Magnezyum, çinko, kalsiyum, omega 3 ve E vitamini ve mineral açısından zengin olan bademi suda bekletirseniz içeriğindeki enzimleri açığa çıkarır. Islanan suda beklemiş bademi vücudumuz hızlı bir şekilde hazmeder ve sindirir.
Suda bekletilmiş badem , besinlerinizi daha iyi sindirmemize yardımcı olacak olan sindirim enzimlerinin salgılanmasını destekler. Buna karşılık, bademleri en az 8 saat suda bekletmek, içindeki yağların sindirilmesinde bize yardımcı olan çok güçlü bir bileşen olan enzim lipazının salınmasına yardımcı olur.
Kuruyemişlerin çeşitlerine göre uygun sürelerde tuz eklenen suda bekletilmesidir. Badem ve fındığı 8-12 saat, cevizi ise 4 saat suda bekletmek kuru yemişleri fitik asitten arındırmak için uygun sürelere örnektir.
Suda bekletilmiş badem, besinlerin daha iyi emilmesine yardımcı olan sindirim enzimlerinin salgılanmasını artırır. Bademi en az 8 saat suda bekletmek aynı zamanda lipaz enziminin salgılanmasına yardımcı olur. Bu enzim yağı sindirmenize yardımcı olan oldukça güçlü bir içeriktir.
Kuruyemiş olarak görülen badem, çoğunlukla çiğ olarak tüketilmektedir. Hiçbir işlemden geçmemiş olan çiğ badem, afiyetle yenilebilmektedir. Yemeklerin içine konulabileceği gibi tatlıları süslemek için bademden faydalanmak mümkündür. Kötü huylu kolesterolü olanlar, badem tüketimine önem göstermelidir.
İlgili 16 soru bulundu
Magnezyum, çinko, kalsiyum, omega 3 ve E vitamini ve mineral açısından zengin olan bademi suda bekletirseniz içeriğindeki enzimleri açığa çıkarır. Islanan suda beklemiş bademi vücudumuz hızlı bir şekilde hazmeder ve sindirir. Her gün yediğiniz 4 adet suda beklemiş badem; Enerji verir.
Suda bekletilen bademde yüksek miktarda potasyum, tekli doymamış yağ ve protein bulunur. Bunlar kalp krizi riskini düşürür. Kemik erimesini engeller ve dişleri güçlendirir. Bakır, manganez ve riboflavin içermesi sayesinde metabolizmayı hızlandırır ve enerji verir.
Bademin her gün 25 gram yani yaklaşık 20 adet tüketilmesini tavsiye eden Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, “5-6 adet badem yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağına eşdeğer kalori içeriyor. Günde yaklaşık 20 adet bademi aşmamak gerekir.
Kabuklarının kolayca soyulması için çiğ bademleri yaklaşık 15 dakika sıcak su içinde bekletin. Çiğ bademleri akşamda da sıcak su içinde bekletebilirsiniz. Fakat kabuklarının rahat soyulabilmesi için 15dk bekletmekte yeterlidir. Bademleriniz ne kadar taze ise o kadar kolay soyulacaktır.
Kavurduğumuzda ısıya maruz kaldığı için badem, besinsel olarak değer kaybına uğrar. Bu nedenle kavrulmuş bademin lif ve polifenol içeriği düşer. Kavrulmuş bademin raf ömrünün çiğ bademe göre daha uzun olduğu da unutulmamalıdır. Diyabet hastalarında çiğ badem öğünlerinde oldukça önemli yer tutar.
Cevizi suda bekleterek içmenin kötü kolesterolü düşürme, kan şekerini dengeleme ve sindirim konusunda düzenleyici olduğunu destekler. İbrahim Saraçoğlu'na göre de ceviz suyu zayıflamayı kolaylaştırır.
Fındık ve bademin içeriğinde yüksek oranda yağ vardır. Bu nedenle oksidasyona açıktırlar ve hızlı bir şekilde bozulabilirler.
Aç Karnına Badem Yemenin Faydaları
Güne daha zinde ve enerjik başlamak için çiğ badem yenmesi önerilir. Sabah aç karnına çiğ badem yemek hem daha az yemek yeme istediği ortaya çıkararak zayıflamanıza hem de gün içinde enerjinizin daha yüksek olmasını sağlayacaktır.
Yağ asidinden dolayı oksijen, nem ve sıcaklık bozulmalarına sebep olur. Serin ve kuru alanda saklamanız gereken kuruyemişleri tükettikten sonra hava almayacağı şekilde paketlemeniz gerekmektedir. Açık unutma ihtimaline karşı yiyeceğiniz miktarda kuruyemişi alıp hemen serin ve kuru yere kaldırmanız ömrünü uzatır.
Buzlu badem, badem ile buz ikilisinden oluşan ve çoğunlukla yaz aylarında tüketilen bir atıştırmalıktır. Kabuklarının kolay soyulması için çiğ bademler sıcak suya konur, kabukları soyulduktan sonra buzlu bir kaba aktarılır ve buzlu badem elde edilir.
Datça'nın bademle meşhur olduğu konusunda Türkiye'de ve dünyada bir tereddüt yok. Datça'da 3 çeşit badem yetiştiriliyor. Bunlardan en önemlisi, 'en iyi badem' olarak nitelendirdiğimiz nurlu badem.
Bademleri kaynar suya alarak 2-3 dakika pişirin. Daha sonra bademleri süzün ve soğuk suyun içinde 2 dakika bekletin. Şoklama işleminden geçirilen bademleri temiz ve kuru bir bezin üzerine serin. Ardından elinizle ovalama yaparak bademlerin kabuklarını çıkartın.
Beslenme Karşılaştırması Ceviz ve badem oldukça benzer beslenme profillerine sahiptir. Yağ, karbonhidrat ve protein içerikleri biraz farklılık gösterse de, bademler daha fazla mineral içerir. Bununla birlikte, omega-3 yağ asitleri, özellikle alfa-linolenik asit (ALA) söz konusu olduğunda ceviz başı çekiyor.
1) Kalp Dostu Fındık
Uzmanlar fındığın kanser düşmanı, bağışıklık dostu olduğunu ifade etmektedir. Özellikle de çiğ fındık tüketen kişilerin kolesterol oranı ideal dengede olmaktadır. Magnezyum oranı açısından iyi bir kuru yemiş olan fındık, kemik sağlığını da büyük ölçüde korumaktadır.
Badem, lif, protein, riboflavin, magnezyum, vitamin E, fosfor, bakır ve manganez bakımından zengin çok sağlıklı bir besindir. Bademin bir diğer en önemli faydası da göbek yağlarını eritmeye ve zayıflamaya yardımcı olmasıdır.
Oldukça düşük karbonhidrat kaynağı olan badem günlük uygun miktarda tüketildiğinde kilo alımına sebep olmaz. Aksine diyet süresinde zayıflamaya ve kilo vermeye yardımcı olur. ÇİĞ BADEM KİLO ALDIRIR MI? Çiğ badem, iştahı kontrol altına alarak uzun süre tokluk hissi sağladığı için kilo vermeye yardımcı olur.
Çiğ badem nedir? Çiğ badem, adından da anlaşılacağı üzere bademin hiçbir işlemden geçmemiş ama yenebilir durumda olan halidir. Yenebilir diyoruz çünkü dünya üzerinde bademin de birçok farklı çeşidi bulunuyor ve bazı çeşitlerinin sağlığa faydadan çok zararı olduğu söylendiğinden tüketilmemesi öneriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri