Zırh ve odun ateşinden çıkan lezzet: Tepsi kebabı
UNESCO tarafından 2017 yılında dünyanın 26'ıncı gastronomi şehri seçilen Hatay'da yörenin en meşhur yemeği tepsi kebabı yöre halkı tarafından Lahm-ı Sini olarak adlandırılıyor.
Tebbule, humus, sarmaiçi, Şam oruğu, Lübnan Cevizlisi, zahter salatası, biber yoğurtlama, taş fırında Antakya peyniriyle pişen sarımsak, Ali Nazik, naneli köfte, tepsi kebabı, et öcce, kaz başı, peynirli irmik helvası, kaymaklı künefe favori lezzetleri.
En Lezzetli Hediyeler:Hatay'ın Yöresel Peynirleri
Hatay, peynir yapımı dendiğinde akla gelen pek çok ilden biridir. Hatay'ın yöresel peynirleri olan Sokma Peynir, Carra Peyniri, Sürk Peyniri, Çörekotlu Yaprak Peyniri, Testi Peyniri, Sünme Peyniri ve Tuzlu Künefe Peyniri, sevdiklerinize alabileceğiniz hediyelerdir.
İlgili 15 soru bulundu
Hatay'ın Neyi Ünlü? Oruk, köfte, öcce, şıhıl mahşi, tepsi oruğu, aşur, içli köfte, kabak borani, balıkçıl pilavı, tepsi kebabı, lepeç, keşşir pilavı, kıbbıl nane, baharatlar, zahter, zeytin, zeytinyağı, biber çeşitleri ise Hatay'ın diğer ünlü yemekleridir.
UNESCO tarafından gastronomi şehirler ağına alınan Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, Kurban Bayramı'nda da sofraların vazgeçilmezi oluyor. Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, bayram sofralarının vazgeçilmez lezzeti olmaya devam ediyor.
Antakya mutfağının kebap öncesi sıcak pideyle beraber ikram edilen meşhur mezeleri, zengin kahvaltıların da baş tacıdır. Zahter salatası, çökelek salatası, zengin, cevizli biber, cercerun, hummus, zeytin piyazı, zeytin onallaması, kahvaltılık toz zahter… Böylece uzayıp giden bir liste verebilirim.
Zahter, Hatay'da edilen kahvaltılarda salata olarak tüketilirken çay olarak da içilebilmektedir. Aynı zamanda salamurası da yapılan bu lezzetin kurusu, yörede yapılan yemekleri de süslemektedir.
Cevizli kömbe 2021 fiyatı 25,90 TL dir.
Hatay Arkeoloji Müzesi, Vakıflı Köyü, Harbiye Şelaleleri, St. Pierre Kilisesi, İskenderun Deniz Müzesi ve Hatay Uzun Çarşı görmek isteyebileceğiniz yerler olarak dikkat çekmektedir. Sizler de konakladığınız otelden ayrılarak veya günübirlik gezinizi daha keyifli bir hale getirmek için bu yerlere seyahat edebilirsiniz.
Kaç Günde Gezilir; Hatay'ı ziyaret etmek için 2-3 gününüzü ayırmanız gerekmektedir. Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü şehirde yaz ayları sıcak kış ayları ise ılık ve yağışlı geçmektedir. Yılın her mevsimi gezmek için uygundur. Bu sebeple her zaman gidebilirsiniz.
Mutfağındaki 600 çeşit yemek ve tatlının yanı sıra bu mutfak kültürünün yaşatılmasını başaran medeniyetler şehri Hatay, Gaziantep'ten sonra bu ödüle layık görülmesiyle ikinci Türkiye şehri unvanına kavuşarak gurmelerin uğrak mekanları arasında yer aldı.
Hatay'ın En Meşhur Tatlısı: Hatay denilince elbette ilk akla gelen tatlı çeşidi künefedir. Bununla birlikte listemizde de yer verdiğimiz Antakya kömbesi, haytalı, kerebiç ve kireçte kabak tatlıları Hatay gezilerinde mutlaka tadılan lezzetler arasında yer almaktadır.
Hatay ili, bitkisel üretimde toplam maydanoz, erik, pazı, turunçgiller, marul, havuç, kabak, bezelye, bamya, pamuk, havuç, nane, patlıcan, zeytin, sarımsak, soğan, şalgam, yenidünya ve Trabzon hurması gibi ürünlerde Türkiye genelinde ilk sıralarda yer almaktadır.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından gastronomi şehirler ağına dahil edilen Hatay'da 150 yıllık geleneğe sahip kahvaltı çeşitleri damak çatlatıyor. 85 farklı kahvaltı çeşidi ile yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekerken, en çok zahter salatası beğeniliyor.
Antakya'nın simge restoranlarından Hatay Sultan Sofrası'nın İşletme Sahibi Metin Tansal, Ramazan ayına özel lezzeti Şıhıl Mahşi'nin tarifini sizler için hazırladı.
Hatay'ın “Baharat Yolu” üzerinde bulunması sebebiyle diğer mutfaklardan ayırt edici özelliği olan baharat çeşidi ve kullanımı ortaya çıkmıştır. Bazı baharat örnekleri; Zahter (Kekik), Şumra (Rezene), Küncü (Susam), Joziltip (Muskat), Habak (Reyhan), Küzbara (Kişniş) dir.
Hayır çarşı genel olarak pazar günü kapalı sadece dükkan sahipleri açmak isterse bir kaç tanesi açık oluyor o da hava durumuna göre de değişiklik gösteriyor tabi.
Birçok yemeği ile olduğu gibi kahvaltısı da meşhur Antakya mutfağının. Ekşi aşı, Oruk, Ispanaklı Ekmek, Turunç Reçeli, Tepsi Kebabı, Kepse Pilavı, Kaytaz Böreği, Mamul, Ekmek Köftesi, Humus, Mahluta Çorbası, Zahter Salatası, Şam Tatlısı, ve tabi ki Künefe Antakya mutfağındaki lezzetlerden sadece birkaçı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri