Yeterli şekilde alınmamış bademciklerde kalıntıların büyümesi bazen bademciğin büyümesi olarak düşünülür. Yeterli alınan bademcik tekrar büyümez.
Belki de en önemli dezavantajı küçültülen bademciklerin tekrar büyüme riskidir. Tekrar büyüme oranı kullanılan cerrahi yöntemlere ve cerrahın tecrübesine göre değişmekle birlikte ortalama % 5 tir.
Bademcik dokusu alındıktan sonra iltihaplanma gerçekleşmese bile boğaz enfeksiyonu görülebilir.
Geniz eti alındıktan sonra genellikle tekrar büyümez.
Bademcik ameliyatı zararlı değildir aksine bademciklerin büyük olması; yutma, beslenme ve konuşma problemleri oluşturabildiği için bu ameliyatın tercih edilmesi yararlı bir cerrahi müdahaledir.
İlgili 28 soru bulundu
Bu bakteri ve virüsler bademciklerde hapsolur ve vücuda ilerleyemez. Bu nedenle bağışıklık sistemi için bademcik önemlidir. Ama vücut için olmazsa olmaz değildir. Bademcik varken şikayetler çok daha fazla ise, bademcikleri aldırmak doğru bir karardır vücutta önemli sorunlara neden olmaz.
Bademciğin alınmadığı, sadece küçültüldüğü ameliyatların ardından şiddetli boğaz ağrısı olmaz. Genellikle bu durumlarda yutma ve beslenme bozulmaz. Bu nedenle özellikle küçük çocuklarda ağrısız bir operasyon olduğu için bademcik küçültme ameliyatı çoğu zaman tercih edilir.
Alınması halinde bakteri ve virüsler vücuda kolaylıkla yerleşip tahribata uğratabilir. Önemli antikorlar üreten bademcikler dışarıdan vücuda girmekte olan bakterileri hemen kapar ve bölgede tutar. Bu durumda da kişilerde bademcik şişmesi sorunu görülür.
Bademcik küçültme, bademciklerin cerrahi olarak küçültülmesidir. Genellikle büyük bademciklerden kaynaklanan sorunlar, kronik bademcik iltihabı gibi rahatsızlıkların tedavisi için kullanılır. Bu işlem sırasında, bademciklerin büyümüş olan kısımları buharlaştırma metoduyla (koblasyon tekniği) küçültülür.
İyileşme süresi boyunca boğazdan katı, asitli, sert, alkollü ve sıcak gıdalar geçmemelidir. Bademcik ameliyatı iyileşme süreci boyunca bademciklerin alındığı bölgeyi tahriş etmeyecek besinler tüketilmesi önerilir. Asitli, sıcak, katı, sert gıdalar 10 gün boyunca tüketilmemelidir.
Enfeksiyon: Her cerrahi işlemde olduğu gibi bademcik ameliyatı sonrası da enfeksiyon riski bulunur. Enfeksiyon oluşumu yara iyileşme sürecinin daha uzun olmasına neden olabilir. Kanama: Bademciklerin çıkarılması sırasında veya sonrasında kanama meydana gelebilir. Özellikle yetişkinlerde daha fazla kanama riski bulunur.
Bademcik ameliyatı sonrasında bol sıvı içmek, püre ve benzeri yutulması kolay yiyecekler tüketmek gereklidir. Ameliyat sonrasında herhangi bir kilo alma durumu yaşanmamaktadır. Bademcik ameliyatının hormonal bir değişimle ilişkisi bulunmamaktadır.
Kronik bademcik; Bademcikler de tekrarlayan bademcik iltihabı veya gizli enfeksiyonların sonucu olarak kalıcı bir iltihabın bulunmasıdır. Antibiyotik ilaçlara karşı direnç kazanmış olası bakteriler veya bağışıklık sisteminin zayıf olduğu durumlarda kronik bademcik iltihabı oluşur.
Bademcik şişmesinin temel nedenleri bakteri ve virüslerdir. Grip, soğuk algınlığı virüsleri, Streptokok bakterileri tonsillitin en yaygın nedenleridir. Bakteri ve virüslerden kaynaklandığından dolayı bademcik enfeksiyonu bulaşıcı olabilir. Bakteri ve virüslere daha açık olan çocuklar sıklıkla tonsillit geliştirebilir.
Bademcik ameliyatından sonra hastaların oldukça rahatsız edici boğaz ağrısı yakınmaları olur. Bu yakınmalar hastanın yaşı arttıkça artar; yani, hasta çocuksa ağrı görece daha az şiddetlidir ve daha kısa sürede geçer. Erişkinlerde ise ağrı hem daha şiddetlidir, hem de uzun sürede geçer.
Bademcik büyümesi, hastalarda sık karşılaşılan bir durumdur. Bademciklerinde büyüme görülen hastalarda konuşma, yutkunma ya da solunumda zorlanma görülebildiği gibi bademciklerde de asimetri görülebilmektedir. Bu hastaların ilerleyen zamanda uyku apnesi veya horlama sorunu yaşama ihtimali oldukça yüksektir.
Bademcik İltihabı Teşhisi Nasıl Konur? Bademcik iltihabı hafif vakalarda kendiliğinden geçebilir. Özellikle hafif viral enfeksiyonlarda belirtiler 3-4 gün içerisinde kendiliğinden kaybolur. Daha uzun süren enfeksiyon durumlarında ise doktora başvurmak gerekir.
Ayrıca geniz etinin ve bademciklerin kronik olarak normalden büyük olması çocuklarda gelişme geriliğine neden olabilir. Geniz eti ve bademciklerin kronik olarak normalden büyük olması çocuklarda yüz kemikleri, çene kemiği, sert damakta ve diş gelişiminde olumsuz etkileri olabilir.
Ameliyata engel oluşturacak herhangi bir ciddi sağlık problemi olmayan erişkinlerde de bademcik ameliyat uygulanmaktadır. Solunumu engelleyen geniz et ve bademcikler yaş sınırı olmaksızın alınmaktadır. Sık tekrarlayan enfeksiyonlar nedeniyle planlanan ameliyatların 4 yaşından sonra yapılması tercih edilir.
Geniz eti - bademcik büyümeleri ve enfeksiyonları en sık 3 - 9 yaş aralığında görülmektedir. Bademcik ve geniz eti ameliyatları 3 yaşından sonra yapılması tercih edilmektedir. Ancak; eğer bebek uykuda nefes durması problemi yaşıyorsa ameliyat daha erken yaşta da yapılabilmektedir.
Bademcik ameliyatı, yaygın bir cerrahi müdahaledir ve genellikle risk teşkil etmez. Bununla beraber her ameliyatta meydana gelebilecek bazı istenmeyen durumlar, az da olsa görülebilir. Bademcik ameliyatı sırası ve sonrası nadir durumlarda bazı komplikasyonlar gelişebilir.
Yani son 1 yılda 7 kez bademcik iltihabı, son 2 yılda her 5 kez bademcik iltihabı, ve son 3 yılda her yıl 3 kez bademcik enfeksiyon atağı geçiriyorsa bademcikler alınmalıdır. Hastada uykuda nefes durması (apne) oluyorsa, apne tehlikeli bir hastalık olduğundan alınmalıdır.
Yutkunurken oluşan boğaz ağrısına ne iyi gelir? Limonlu sıcak çay, zencefil çayı, yeşil çay veya kekik çayı, sıcak çorba, boğaz pastilleri, ılık tuzlu su ile gargara ve özellikle uyurken havanın nemlendirilmesini sağlamak yutkunurken meydana gelen boğaz ağrılarını dindirmeye yardım edebilir.
Çocuklara ve yetişkinlere bademcik ameliyatından sonra bir hafta katı ve sıcak yiyecekler verilmez. Genelde soğuk, ılık yiyecekler verilir. Bademciği alınan çocuklara ise dondurma gibi soğuk yiyecek ve içecekler önerilir. Çünkü soğuk gıdalar damarları büzerek, kanama ihtimalini azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri