Özellikle kronik sinüzitte ağız kokusu hastaların pek çok çoğunda başlıca şikayetler arasındadır. Bademcik taşları da ağız kokusunun önemli nedenlerinden biridir.
Literatürde, bademciklerin yüzeyindeki kript denilen çukurcukların alınması (bademcik küçültme ameliyatları) da ağız kokusu (halitozis) tedavisinde oldukça etkilidir.
Sinüzit, tonsilit gibi burun-boğaz enfeksiyonları, solunum yolu tümörleri, bademcik taşları ve geniz akıntısı ağız kokusuna yol açabiliyor. Ağız kokusu, sindirim kanalı kaynaklı da olabiliyor.
Sıcak tuzlu su, bademcik taşlarını rahatlatabilir ve rahatsızlığa yardımcı olabilir. Ağız kokusunu yönetmeye yardımcı olmak için ağız gargarası kullanın. Nadir durumlarda, doktorlar bunları cerrahi olarak çıkarmayı önerir.
Sigara ve alkol kullanımı da ağızdan kötü koku gelmesine neden olabiliyor. Tüketilen sigara ve alkolün bırakılması kötü kokuların gitmesine yardımcı olacaktır. İltihapla ilgili bir konuysa, antibiyotik ilaçlar kullanılarak kötü kokular giderilebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Sigara, alkol tüketimi, kötü ağız ve diş hijyeni de ağız kokunu oluşturabilir. Sinüzit, karaciğer enfeksiyonu, zatürre, bronşit, bronşiolit, bademcik enfeksiyonları, postnazal akıntı, şeker hastalığı, laktoz (sütteki şeker) intoleransı, bazı böbrek ve karaciğer hastalıkları da ağız kokusuna neden olabilir.
Genelde ağız kokusu olduğu zaman problem olarak diş ve dişetleri öne çıkar. Böylece teşhis üzerinden gerekli çözüm yöntemleri diş hekimleri kapsamında ele alınır. Başka bir problem yaşandığı zaman ise kulak burun boğaz bölümü üzerinden tedaviye devam edilir.
Bademcik taşları, bademciklerin gözeneklerini dolduran ölü dokuların, salgı ve yemek kalıntılarının birikmesi nedeniyle olmaktadır. İçeriğinde kalsiyum ve magnezyum bulunabilir. Ağızda çürük yumurtaya benzer bir koku olmasının nedeni ise bademcik taşlarını kaplayan bakterilerdir.
Küretaj yöntemi ile bademciklerin yüzeyinde bulunan çukurcuk alanında biriken kalıntılar temizlenmektedir. Cerrahi yöntemde ise bademcik taşı, bademcik iltihabı veya bademcik şişmesi ile alakalı pek çok sağlık sorununu ortadan kaldırmak için bademcikler alınmaktadır.
Bademcik taşları ve magmanın sebep olduğu en önemli problem ağız kokusu (Halitozis) dur. Bademcik taşları ağızda kötü kokunun yanı sıra boğazda batma hissi ve ağrıya neden olabilir. Gri, sarı, beyaz renkli bir görünüme sahiptirler. Boyutları değişken olabilir, çok büyüdüklerinde bademcik tümörüyle karıştırılabilirler.
Bademcik iltihabında aşağıdaki belirtilerin hepsi veya birkaçı bulunabilir; Baş ağrısı, ateş (39-40 dereceyi bulabilir), yutkunmada zorlanma üşüme, boğaz ağrısı, titreme, halsizlik, kulak ağrısı, kırgınlık, eklem ağrıları, vücutta yaygın ağrı , iştahsızlık, kötü ağız kokusu, Ses değişiklikleri.
Dil bir elle öne çıkarılır ve diğer elinizle dilini arka tarafına 10 -15 saniye kadar pamukla silin. Biraz bekledikten sonra pamuğu koklayabilirsiniz. Kokladığınız an gelen koku kötüyse, ağzınız kötü kokuyor demektir. Arka dişlerin detaylı olarak temizlenmesi ağız kokusunun giderilmesini sağlayacaktır.
Bir kere öpüşmeden önce ağzınızın kötü kokmadığından emin olmalısınız. Ağız kokunuz olduğunu düşünüyorsanız ağzınıza meyveli ya da naneli bir sakız ya da şeker atarak sorunun üstesinden gelebilirsiniz.
Bademcik ameliyatı zararlı değildir aksine bademciklerin büyük olması; yutma, beslenme ve konuşma problemleri oluşturabildiği için bu ameliyatın tercih edilmesi yararlı bir cerrahi müdahaledir.
Bu bakteri ve virüsler bademciklerde hapsolur ve vücuda ilerleyemez. Bu nedenle bağışıklık sistemi için bademcik önemlidir. Ama vücut için olmazsa olmaz değildir. Bademcik varken şikayetler çok daha fazla ise, bademcikleri aldırmak doğru bir karardır vücutta önemli sorunlara neden olmaz.
Ameliyata engel oluşturacak herhangi bir ciddi sağlık problemi olmayan erişkinlerde de bademcik ameliyat uygulanmaktadır. Solunumu engelleyen geniz et ve bademcikler yaş sınırı olmaksızın alınmaktadır. Sık tekrarlayan enfeksiyonlar nedeniyle planlanan ameliyatların 4 yaşından sonra yapılması tercih edilir.
Virüs kökenli bademcik iltihaplarının, bağışıklık sisteminin etkisiyle kendiliğinden düzelmesi beklenir, şikayetleri hafifletecek destek tedaviler uygulanır. Buna karşın, bakteriyel kaynaklı olan hastalıklarda antibiyotik kullanımı gerekir.
Boğaz ağrısı bademcik şişmesine ne iyi gelir sorusunun bir yanıtı da adaçayıdır. Adaçayı ağrı kesici ve dinlendirici özelliği ile bilinir. Günde 2 bardak adaçayı içerek boğaz yolunda oluşan şişliği ve ağrıyı en aza indirebilirsiniz.
Ağız kokusunun sebebi ise bademcik taşlarından beslenen ve oksijensiz solunum yaparak sülfitler üreten bakterilerdir. Bunların yanı sıra bademcik taşı neden olur sorusuna yanıt olarak belirtilebilecek bazı diğer faktörler ise şunlardır: Ağız ve diş hijyeninin yetersiz olması Kronik sinüs sorunları
Bileğinizin iç tarafına tükürün. Yaklaşık 10 saniye bekleyin. Sürenin sonunda tükürüğünüzü koklayın. Şayet kötü bir koku alıyorsanız, ağız kokunuz var demektir.
Mide ve sindirim sistemi kaynaklı ağız kokularında karakter genelde çürük yumurta kokusu gibidir. Bunun nedeniyse midede oluşan aşırı asitten dolayı ortaya çıkan sülfürdür.
Ağız kokusu teşhisi için ağız ve diş sağlığı bölümüne gidilmelidir. Eğer kokunun sebebi dişlerden kaynaklıysa diş doktorunuz gereken tedaviyi sağlayacaktır. Ancak diş/diş eti sorununuzun olmadığına diş hekiminiz karar verdiyse sizi mutlaka kulak burun boğaz hekimine yönlendirecektir.
A ve B12 vitamin ve çinko yetersizliği de ağız kokusu neden olabilir.
Halitometre ile ağız kokusu ölçümü yapılır. Halitometre ile burun (hava yolu) kokusu ölçümü yapılır. Halitometre ile akciğer (nefes) kokusu ölçümü yapılır. Sistein solüsyonu ile suni ağız kokusu ölçülür ve ağız kokusunun üst sınırı tespit edilir.
Ağız kokusunun en yaygın sebebi kötü yönetilen ağız hijyenidir. Günlük olarak fırçalama, diş ipi kullanımı, rutin diş temizliği uygulanmadığında bakteriler ağzı istila ederek kontrolsüz bir biçimde çoğalmaya başlamaktadır. Bu durum yoğun ağız kokusuna, diş eti hastalıkları gibi ağız sağlığı sorunlarına yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri