Peki günde kaç badem tüketilmeli? Bademin her gün 25 gram yani yaklaşık 20 adet tüketilmesini tavsiye eden Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, “5-6 adet badem yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağına eşdeğer kalori içeriyor. Günde yaklaşık 20 adet bademi aşmamak gerekir.
Uzmanlar bu konuda ortalama bir ölçü veriyor. 5 – 6 adet çiğ bademin bir tatlı kaşığı zeytinyağıyla yakın kaloride olduğunu belirten uzmanlar, gün boyu 15 – 20 adet çiğ badem tüketileceğini, aşırıya kaçmamayı öneriyor.
10 adet çiğ badem yaklaşık olarak 60 kalori (kcal) değerinde enerji içermektedir. 10 adet tuzlu kavrulmuş badem ise yaklaşık olarak 130 kalori (kcal) değerinde enerji içerir.
İlgili 36 soru bulundu
Ortalama 8-10 adet fındık ya da badem, 1-2 tam ceviz, 6-7 fıstık 1 tatlı kaşığı sıvı yağa eşdeğer kabul edilir. Kilo problemi olmayan yetişkinlerde bu miktarlar yeterlidir. Kilo kontrolü sağlamaya çalışanlarda ise yağ tüketimi ayarlanmalı ve buna göre yağ azaltarak kuruyemiş miktarları ayarlanmalıdır.
İçeriğinde magnezyum ve triptofan bulunan badem, vücudunun rahatlamasına ve daha iyi bir uykuya dalmana yardımcı olur. Uzmanlar yatmadan önce badem tüketiminin sağlığa oldukça faydalı olduğunu söylüyor. Eğer uyku problemin varsa uyumadan önce badem yiyerek düzenli ve sağlıklı uyku çekebilirsin.
Kuruyemiş olarak görülen badem, çoğunlukla çiğ olarak tüketilmektedir. Hiçbir işlemden geçmemiş olan çiğ badem, afiyetle yenilebilmektedir. Yemeklerin içine konulabileceği gibi tatlıları süslemek için bademden faydalanmak mümkündür. Kötü huylu kolesterolü olanlar, badem tüketimine önem göstermelidir.
Çiğ badem, sahip olduğu faydaları ve lezzetiyle diyet yapanların ara öğünlerinden eksik etmedikleri en sevilen atıştırmalıklardandır. Sabahları kahvaltıdan önce ya da ara öğünlerde tüketildiğinde uzun süre tok tuttuğunda kilo verme sürecini hızlandırmaktadır.
Her şeyin olduğu gibi çiğ bademin de fazlası tabii ki zarar. Eğer aşırı miktarda çiğ badem tüketirseniz kabızlık, şişkinlik gibi durumlar oluşabiliyor, aşırıya kaçarak yemeyi sık sık tekrarlarsanız bu sorunlar hızlı kilo alımı, sivilce oluşumu gibi istemeyeceğiniz etkilere de yol açabiliyor.
Çok fazla badem tüketmek kabızlığa ve şişkinliğe sebep olabilir çünkü lif oranı yüksektir. Eğer vücudunuz çok miktarda life alışkın değilse mideniz de rahatsızlanabilir. Kuruyemişlerin sindirimi zordur ve bu nedenle mideye fazla baskı yapabilirler.
* Riboflavin ve L-karnitin olarak yüksek içeriği nedeniyle badem en çok takdir edilen beyin gıdalarından biridir. Bu iki madde bilişsel düşüşü önler ve beyindeki enflamatuar süreçleri azaltarak sağlıklı nörolojik aktiviteyi destekler.
Beslenme Karşılaştırması Ceviz ve badem oldukça benzer beslenme profillerine sahiptir. Yağ, karbonhidrat ve protein içerikleri biraz farklılık gösterse de, bademler daha fazla mineral içerir. Bununla birlikte, omega-3 yağ asitleri, özellikle alfa-linolenik asit (ALA) söz konusu olduğunda ceviz başı çekiyor.
1) Kalp Dostu Fındık
Uzmanlar fındığın kanser düşmanı, bağışıklık dostu olduğunu ifade etmektedir. Özellikle de çiğ fındık tüketen kişilerin kolesterol oranı ideal dengede olmaktadır. Magnezyum oranı açısından iyi bir kuru yemiş olan fındık, kemik sağlığını da büyük ölçüde korumaktadır.
Kavurduğumuzda ısıya maruz kaldığı için badem, besinsel olarak değer kaybına uğrar. Bu nedenle kavrulmuş bademin lif ve polifenol içeriği düşer. Kavrulmuş bademin raf ömrünün çiğ bademe göre daha uzun olduğu da unutulmamalıdır. Diyabet hastalarında çiğ badem öğünlerinde oldukça önemli yer tutar.
Nonpareil badem Kaliforniya'da (ABD) mevcut çeşitlerin en iyisi olarak kabul edilir. Ağacı kuvvetli ve verimlidir. Çubuğu ince, iç badem kalitesi yüksektir. İç randımanı % 60-70, çift badem oranı ise % 5-10'dur.
Fındık, ceviz, badem, kuru üzüm, kuru incir ve kuru erik kansızlığa iyi gelen besinler arasındadır.
Sert kabuklu bademdir. İç randımanı %39'dur ve çift badem oluşturmaz. Tozlayıcıları; Ferraduel ve Aİ'dir. Ferraduel: Çok yayvan gelişir.
Her gün yediğiniz 4 adet suda beklemiş badem;
Enerji verir. İçinde bulunan bakır, riboflavin ve magnezyum metabolizma hızlandırır ve kilo vermeyi kolaylaştırır. Suda bekleyen badem; potasyum, tekli doymamış yağ ve protein yönünden güçlüdür. Badem, damarlara zarar veren iltihabı söker.
Suda bekleyen badem; potasyum, tekli doymamış yağ ve protein yönünden güçlüdür. Badem, damarlara zarar veren iltihabı söker. E vitamini sayesinde ise kalp rahatsızlıklarını en aza indirir. Aynı zamanda içeriğindeki magnezyum ani kalp krizini önler.
Bademin içerdiği E vitamini ayrıca etkili bir antioksidan olmasını sağlar. Bademde bol miktarda bulunan magnezyum kalp krizini önlemeye yardımcı olurken, aynı zamanda kalp hastalıkları riskini azaltır. Badem arter inflamasyona neden olan sorunların etkisini azaltır. Folik asit açısından da iyi bir kaynaktır.
Kontrollü bir şekilde tüketilen badem, kilo vermeye yardımcı olur. Ancak yüksek kalori ve yağ içeriği nedeniyle önerilenden fazla badem tüketilmesi günlük kalori ve yağ alımı miktarının artmasına neden olur ve kişinin kilo almasını sağlayabilir.
Suda bekletilmiş badem , besinlerinizi daha iyi sindirmemize yardımcı olacak olan sindirim enzimlerinin salgılanmasını destekler. Buna karşılık, bademleri en az 8 saat suda bekletmek, içindeki yağların sindirilmesinde bize yardımcı olan çok güçlü bir bileşen olan enzim lipazının salınmasına yardımcı olur.
BADEM HANGİ MEVSİMDE YENİR? Badem mevsimi 15 Haziran-15 Temmuz arasıdır. Bu mevsimde aldığınız taze bademin kendiliğinden sarımsı bir zarı olup, kolayca yiyebilirsiniz. Eğer biraz daha olgunlaşmasını bekleyecek olursanız Ağustos sonu gibi badem meyvesi yiyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri