Ev İçerisinde , Balkonda, Terasta Saksıda Badem Fidanı-Ağacı yetiştirebilirsiniz.Yeterki güneş alan bir yer olsun.Saksıda Yetiştirmek için kullanacak olduğunuz saksı asgari ,9 litrelik bir saksı olmalıdır.Saksıda içerisinde kullanacak olduğunuz maddenin %85 i toprak geriye kalanı ise torf olmalıdır.Ev içerisinden ...
Ticari olarak badem yetiştirerek büyük bir gelir elde edilebilir, ancak uygun çiftlik yönetimi becerilerine ihtiyaç vardır. Bununla birlikte bir badem, bahçelerde, saksılarda ve kaplarda da yetiştirilebilir.
ayrı ayrı küçük saksılara yerleştiriyoruz. Bunları yüzeysel olarak, yani 3 cm derinlikte dikerek ve hafifçe toprakla örtmek gerekir. Daha sonra, saksıları oda sıcaklığında, geniş bir pencereye yakınına koyarız, böylece fidelerin bol güneş ışığı almalarını sağlayabilirsiniz.
En verimli badem ağacı 10. yıldan sonra başlar.
Özellikle çekirdekten yetiştirilen badem ağaçları sulanmadan 5-6 yılda kuru, 2 yıldan sonra da yaş meyve verebiliyor. Çekirdekten yapılan üretimde meyve aslına yani yabani haline dönerken bademde bu durum söz konusu değil. Yani tohumdan da badem üretilebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Bu durum için kullanılan başka bir yöntem ise, meyvelerin kabuğunu özel makineler ile kırmaktır. Ortalama sağlıklı ve olgun bir badem ağacı 23 ile 30 kg kadar fındık üretebilir.
Badem fidanları için doğru dikim zamanı ise kasım ayı olarak bilinir. Bu süre nisan ayına kadar devam etmektedir. Bu zaman diliminde dikilirse daha iyi verim alınır. Badem fidanı iklim olarak her yerde yetişebilmektedir.
Badem ağacının odun kısmı –20oC - 30oC' ye kadar soğuğa dayanabilir. Çiçek tomurcuklarının kışa dayanıklılığı şeftali çiçek tomurcuklarından daha azdır. Ülkemizde kış soğuklarının fazla olduğu yerlerde ekonomik olarak badem yetiştiriciliği yapılamaz.
Badem ağacı, ekiminden üç ya da beş yıl sonra meyve vermeye başlar. Verdiği meyve miktarı, yaşı ilerledikçe artmaktadır. İlk beş yıla kadar 40 kilodan 100 kiloya kadar meyve verebilmektedir.
Badem susuz şartlarda da yetişebiliyor ise de verimli ve kaliteli ürün elde etmek için yılda 3-4 kez sulanmalıdır. Özellikle meyve gelişme döneminde su ihtiyacının karşılanması zorunludur. Ağaçlar yeterince su almazsa meyvelerde dökülme,zamk çıkarma ve gelişmede gerileme görülür.
Çiçek açtıktan yaklaşık birkaç hafta sonra meyveye dönmeye başlar, dikilen çeşide göre de yaklaşık olarak 5-6 ay sonra hasat edilir. Yeni dikilen aşılı badem fidanları, dikiminden üç yıl sonra meyve vermeye başlar.
Ocak sonunda erkenci tür olan badem ağaçları çiçek açmaya başlar. Şubat ortasında neredeyse bütün cinslerde badem ağaçları çiçek açmış olur.
Özellikle dikim yapılırken Badem Fidanının köklerinin hava almamasına özen gösterilmelidir. Açık köklü badem fidanı dikilecek çukura hava temasını en az olacak şekilde dikildiğinde açık kök badem fidanlarının tutma oranı çok daha yüksek olacaktır.
Çiçek açtıktan 7 – 8 ay sonra da meyve vermeye başlarlar. Badem ağacı bir yılda neler yaşıyor, buna göz attık… Gelin, şimdi de badem ağacının meyve verme süresine, üretiminin en üst noktasına ulaştığı zamana, kısacası ömrüne göz atalım! Badem ağacı, ekiminden üç ya da beş yıl sonra meyve vermeye başlar.
Beslenme Karşılaştırması Ceviz ve badem oldukça benzer beslenme profillerine sahiptir. Yağ, karbonhidrat ve protein içerikleri biraz farklılık gösterse de, bademler daha fazla mineral içerir. Bununla birlikte, omega-3 yağ asitleri, özellikle alfa-linolenik asit (ALA) söz konusu olduğunda ceviz başı çekiyor.
Nonpareil Badem Fidanı
Ağacı kuvvetli ve verimlidir. Çubuğu ince, iç badem kalitesi yüksektir. İç randımanı % 60-70, çift badem oranı ise % 5-10'dur.
Badem Ağacı Kaç Yılda Büyür? İklim farklılığı, toprak yapısı ve çeşit farklılığına göre ağaçlarda büyüme yılı değişmektedir. Yarı bodur ve tam bodur üretilen badem fidanları büyüme 1-2 yıl içerisinde gerçekleşmektedir. Klasik üretilen badem ağacı gelişimi 4-5 yıl içinde oluyor.
2023 yılı güncel Toptan Badem fiyatları 549,00 TL ile 669,00 TL aralığındadır.
Ülkemiz de badem en fazla Muğla, Antalya, Karaman, Denizli, İçel ve Elazığ illerinde yetiştirilmektedir. İstenilen tüm şehirlerde hemen hemen badem yetiştirmek mümkündür.
Çiçeklenmeyi geciktirme: İlkbaharda meydana gelen son don olaylarının çok sık görüldüğü yerler- de, meyve ağaçlarının çiçeklenme devresinde don olayından fazla zarar görülmemesi için çiçeklenmenin ge- ciktirilmesi amacıyla ağaç dipleri 1 m çapında açılarak kar veya buz kalıpları konulur.
Badem ağaçları yaprak döken ağaçlar mıdır? Evet. Badem ağaçları yaprak dökme mevsimde yapraklarını kaybederler.
Yağış olmadığında, sulama sıklığı iki günde bir ile dört günde bir arasında değişir. Unutmayın ki, eğer badem bahçesine örtü bitkileri de ekilirse, özellikle ilkbahar başlarında sulama uygulamalarını % 30 artırmak zorunda kalabilirsiniz.
Badem yazları kurak ve sıcak, kışları ise ılık ve yağışlı olan bölgelerde yetişmektedir. Bu nedenle Akdeniz iklimine hakim alanlar badem yetiştiriciliği için ideal bölgelerdir.
l Badem ağacı, 6-8 metre kadar uzayabilir. Bazı durumlarda bu ağacın boyu 12 metreye kadar uzayabiliyor. Yıllık uzayan dallar üzerinde bulunan tüm tomurcuklar aynı mevsimde büyür ve ikinci dalların meydana oluşması durumunda ise, ağaç yayvan hale gelir. l Badem ağaçları, genellikle ortalama olarak 50 yıl kadar yaşar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri