Bademcik için Hangi Doktora Gidilir? Bademcik iltihabının yüksek ateş, nefes darlığı, kas güçsüzlüğü ve boyun tutulması gibi belirtileri 24 ila 48 saat içinde kaybolmuyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Bademcik hastalıkları için kulak burun boğaz kliniklerindeki uzman doktorlara gidilmelidir.
Bununla beraber bademcik ve geniz eti gibi genellikle çocuklarda görülen ve kulak burun boğaz biriminin alanına giren özel hastalıklar da tedavi kapsamında yer almaktadır. Kulak burun boğaz birimine her yaş grubundan kişiler başvurabilmektedir.
Bademcik iltihabı için hangi doktora gidilir? Bademcik iltihabı gibi sağlık sorunları için kulak burun ve boğaz doktorlarına başvurmak gerekir. Bademcik iltihabı tedavisi, vücut ısısının, boyun şişliklerinin fiziki olarak muayene edilmesi ile tedavi süreci de başlar.
Boğaz İltihabı İçin Hangi Doktora Gidilir? Boğaz iltihabı için kulak burun boğaz alanında uzman doktorlara gidilmelidir. 10 günden fazla süren belirtilere yutkunma sırasında şiddetli ağrı, nefes almada zorluk ve döküntü eşlik ediyorsa mutlaka tıbbi destek alınmalıdır.
Yani son 1 yılda 7 kez bademcik iltihabı, son 2 yılda her 5 kez bademcik iltihabı, ve son 3 yılda her yıl 3 kez bademcik enfeksiyon atağı geçiriyorsa bademcikler alınmalıdır. Hastada uykuda nefes durması (apne) oluyorsa, apne tehlikeli bir hastalık olduğundan alınmalıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Bademcik şişmesi bir hastalık değil, bir semptomdur ve genellikle enfeksiyon sonucunda görülür. Bu enfeksiyonlar virüs ya da bakteri kaynaklı olabilir. Boğaz enfeksiyonlarının ortalama %70'i virüs kaynaklıdır. Bademcik şişmesi aslında tonsilit denen bademcik iltihabının sebep olduğu durumlardan biridir.
Boğaz İltihaplanması Kaç Günde Geçer? Boğazda yanma, şişlik, ağrı gibi belirtilerle kendini gösteren iltihaplanma, hastaların rahatsız hissetmesine neden olur. Viral boğaz iltihaplanması ortalama 7-10 günde geçer.
Bademcik iltihabının en sık görülme nedeni yaygın virüslerden kaynaklanır, ancak bakteriyel enfeksiyonlar da bunun nedeni olabilir. Bademcik iltihabına neden olan en yaygın bakteri Streptococcus pyogenes'tir (A grubu streptococcus), strep boğazına neden olan bakteridir.
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları (KBB) Bölümü'nde; işitme, denge, koku ve tat alma gibi duyu organlarının yanı sıra ses ve konuşma, solunum ve yutma fonksiyonlarındaki bozukluklar, yüz ve boyunda kazalar, şekil bozuklukları ve tümörler sonucu oluşan şekil bozuklukları incelenir.
Bademcikler vücudu ağız yoluyla alınan virüs ve bakterilerden korumaktadır. Zaman zaman bakterilerin taşıdığı enfeksiyonlar nedeniyle bademcikler iltihaplanmaktadır. Bakteriler ve virüsler bademcikte iltihaplanmaya neden olur. Özellikle çocuklarda ortaya çıkan bademcik iltihabı kapalı ve kalabalık alanları sever.
Bu bakteri ve virüsler bademciklerde hapsolur ve vücuda ilerleyemez. Bu nedenle bağışıklık sistemi için bademcik önemlidir. Ama vücut için olmazsa olmaz değildir. Bademcik varken şikayetler çok daha fazla ise, bademcikleri aldırmak doğru bir karardır vücutta önemli sorunlara neden olmaz.
Bademcik şişmesi ve bademcik iltihabı yaşlılarda ve özellikle çocuklarda sık görülen, ihmal edilmemesi gereken bir sağlık sorunudur.
Bademciklerin muayenesi çok kolay olup hasta ağzını açtığı zaman küçük bir ışık kaynağı ile ağız içerisindeki bademcikleri görmek mümkündür. Geniz etini muayene etmek için ise burun içerisinden küçük bir kamera yardımı ile burun deliklerinin arkasından geniz etini görebiliyoruz.
Hastanın oturur pozisyonda bulunduğu endoskopik geniz ve gırtlak muayenesinde de tıpkı önceki muayenelerde olduğu gibi lokal hafif anestezi uygulamaları uygulanır. Hem burun hem de boğaz için yapılan anestezi işlemlerinin ardından burun içinden sokulan endoskop yardımıyla geniz ve gırtlak muayenesi gerçekleştirilir.
Grip ve nezle gibi hastalıklarda hastanelerin Kulak Burun Boğaz bölümüne gidilmesi gerekir. KBB dışında hastanelerin İç hastalıkları yani Dahiliye bölümlerinden de randevu alınabilmektedir.
Bunun için öncelikle Gastroenteroloji bölümüne başvurmanız uygun olacaktır. Tanı için gastroskopi, ilaçlı yutma filmi, manometre denilen yemek borusunun kasılma gevşeme fonksiyonlarını ölçen yöntemler kullanılır.
Bu şikayetlerin iki haftadan uzun sürdüğü durumlarda iyi huylu ses hastalıkları ya da kötü huylu ses teli hastalıkları arasında ayırım yapılabilmesi ve doğru tanının koyulabilmesi için Kulak Burun Boğaz doktorunuza başvurunuz ve ses tellerinizi muayene ettiriniz.
A Gurubu Beta-hemolitik Streptokok kaynaklı bademcik iltihapları uygun şekilde tedavi edilmezse, kalp, eklemler, beyin ve böbrekleri etkileyen ve ciddi sonuçları olabilen ikincil hastalıklara da yol açabilir.
Bademcik iltihabının diğer yaygın nedenleri arasında soğuk algınlığı, grip, mononükleoz gibi viral enfeksiyonlar da yer alır. Sigara içmek, stresli yaşam koşulları, düşük bağışıklık sistemi ve kötü beslenme alışkanlıkları da bademcik iltihabına neden olabilen faktörler arasındadır.
Bademciklerde oluşan virüs enfeksiyonlarının özel bir tedavisi yoktur. Antibiyotik kullanılması gerekmez. Beraberinde burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, ateş veya öksürük var ise bunlara yönelik tedavi yapılır.
BADEMCİK İLTİHABI NASIL GEÇER? Hafif bademcik iltihabı vakası, özellikle soğuk algınlığı gibi bir virüsün buna neden olması durumunda mutlak bir tedavi gerektirmez . Bademcik iltihabında yeterli sıvı alımı ve uygun ağız bakımı önemlidir. Antiseptik gargaralarla gargara yapmak ağız bakımı için yeterlidir.
Bademcik şişmesi veya iltihaplanması tıpta “tonsillit” olarak bilinir. Tonsillit durumunda bademcik şişmesine ek olarak yutma problemleri, boğaz ağrısı, hassasiyet vb. görülebilir. Her iki bademciğin şişmesi gibi tek taraflı bademcik şişmesi de mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri