Sirke, ev temizliği için doğal, ucuz ve etkili bir temizleyicidir. Sirke, asidik özellikleri sayesinde bakterileri, mikropları öldürür, yağları, kirleri çözer ve hoş olmayan kokuları yok eder.
Elma sirkesi evinizin ve bir çok eşyanın temizliğinde tamamen doğal, harika bir dezenfektan. Toksik çamaşır suyu veya içinde onlarca kimyasal olan temizleyiciler yerine gönül rahatlığı ile kullanabileceğiniz elma sirkesi ve beyaz sirke içindeki asit sayesinde mikropları öldürebiliyor.
Beyaz sirke, asetik asit ve sudan oluşan fermente bir sıvıdır. Genellikle yemek hazırlama sürecinde, turşu-konserve yapımında, ev temizliğinde ve tarımsal faaliyetlerde kullanılır. Beyaz sirke, uygun olarak ölçeklendiriliğinde bazı tıbbi durumların tedavisine yardımcı olarak da kullanılabilir.
Evi sirkeli su ile silmenin en büyük faydası evdeki kötü enerjiyi uzaklaştırmasıdır. Bunun yanı sıra çıkmayan lekelerde sirkeli su ile rahat bir şekilde çıkarılabilir. Cam ve fayans yüzeylerinin daha temiz görünmesi içinde sirkeli su önerilmektedir.
Elma sirkesi antiseptik olması nedeniyle özellikle mutfak temizliğinde ve kişisel bakımda tercih edilir. Mutfakta ayrıca meyve ve sebzelerin temizlenmesinde kullanılır. Salmonella gibi bakterilerin bulaşmasını engellemek amacıyla elma sirkesinin gıda temizliğinde kullanılması faydalı olabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Oysa elimizin altında tam da bu konuda oldukça yetenekli bir ürün var: sirke. Elma ya da üzüm fark etmeksizin, sirkeyi ev temizliğinde kullanabilirsiniz. Kokusunu dert ediyorsanız hemen söyleyelim, bu yöntemler kalıcı bir koku bırakmıyor.
Elma sirkesi, sahip olduğu asitlik nedeniyle doğrudan olarak içilmesi önerilmeyen bir sıvıdır. Saf elma sirkesi içmenin mide ve yemek borusu gibi sindirim sistemine zarar verme riski bulunur. Elma sirkesi, yemeklere eklenerek veya su ile seyreltilerek tüketilebilir.
Sirkeyle Ev Temizliği Nasıl Yapılır? Kimyasal temizlik ürünleri yerine zararlı olmayan sirke kullanımı, ev hanımlarının en önemli tercihidir. Mobilya gibi yüzeylerin temizliğini içinde su olan bir sprey şişesine 3-4 yemek kaşığı sirke ekleyerek yapabilirsiniz.
Evi sirke ve suyla silmenin en büyük avantajı evden kötü enerjiyi uzaklaştırabilmesidir. Ayrıca çıkarılamayan lekeler sirke ve su ile kolaylıkla çıkarılabilir. Cam ve fayans yüzeylerinin daha temiz görünmesi için sirkeli su kullanılması tavsiye edilir.
Evinizin yüzeylerini kimyasal kullanmadan temizlemek istiyorsanız sirke ve karbonat kullanabilirsiniz. Bir su bardağı sirke içerisine 2 yemek kaşığı karbonat ekleyin ve üzerine de bir su bardağı su ilave edin. Karışımı bir şişe içerisine doldurarak iyice çalkalayın.
Limon, tuz ve sirke karışımı bereketi artırırken, kötü enerjiye ve nazara iyi geliyor.
Renkleri benzeyebildiği için iki sirkenin de aynı olduğu düşünülebilmektedir; ama elma sirkesi elmadan yapılır, beyaz sirke ise farklıdır. Mısır ya da şeker pancarının fermente edilmesi sonucu elde edilen beyaz sirkenin alkol oranı yüksektir ve bu nedenle dezenfektan olarak da kullanılabilir.
Sirkeyle Yıkanmak; Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) Efendimizin "Sirke ne güzel katıktır. Allah'u Teâlâ sirkeye bereket versin, o, benden önceki Peygamberlerin de katığı idi. Sirke varsa, başka katığa ihtiyaç olmaz." (İ.
Cam bir bardak içerisine bir tatlı kaşığı tuz koyup yarıya kadar sirke doldurun. Aynı oranda su koyarak üstünü tamamlayın. Bu karışımı evinizde özellikle de görünmeyen bir köşeye koyun. 24 saatten sonra evinizdeki tüm negatif enerji bu suya çekilecek ve evinizin enerjisi temizlenecektir.
Doğal bir dezenfektan olan ve asit içeren beyaz sirke ile banyo temizliği yapılabilir.
Zorlu lekeleri, yüzeyleri ve birçok farklı alanı temizlemek için sirke ve karbonat birleşimi kullanılır. En zorlayıcı lekeleri bile çıkararak kimyasal reaksiyon tetiklenmiş olur.
Bir fincan sirke bir tatlı kaşığı tuz ve bardağın kalanını suyla doldur evinin bir köşesine koy suyu bitene kadar bırak. İçine de 3 Felak 3 Nas 7 Fatiha Suresi 7 Ayetel Kürsi okuyup bırakın ....
3- Yapılışı: Bardağın 3'te 1'ini dolduracak şekilde tuzu ekleyin. Ardından yarısına kadar su koyun. Diğer kalan yarısına da sirke ilave edin. Bu karışımı evinizde görünmeyen bir noktaya koyun ve bir gün boyunca bekletin.
Sirke ve Karbonat Karışımı: Kötü kokuları gidermek için tuvalet kabının içine bir miktar karbonat ve beyaz sirke ekleyin. Kabarcıklar oluştuğunda, kokuyu azaltmak için bir süre beklettikten sonra fırça ile temizleyin. Kokuyu Emici Maddeler: Tuvalet kabının içine, koku emici maddelerden biraz eklemek de etkili olabilir.
Elma Sirkesi Banyosu: Elma sirkesinin anti-bakteriyel özelliği vajinadaki kötü koku oluşumuna karşı etkilidir. Elma sirkesi banyosunu şu şekilde uygulayabilirsiniz: 200 ml yani yaklaşık normal bir su bardağı suya 2 çay kaşığı doğal elma sirkesi karıştırarak genital bölgenizi bu su ile yıkayabilirsiniz.
Banyodan çıkmadan hemen önce durulama suyuna yaklaşık yarım çay bardağı sirke konulur. Mümkünse elma sirkesi tercih edilmelidir. Sirkeli su, yavaş yavaş cildin üzerine dökülür. Son kez temiz su ile durulanır ve banyodan çıkılır.
Oksijenlenme, zamanla sirkede bulunan 2 koruyucu olan sitrik asit ve kükürt dioksitin salınmasına da neden olabilir. Bu durum elma sirkesinin tadını olumsuz yönde etkileyebilir. Sirkenin tam olarak bozulması için, asidik özelliğini kaybetmesi gerekir.
Aç karnına elma sirkeli su içmek kan şekerini dengelemede ve metabolizmayı hızlandırmada etkili olabilir. Vücutta yer alan toksinlerin atılmasını hızlandıran elma sirkeli su içerdiği antioksidan bileşenlerle vücut sağlığını koruyabilir. Elma sirkesini su ile seyrelterek içmek önemlidir.
Elma sirkesinin ılık su ile seyreltilmesi önerilir. Asit içeriği yüksek olan elma sirkesi, yan etkilere neden olmadığında günlük olarak tüketilebilir. Reflü varlığında 1-2 çay kaşığı elma sirkesi yeterli olabilir. Elma sirkesinin su ile seyreltilmesi reflünün tetiklenmesini önleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri