belirtisiz nesne ise belirtme hal ekini (-i) almayan sözcüklerdir. Belirtisiz nesnede kelime cümle içinde yine bir eylemi belli eder ve işten etkilenen konumdadır. Belirtili ve belirtisiz nesne örneklerine bakacak olursak şu şekildedir: Bozulan fırınımı yaptırmak için servise gönderdim.
Açıklama: Nesne nedir: Belli bir ağırlığı ve hacmi, rengi olan her türlü cansız varlık, şey, obje.
1. Ay, Güneş ve yıldız cansız varlıklardır.
Nesne, ihtiyaç veya algı tarafından seçilerek öncelikle zihnimizde bir yer bulur. Sonrasında davranış edimlerimizin yöneldiği bu nesne ve bize kattığı değerler, artık dışımızda hiç bilmediğimiz değil bizzat deneyimleyip kendi yaşam sınırlarımıza kattığımız bir parçamıza -özne parçasına- dönüşür.
Özne: Yükleme sorulan ''kim ve ne'' soruları ile bulunur. Nesne: Yükleme sorulan ''kimi, ne, neyi'' soruları ile bulunurlar. Dolaylı Tümleç: Yükleme sorulan ''kime, kimde, kimden; nereye, nerede, nereden; neye, neyde, neyden” gibi sorularla bulunur.
Tümleç, cümlenin yüklemi hakkında detaylı bilgiler veren ögelerdir. Bir eylemin ne zaman, nerede, kiminle ya da ne için yapıldığına dair bilgi verir. Cümlede Tümleç Nasıl Bulunur? Cümlede yer alan tümleçleri bulmak için yükleme sorular sorulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri