Fındık, ceviz, badem, kuru üzüm, kuru incir ve kuru erik kansızlığa iyi gelen besinler arasındadır.
Peki günde kaç badem tüketilmeli? Bademin her gün 25 gram yani yaklaşık 20 adet tüketilmesini tavsiye eden Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, “5-6 adet badem yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağına eşdeğer kalori içeriyor. Günde yaklaşık 20 adet bademi aşmamak gerekir.
Çok fazla badem tüketmek kabızlığa ve şişkinliğe sebep olabilir çünkü lif oranı yüksektir. Eğer vücudunuz çok miktarda life alışkın değilse mideniz de rahatsızlanabilir. Kuruyemişlerin sindirimi zordur ve bu nedenle mideye fazla baskı yapabilirler.
Kanın pıhtı oluşturması ve bunun sonucunda damar tıkanıklığının önüne geçmek için kullanılan kan sulandırıcı maddeler, bazı sebze ve meyvelerin içeriğinde de bulunuyor. İşte o besinler... Badem- E vitamini kanın pıhtılaşmasını birkaç farklı şekilde azaltır. Bu etkiler, bir kişinin aldığı E vitamini miktarına bağlıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Badem: Çinko kaynağı badem, cinsel isteğin yükselmesinde yardımcı bir rol oynuyor. Ayrıca cinsel performansa iyi gelen pek çok mineral içeriyor.
Kavurduğumuzda ısıya maruz kaldığı için badem, besinsel olarak değer kaybına uğrar. Bu nedenle kavrulmuş bademin lif ve polifenol içeriği düşer. Kavrulmuş bademin raf ömrünün çiğ bademe göre daha uzun olduğu da unutulmamalıdır. Diyabet hastalarında çiğ badem öğünlerinde oldukça önemli yer tutar.
Çiğ badem ideal oranda lif, protein, vitamin ve mineral içeriyor. Çiğ bademin içeriğinde E vitamini, B vitaminleri, biyotin, folat, selenyum, magnezyum, çinko, kalsiyum gibi sağlığınız için önemli besinler yer alıyor.
Aç Karnına Badem Yemenin Faydaları
Güne daha zinde ve enerjik başlamak için çiğ badem yenmesi önerilir. Sabah aç karnına çiğ badem yemek hem daha az yemek yeme istediği ortaya çıkararak zayıflamanıza hem de gün içinde enerjinizin daha yüksek olmasını sağlayacaktır.
Kuruyemiş olarak görülen badem, çoğunlukla çiğ olarak tüketilmektedir. Hiçbir işlemden geçmemiş olan çiğ badem, afiyetle yenilebilmektedir. Yemeklerin içine konulabileceği gibi tatlıları süslemek için bademden faydalanmak mümkündür. Kötü huylu kolesterolü olanlar, badem tüketimine önem göstermelidir.
Kuruyemişler; folik asit, niyasin, E vitamini, B6 vitamini, bakır, magnezyum, potasyum, çinko, selenyum, bakır ve kalsiyum minerallerinden zengindir.
Özellikle de gece Tv karşısında tuzlu ve kavrulmuş kase kase badem tüketmek kilo almanıza yol açabilir. Bu nedenle badem tüketirken dikkatli olmanız gerekir. Zengin besin değerlerine sahip olan badem E vitamini açısından çok zengindir.
Cildi Korur
E vitamini bakımından gayet zengin bir yemiş olan badem, bu özelliği sayesinde cilt sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır. Peki nasıl? Öncelikle bademin yaşlanma etkilerini azalttığı, kırışıklık ve gözaltı torbaları oluşumunu önlediğini söyleyebiliriz.
Uzmanlar akşam yemeğinin ardından yatmadan önce bir kaç tane badem tüketmenizi önermektedir. Bunun nedeni ise uyku saatine yakın tükettiğiniz yaklaşık olarak bir avucu geçmeyen çiğ badem oldukça yüksek oranda magnezyum içermektedir. Bu da demek oluyor ki uyku kalitenize çok büyük katkılarda bulunmaktadır.
- Sinir sistemini sağlıklı işlemesini desteklediğinden bayinin daha konsantre çalışmasını sağlar. Ayrıca hafızayı güçlendirdiğinden unutkanlık hastalığının önüne geçer. - Uzmanlar 4 çiğ badem ile beraber bir bardak ballı süt içildiğinde yukarıda sayılan faydaların daha fazla olacağını vurguluyor.
1- Protein bakımından en zengin olanı badem. 30 gram bademde 6 gram kadar protein bulunuyor. Bu miktar cevizde 4'e, fındıkta 3'e düşüyor. 2- E vitamini zenginliği yönünden fındık başı çekiyor. 30 gram fındık günlük E vitamini ihtiyacınızın neredeyse yarısını karşılayabiliyor.
Sabahları aç karnına 5 er adet ceviz fındık ve badem tüketmek, hem kalp sağlığımızı koruyacak, hem enerjimizi artıracak, hem de akıl sağlığımızı koruyacak.
Bademin faydaları:
İyi Uyku Sağlar! Yatmadan önce yiyeceğiniz küçük bir avuç içi kadar çiğ badem, yüksek oranda içerdiği magnezyum ile (yaklaşık 150 mg) uyku ve yaşam kalitenize önemli katkılarda bulunur.
Çiğ badem, adından da anlaşılacağı üzere bademin hiçbir işlemden geçmemiş ama yenebilir durumda olan halidir. Yenebilir diyoruz çünkü dünya üzerinde bademin de birçok farklı çeşidi bulunuyor ve bazı çeşitlerinin sağlığa faydadan çok zararı olduğu söylendiğinden tüketilmemesi öneriliyor.
Tatlı badem yağı, içerisindeki E vitamini ve omega-6 yağ asitleriyle göz çevresindeki koyu halkaların önlenmesine de yardımcı olur. Ayrıca içinde bulundurduğu A, B ve E vitaminleri, sivilcelerin kurutulmasında da rol oynar. Cilt yumuşatıcı etkisiyle, cilt bakımı ve sivilce tedavisi için iyi bir alternatif.
Posadan zengin yiyecekler ise bağırsağa su çekerek bağırsak hareketlerini artırıyor. Badem, içeriğinde bulunan yağlar ve posa sayesinde kabızlığa iyi geliyor.
Suda bekletilmiş badem çok yararlı
Şimdi bilmemiz gereken ilginç bir gerçek var: tüm faydalarından en iyi şekilde yararlanmak için, gece boyunca ıslanmalarına izin vermeliyiz. Bu sayede, onu koruyan ve sırayla bademin doğal enzimlerinin bir inhibitörü olarak işlev gören kahverengi kabuğu ortadan kaldırabiliriz.
Enerji ve besin öğesi değerleri oldukça yüksek olan badem; karbonhidrat, protein, doymamış yağ, lif, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, çinko, A, B, C ve E vitamini içerir. İçeriğinde bulunan yağlar tok tutar ama yenilen miktara dikkat edilmeli; ara öğünlerde 10-15 adedi yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri