Makat çatlağı, lifli gıdaların tüketilmesi ile erken dönemlerde düzeltilebilir. Yine bu dönem içerisinde su tüketiminin artırılması da çatlağa iyi gelebilir. Günde 2 – 2,5 litre su içilebilir. Herhangi bir iyileşme süreci görülmemesi durumunda doktor tarafından ağrıların azaltılması için ağrı kesici reçete edilebilir.
Hafif makat çatlakları genellikle eczanelerde reçetesiz olarak satılan krem, jel veya merhem gibi ilaçlarla tedavi edilir. Bunun dışında, makat çatlağı tedavisinde kişinin evde kendi uygulayabileceği bazı yöntemlerin de etkili olduğu söylenebilir. Bu açıdan en çok tercih edilen yöntem, oturma banyosudur.
Anestol Pomad
Hemoroid, anal fissür ve benzeri anal bölge problemlerinin semptomatik tedavisinde kullanılır. Anestol pomadın doğru kullanımı ve dozajı ile birlikte genellikle iyi tolere edilir.
Hemoroid makat çevresinde yer alan damarların genişlemesi ve sarkması sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Anal fissür ise makat bölgesinde meydana gelen çatlaklar olarak tanımlanır. Bu iki rahatsızlık, sebep oldukları şikayetler sebebiyle birbirleriyle karıştırılabilmektedir.
Dışkı sert ve katılaşmış durumdaysa anal kanalda yırtılmalar oluşabilir. Kabızlık uzun süreli olmayıp ara ara olduğunda makat çatlağı kendiliğinden düzelebilmektedir. Fakat kabızlık uzun süre devam ettiğinde anal kanalda oluşan çatlağın kendiliğinden geçme durumu söz konusu değildir.
İlgili 30 soru bulundu
Makat çatlağı, lifli gıdaların tüketilmesi ile erken dönemlerde düzeltilebilir. Yine bu dönem içerisinde su tüketiminin artırılması da çatlağa iyi gelebilir. Günde 2 – 2,5 litre su içilebilir. Herhangi bir iyileşme süreci görülmemesi durumunda doktor tarafından ağrıların azaltılması için ağrı kesici reçete edilebilir.
Fissür İçin Evde Çözümler Var Mıdır? Makat çatlağına iyi gelen ev çözümleri; Zeytinyağı: Zeytinyağını pamuk yardımı ile anüs bölgesine sürerek o bölgeyi rahatlatabilir ve dışkının daha kolay geçmesi sağlanabilir.
Hayır. Makatta çatlak hastalığı (anal fissür) ile kanser arasında ilişki yoktur.
Akut anal fissür kısa süreli yüzeyel lezyonlardır. Kabızlık ve ishal atakları esnasında herkeste görülebilir. Çok derine inmedikleri için 4-6 hafta içinde iyileşirler.
Makat bölgesi vücuttaki yoğun kan akışının olduğu en hassas bölgelerden biridir. Bu sebeple gelişen küçük makat çatlakları bazı durumlarda kendiliğinden iyileşebilmekte ancak iyileşmeyen makat çatlakları kronik hale gelerek başka anorektal hastalıklara sebebiyet verebilmektedir.
Koruyucu bariyer görevi görecek olan vazelin ile makat bölgesinde yumuşaklık sağlamak, yine hemoroide iyi gelenler arasında yer alır. Bölge hasarını önlemek ve dışkıyı yumuşatarak, oluşan basuru tekrar tahriş etmemesi için tuvalet öncelerinde sürülmesi uygun görülebilir.
Evde basura iyi gelen yöntemler arasında lifli gıdaları tüketmek, ılık su banyoları yapmak, oturma banyoları yapmak, doğal bitkisel tedaviler uygulamak, egzersiz yapmak ve stresi azaltmak yer alabilir.
Proctolog ve Procto Glyvenol ismindeki iki ilaç aynı etken maddeye sahiptir. Kaşıntıyı ve şişliği indirebilen ilaçlar, basura en iyi gelen kremler arasında gösteriliyor. Ağız yoluyla alınabilen Daflon isimli ilaç yine etkili kremlerde olduğu gibi ağrı azaltıcı özelliği sayesinde öneriliyor.
Sert dışkılama, aşırı ıkınma gibi nedenlerle anüsün iç yüzeyinde deride çatlama olur. Makat bölgesinde gelişen bu yara şiddetli ağrıya neden olur ve kasların aşırı kasılmasına bağlı spazma yol açar. Yüksek basınç yara bölgesini besleyen kan akımı azaltır ve iyileşme gerçekleşmez.
Makat çatlağı ameliyatsız botolinum toksini enjeksiyonu ve lazer ile tedavi edilmektedir. Cerrahi tedavi uygulanmadığı için iyileşme sağlanmaz gibi bir kanı söz konusu olmayıp bu yöntemlerle de başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Anal fissürlerde ağrılı dışkılama ile birlikte sızıntı şeklinde kanama olur. Hemoroitte ise genellikle ağrı olmaz ve daha çok damlama şeklinde kanama vardır.
Amaç makat çevresindeki kasların gevşemesidir. Su içine oturulması şarttır. Duşta ayakta durarak oraya sıcak su tutmanın bir faydası yoktur. Makat çevresine sürülen kremler ağrıyı ve iltihabı azaltır.
Küçük çaplı makat çatlakları kronik makat çatlağı hastalığına dönüşmeden tedavi yolları aranmalıdır. Anal fissür, makat bölgesinde meydana gelen ve kişilere ciddi sorunlar yaratan bir rahatsızlıktır.
Makat çatlağı olan hastalar beslenirken şunlara dikkat etmelidir; ✅ Acı, ekşi ve baharattan uzak durmak ✅ Bol su tüketmek gerekiyor (Günde 2-3 lt) ✅ Sebzeler ve bakliyattan zengin beslenmek ✅ Nohut, bezelye, fasülye ve kinoa bol tüketmek ✅ Balık tüketmek 📌 Prof.
Makat apsesi kendi kendine patlarsa apse halini alan yerdeki iltihaplar akıntı yapar ve kişide meydana gelen ağrılar bir nebze olsa dahi hafifler ancak akıntı kötü kokulu ve ateş ile birlikte seyrederse bu durum ciddi sorunlara sebep olabilir.
Anüs çatlağı olarak da bilinen makat çatlağı, anal bölgedeki yassı epitelin ve mukozanın dikey yırtılması sonucu meydana gelir. Genellikle makatın en zayıf bölgesi olan anoderm adı verilen kısımda oluşur. Kadın, erkek fark etmeksizin her yaşta görülebilen makat çatlağı, bebeklerde de sık görülür.
Makat çatlağında özellikle ameliyat sonrasında yaranın iyileşmesi için kantaron yağı kullanılabilmektedir. Kantaron yağının yara iyileşmesini hızlandırdığı bilinmektedir. Yara iyileşmesinin geciktiği durumlarda tavsiye edilmektedir.
Makat çatlağı oluşan kişi dışkılama sırasında acı ve ağrı hissetmektedir. Dışkılama sırasında ve sonrasındaki ağrıyı azaltmak için dikkat etmeniz gerekenler; Acı gıdalardan uzak durulmalı(kırmızıbiber, pul biber, karabiber gibi) Alkolden uzak durulmalı
Anal fissür oluşması durumunda krem ve fitillere bir hafta, on gün süre ile devam edilmeli, ılık suda oturma banyosu yapılmalı, ağrı görülüyorsa ağrı kesiciler doktor kontrolünde verilmeli ve bol meyve, sebze tüketimi ile kabızlık önlenmeli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri