Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Sütlaç neden sulu oldu? Sütlaç yaparken pirinci önden uzun uzun yıkamayın. Bir sudan geçirin ya da hiç geçirmeden tencereye aktarın. Eğer çok fazla yıkarsanız pirincin kendi nişastası gidecektir ve tatlıyı yaparken kıvamının koyulaşmamasına neden olacaktır.
En İyi Cevaplar. 2 kaşık unu yarım su bardağı suda çöz. kaynayan sütlacın içine koyup karıştırarak kısık ateşte tekrar kaynat.
Bu aşamada nişastanın topaklanmamasına özen gösterin. Sütlaçtan bir kepçe kadar alın, nişastalı suyun üzerine ekleyip iyice karıştırın. Ardından ocakta kaynamakta olan sütlacın içine azar azar ekleyin ve ilave ederken sütlacı karıştırın. Bu şekilde sütlaç kıvamının koyulaşmaya başladığını farkedeceksiniz.
Fırında sütlaç yaparken kıvam çok önemli, ne çok sıvı bırakılmalı ne de çok yoğun kıvamlı olmamalı. Fırını çalıştırıp 200 derece pişirmek zaten kıvamlı olan sütlacın daha çok koyulaşmasına sonrasında da pilav gibi bir hal almasına neden olabilir.
Sütlaçtan bir kepçe kadar alın ve nişastalı suyun üzerine ekleyin. Güzelce karıştırın. Böylelikle sütlaç ve nişastalı suyu birbirlerine alıştırmış olursunuz. Ardından ocakta kaynamakta olan cıvık kıvamlı sütlacın içine azar azar ilave edin ve ilave ederken karıştırmaya devam edin.
İlgili 34 soru bulundu
Sütlacın kıvamı hafif sulu ve yumuşak dokulu olmalı subyesi fazla olan sütlaçlarda sütün tadı ve aromasından çok nişastanın tadı baskın gelmektedir.
Süt kaynadıktan sonra sütlacı ocakta iyice kıvamlı olarak 40-45 dakika kadar pişiriyorum fırının ızgara bölümünü yakıp sütlaçları fırına veriyorum.
Sütlaç kaselerini, derin bir fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Kapların yarısına gelecek kadar soğuk suyu, sütlaçlara değdirmeden tepsiye dökün. Fırına verdiğiniz sütlaçları, önceden ısıtılmış 200 derece fırında 12-15 dakika kadar pişirin.
Tepsiye sıcak su doldurulmasının nedeni, sütlaç yüzeyinin çatlamasını önlemektir. Son olarak tepsi fırının en üst rafına yerleştirilir ve fırın ızgara modunda 230 dereceye ayarlanır.
Nişastasız sütlaç nasıl koyulaşır? Son olarak nişastasız sütlacın içine yarım paket vanilya ekleyip, karıştırın. Daha sonra sütlacı, kepçe yardımı ile kaselere paylaştırıp, oda ısısında soğumaya bırakın. Oda ısısında soğuyan nişastasız sütlaçları soğuyup kıvam alması için buzdolabında en az 4-5 saat dinlenmeye bırakın.
Sütlacı kaselere boşalttıktan sonra üzerine yumurta sarısı sürüp toz şeker serperek hızlı bir şekilde üzerlerinin nar gibi kızarmasını sağlayabilirsiniz.
Sütlacı kaselere paylaştırıp fırın tepsisine dizin. Tepsiye kaselerin yarısına gelecek kadar su ekleyin. Önceden ısıtılmış 200 derece kızgın fırında sütlaçların üzeri kızarana kadar fırınlayın. Afiyet olsun.
Nişastasız Fırın Sütlaç Tarifinin Püf Noktası
Pirinç doğal nişasta içerdiğinden ek olarak nişasta eklemeye gerek duymuyorum. Üzerinin yanıklığı için ek bir malzeme kullanmanıza gerek yok. Fırınlanmış fındıklar ayrı bir aroma ve lezzet katar.
sütlaç yaparken en önemli püf noktası ise sütün soğuk olmasıdır.
Sütlaç yapımında en çok dikkat edilecek konu kaynarken mutlaka ara ara karıştırmaktır. Zira sütlü bir tatlı olduğundan çok kolay dibi tutar ve tadı bozulur. Sütlaç yapımında püf noktalardan biri de pirincin piştikten sonra yıkanma işlemidir.
Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırına verin ve sadece üst kısmını açın. Bu yüksek ısıda ve önceden ısıtılmış bir fırında sütlaçlarınızın üst kısmı hafif hafif kızarmaya başlayacaktır. Su sayesinde fırının nemi korunacak ve sütlacınız çok sert bir kıvamda olmayacak, eşit bir şekilde kızaracaktır.
Sütlaç cıvık oldu diye endişe etmeyin fırında da pişiyor tam kıvamında oluyor. Fırında önce kabarıyor sonra kızarmaya başlıyor. Pişen sütlacı tepsiden alıp önce dışarda soğuyana dek bekletelim sonra buzdolabına koyalım. Üzerini streçle kapatalım.
Kapların yarısına gelecek kadar su doldurduğunuz tepsiyi fırına verebilirsiniz. Fırının sadece üst kısmını çalıştırarak sütlaçları 5-10 dakika içinde kızartabilirsiniz.
Karışım kaynamaya başlayınca şekeri ve 1/3 su bardağı sütle karıştırdığınız 1. 5 yemek kaşığı mısır nişastasını ilave ediniz.
NOT: Burada fırını alt- üst veya fan ile ( hamur işi-yemek pişirme ayarları ile) çalıştırmayın. O zaman sütlaç yemek gibi pişer, kabarır taşar, suyunu çeker. Üstelik üzeri de kızarmaz.
Sütlaçta neden kırık pirinç tercih edilir? Çok basit aslında bunun nedeni. Hem daha çabuk pişsin hem de nişastasını çabuk salsın diye. Bütün pirinç kullandığınızda pişme süresi uzar ve bu sürede süt buharlaşır, bu da sütlacın kıvamını ayarlayamamanıza neden olur.
1 kilo süte kaç bardak pirinç koyulur? Bir çay bardağı kadar yeterlidir. Bütün halinin görünüşü daha hoş gelir. Lâkin nişastasını daha hızlı bırakması ve sütlacın daha çabuk kıvamlanarak pişmesi gayesiyle sütlaç yapımında kırık pirinci tercih edenler vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri