Parfümler tüm gün kalıcı olmak üzere tasarlanmamıştır. Genel kural olarak, vücut mistleri 1 saat kalırken,
Parfümünüzdeki Esans Oranları Kalıcılığı Etkiler
Eau de Toilette yani kısaca EDT, esans oranı %10'a kadar olan koku çeşitlerinin genel adıdır. Eau de Parfum olarak adlandırılan parfümlerde esans oranı %10 ila 20 arasında değişir. En yaygın koku türlerinden biridir ve kalıcılığı 4-5 saat civarında olabilir.
EDC ürünler genellikle 1 – 2 saate kadar, EDT'ler 3 – 5 saat aralığında, EDP'ler 6 – 8 saat süre ile tende kalır. Extrait de Parfum ürünlerinin kalıcılığı ise 12 saate kadar uzayabilir. Her parfüm herkeste aynı kokmayacağı gibi, her tende de aynı sürede kalmaz.
Parfüm Nereye Sıkılırsa Kalıcı Olur? Parfümlerin daha kalıcı olmasını sağlamak için mutlaka banyo ve duş sonrasında cilde uygulanması önerilir. Banyo sonrası açılan cilt gözenekleri parfümün tene nüfuz etmesini sağlar ve uzun süre kalıcılık etkisi korunur. Parfüm nereye sıkılırsa kalıcı olur konusu da önemlidir.
Parfümün içindeki kokulu yağlar, esansiyel yağlar ve alkol kolayca çözülür, bu da kokunun kaybolmasına veya değişmesine sebep olur. Parfüm şişelerinizi direkt güneş ışığından, sıcaklık ve nemden koruduğunuzdan ve oda sıcaklığında, karanlık bir yerde tuttuğunuzdan emin olun.
İlgili 32 soru bulundu
Parfüm Tene Mi, Kıyafete Mi Sıkılır? Parfümü sadece cildinize uygulamalısınız.
Eau de Parfum kokunun daha kalıcı olmasını isteyenlerin tercihidir. Yüzde 8-15 oranındaki parfüm yağı sayesinde tüm gün kalıcılığını korur. Piyasada yaygın olarak satılan Eau de Toilette ve Eau de Cologne tipi kokular ise içlerinde en az parfüm yağı barındıran kokulardır. Günde iki ya da üç kez uygulamanız gerekir.
edt (eau de toilette)
%4 ile %10 arası yoğunluğu vardır. etil alkol ve su içerir. etkisi 2 ila 4 saat sürer.
Parfümlerin giysilerinizde uzun süre kalmasını istiyorsanız, kumaş pamuk gibi malzemelerden yapılmış olmalıdır. Parfüm kokusu diğer triko ve giysilerde kalıcı olmayabilir. Keten ve deriden yapılmış giysilerde kokular en uzun süre kalıcıdır. Parfümü paltolara, ceketlere ve giysilerinizin iç kısmına sıkabilirsiniz.
Erkeklerde parfüm boyun, bilekler ve göğüs kısmına sıkılmalıdır. Kadınlar da ise parfüm, kulağın arka kısmına, boyun ve göğüs bölgesine sıkılmalıdır. Bu bölgelere sıkacağınız birer fıs gün boyunca kokunuzun üzerinizde kalmasını sağlayacaktır.
%20 ila %40 esans yoğunluğuna sahip parfümler yani ''perfume'' 6 ila 8 saat kadar kalıcıdır. Eau de toilette %7 ila %15 yoğunluğa sahip, 2-3 saat kadar kalıcı, hassas ciltler için uygun. Eğer cildiniz yağlıysa parfümünüz 6 saate kadar kalıcılığını korurken kuru cilde sahipseniz bu süre daha az olacaktır.
Alkol ve su oranı EDT parfümden daha az olan EDP'ler, içerisindeki aroma seviyesinin fazla olması sayesinde tende 4 veya 5 saat kalabiliyor. EDT'lere kıyasla daha yoğun kokulara sahip olan EDP parfümleri genellikle kış aylarında ve gece etkinliklerinde tercih edebilirsiniz.
Parfüm vücutta nerelere sıkılırsa daha uzun süre dayanır? Parfümü kullanan kişi kısa saçlı ve saçları topluysa parfümü boyun bölgesine kullanması daha iyi bir sonuç verecektir. İş görüşmesine ya da iş toplantısına gidiliyorsa, omuz kısmına sürülmesi faydalıdır.
Parfümü kıyafetlerinize sıkmaktansa doğrudan vücudunuza uygulayın. Parfümü doğrudan vücudunuza sıktığınızda, parfüm vücudunuzun doğal yağlarıyla birleşerek daha uzun süre kalıcı olacaktır.
Parfümlerde üç farklı kalıcılık derecesi bulunmaktadır. Bu dereceler; EDP, EDT ve EDC olarak ortaya çıkmaktadır. Bir parfümün üzerinde Eau De Parfume ya da kısada EDP yazısı varsa o parfümün kalıcılık derecesi çok yüksektir.
Kokuların kalıcılığı, ten rengine ve kullanılan parfümün türüne göre değişiklik gösterebilir. Genellikle, beyaz tenli kişilerde kokular daha uzun süre kalıcı olur.
Parfüm taneleri cilt üzerinde nemlendiriciye yapışarak gün boyu kalıcılık sağlar. Bu sayede parfüm kokunuzu gün boyu üzerinizde taşırsınız. Parfümü daha sonra boynunuza ve nabız atan bölgelerinize sıkın. Tabi gömlek giyecekseniz eğer göğüs kafesinize sıkmayı unutmayın.
Yoğun parfümlerden 1-2 fıs, hafif parfümlerden 3-4 fıs sıkmak genel bir öneridir. Parfümün cilde yedirilmesi için ovmaktan kaçınılmalıdır. Aşırı parfüm kullanımı, boğucu bir kokuya neden olabilir.
Parfümünüzü bileklerinize sıktıktan sonra bilekleri birbirine sürtmek doğru değildir. Bu sadece parfümün daha hızlı uçmasına neden olur. Bunun yerine, kokunun kendi kendine kurumasına izin verin.
EAU DE PARFUM (EDP)
Eau de Parfume (EDP) kısaltmasına sahip parfümler, en yüksek esans konsantrasyonuna sahip kokular grubunu oluşturur. Esans yoğunluğu yüzde 10 ile 20 arasında değişir. Yoğun ve kalıcılığı fazla olan parfümleri bu grupta aramak en doğru tercih olacaktır.
Öncelikle parfümün kuru ciltte daha az kalıcı olduğunu belirtelim. Cildinizi nemlendirmeye özen gösterirken bir de kokuyu tüm vucudunuza uygulamaya gerek yok. Parfümünüzü kıyafetlerle örtmeyin, bilekler ve boyun gibi açıkta kalan nabız noktalarınıza parfümü sıkın.
10-15 cm parfüm sıkmak için ideal uzaklıktır. Kuru cilt yerine nemli ya da yağlı bir ciltte parfüm daha kalıcı olur. Bu sebeple parfüm sıkmadan önce o bölgeyi nemlendirebilirsiniz.
Koltuk altınıza sıkmayın
Koltuk altlarındaki ter bezleri parfümle reaksiyona girerek yanma hissi ve kaşıntıya neden olabilir. Bu yüzden o bölgeye sakın parfüm sıkmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri