Yazımızda da detaylı olarak izah ettiğimiz üzere, her türlü isim veya soyisim değiştirme veyahut isim ekletme talebinin Nüfus Müdürlüklerine başvuru yapılacak neticelenmesi mümkün değildir.
Nüfus müdürlükleri isim değişikliği bazı durumlar için yapılabilir. Ancak bunu yapmak isteyenler dava açmak zorundadır. Türk Medeni Kanunu'nun 27. maddesi uyarınca, gerekçeli nedenler ve kanıtlar sunulduğunda isim değişikliği yapılır. Bu tür davalarda, davacı adını değiştirmek isteyen kişi nüfus müdürlükleridir.
İsim eklemek
gereken süreç Türkiye yasalarına göre sadece ve sadece mahkeme yolu ile gerçekleşebilmektedir. Son zamanlarda yayılan duyumların aksine bu durum ancak hakim kararı ile gerçekleştirilebilmektedir. Genellikle isim benzerliği olan kişilerce veya isminden hoşlanmayan kişilerce talep edilmektedir.
İsim değişikliği, nüfus kütüklerinde yer alan bilgilerin mahkeme kararı sonrasında yetkili makamlarca değiştirilmesiyle yapılır. Dolayısıyla, mahkeme kararı bulunmaksızın isim değişikliğinin yapılması mümkün değildir. Ayrıca açılan davada, talebin haklı gerekçeye dayandırılması gerekir.
Kişiler 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda kalmayan bir kereye mahsus isim değişikliği yapabilecektir İsim ve soy isim değişikliğine süt talepler ancak mahkemeye başvuru yolu ile yapılabilir. 2024 yılında isim ve isim değişikliği yapmak isteyenlerin mahkemeye başvurması gerekmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Sonradan Türk vatandaşı olan kişilerin ad ve soyad değişikliği için mahkeme kararı almaları gerekmektedir. e-Devlet üzerinden ad ve soyadı değişikliği başvuru şartlarını taşıyan vatandaşların herhangi bir başvuru ücreti ödemeleri gerekmemektedir.
İsim Değiştirme Dava Dilekçesi Nereye Verilir? İsim Değiştirme Dava Dilekçesi, kişinin son yerleşim yeri Asliye Hukuk Mahkemeleri ön bürosuna verilir.
İsim ekleme davası açmak isteyen kişiler davayı kendileri takip edebilirler ancak dava hazırlık aşaması, dilekçenin yazım aşaması ve davanın takip aşamaları hukuki ve teknik bilgi gerektirmektedir. Ayrıca belirtmemiz gerekir ki aynı hukuki sebebe dayalı olarak ikinci kez dava açılması mümkün değildir.
18 yaş altı isim değişikliği için çocuğun ismini değiştirme adına açılacak davalarda, davayı çocuğun kendisi değil, velayet hakkına sahip veliler veya avukatı tarafından açılabilecektir. Anne veya baba, çocuğunun ismini değiştirme talebiyle haklı bir sebebin varlığı halinde isim değiştirme davası açabilecektir.
E-DEVLET İSİM DEĞİŞİKLİĞİ ÜCRETLİ Mİ? Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü hizmetleri ile e-Devlet üzerinden gerçekleştirilen isim değişikliği e-Devlet sistemi üzerinden ücretsiz olarak gerçekleştirilebilmektedir.
Buna göre İl/İlçe İdare Kurulu kararı ile ad veya soyadı düzeltilmesine ilişkin başvurular e-Devlet'ten yapılabilecek.
NASIL BAŞVURU YAPILIR? Söz konusu başvurular e-Devlet aracılığı ile alınmaktadır. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak e-Devlet'e giriş yapın. Ardından; arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklayın.
Kimliğe İsim Ekletme 2023
İsim açısından ise ancak adından imla veya yazım hatası bulunan kişiler bu düzenlemeden yararlanabilir. Diğer hallerde ise Türk Medeni Kanunu ve Nüfus Hizmetleri Kanunu uyarınca dava açarak değişiklik gerçekleştirilebilir. İsim ekletme davası nüfus müdürlüğüne karşı açılan bir davadır.
2024 yılında isim ve soyisim değişikliği davalarına ilişkin mahkeme ücretleri toplam 2000 TL'dir. Ek olarak mahkeme kararının ilan edilmesi gerektiği için davanın sonuçlanmasından sonra basın ilan ücreti ödenir.
Dava harç ve giderleri senelik olarak güncellenmekle birlikte maktu olarak belirlenir. 2024 yılında isim ve soyisim değişikliği davalarına ilişkin mahkeme ücretleri toplam 2000 TL'dir. Bu tutarın içerisinde gider avansı, tebligat ücretleri, harç ve masraflar bulunmaktadır.
Çocuğun isminin değiştirilmesi için velayet hakkına sahip olan tarafın, çocuk adına ikametinin bulunduğu yer asliye hukuk mahkemesine başvurması gerekmektedir. Eğer anne ve babanın evliliği devam ediyorsa bu defa birlikte velayet söz konusu olur ve anne-babanın davayı birlikte açmaları gerekmektedir.
14- Kanun hükmü gereğince ad ve/veya soyadı değiştirme talebi bulunan kişinin yerleşim yerinin bulunduğu yerin nüfus müdürlüğüne müracaatı esastır. Bu nedenle il veya ilçe idare kurullarınca yerleşim yeri dışındaki nüfus müdürlüklerine yapılan müracaatlar kabul edilmeyecektir.
İsim ve soy isminde sorun bulunan vatandaş e devlet resmi İnternet sitesi üzerinden ücretsiz olarak değiştirme hakkına sahip olmaktadır.
Bu haklı nedenler; ismin telaffuzunuz zor olması, ismin komik veya gülünç olması, ismin ahlaki değerlere aykırı olması gibi nedenlerdir. Bu kişi mahkemeye başvuru yaparak isimlerini değiştirebilirler. Peki isim değiştirme ne kadar sürer ? İsim değiştirme davaları ortalama olarak 4 – 5 ay gibi bir sürede sonuçlanır.
İsim değişikliği davası ile isim düzeltme davası birbirinden ayrı iki davadır. İsim değişikliği davasında kişinin ismi veya soyadı tamamen değiştirilirken; isim düzeltme davasında yalnızca bazı dilbilgisi hatalarının düzeltilmesi veya isimlerin ayrılıp birleştirilmesi mümkündür.
5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu m. 15/5 hükmünde “Çocuğa konulan ad, üç adı geçmemek üzere ve kısaltma yapılmadan yazılır.” denmek suretiyle üç tane isme sahip olunabileceği belirtilmiştir. Dolayısıyla -haklı nedene dayanmak şartıyla- isim ekletilebilmesi mümkündür.
Kanun hükmü gereğince ad ve/veya soyadı değiştirme talebi bulunan kişinin yerleşim yerinin bulunduğu yerin nüfus müdürlüğüne müracaatı esastır. Bu nedenle il veya ilçe idare kurulunun yerleşim yeri dışındaki nüfus müdürlüklerine yapılan müracaatlar kabul edilmeyecektir.
Türkiye'de isim değiştirme, yasal düzenlemelere tabi bir işlemdir ve belli yaş sınırlamalarına tabidir. Genel olarak, reşit yani 18 yaşına gelmiş bireyler ad ve soyadlarını değiştirebilirler. Ancak, reşit olmayan kişiler için isim değişikliği özel nedenlere ve mahkeme kararına bağlı olarak mümkün olabilir.
Güncel düzenlemelere göre e-devlet sistemi (ve nüfus müdürlüğü) aracılığıyla isim değişikliği yapmak artık 2023'den itibaren mümkün değildir. Zira yukarıda da açıkladığımız üzere Geçici Madde 11'den sonra yeni bir düzenleme yapılmamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri