Şekil olarak kısa ya da uzun prizmatik olarak bulunmaktadır. Masif, taneli, lifli ve iğnemsi biçime sahiptir. Jips taşı sağlam yapılı değildir. Hatta ele alındığında sabun gibi yumuşak ve kaygan bir hissiyat vermektedir.
Jips(Alçıtaşı) kimyasal bileşimi kalsiyum sülfat (CaSO4.2H2O) olan bir mineral çeşididir. Türkiye' nin çeşitli illerinde jips yatakları milyonlarca ton rezervlerde bulunmaktadır. Başlıca maden yataklarından birisi de Balıkesir-Susurluk Jips sahası olup, yaklaşık 1.000.000 ton rezerve sahip olduğu bilinmektedir.
Herhangi bir nesneyle çizilemez.
Alçı taşı aynı zamanda jips olarak bilinen kayaçların kırılmasıyla elde edilir. Bir çeşit doğal katmanın bir sonucu olarak meydana geldiği bilinir. Alçı taşı, yani bir diğer formuyla jips taşı, eriyerek un kıvamına gelir. Dolayısıyla, kolaylıkla su ile karışabilen özelliğe sahiptir.
Jips, adını Yunanca alevler halinde yanan şey anlamına gelen “GYPS” kelimesinden alır. Latincede ise jips, kalsiyum sülfatın buharlaşması anlamındadır. Beyaz renkli ve bir kimyasal tortul taş olan jips, alçıtaşı olarak da isimlendirilir.
İlgili 31 soru bulundu
Türkiye'de Alçıtaşı Yataklarının Durumu
Alçıtaşı rezervleri ayrıca Güney, İç Anadolu ve Güney Doğu Anadolu'da yaygın bir şekilde mevcuttur. Yapılan kaynak araştırmalarına göre Balıkesir-Susurluk-Demirkapı havzasında yaklaşık 1Mton civarında jips rezervleri gözlenmiştir.
Karstik göller, kalker, jips, kaya tuzu gibi eriyebilen kayaçların bulunduğu yerlerde oluşan göllerdir. Bu göllerin suyu genellikle acıdır. Alp-Himalaya kuşağının geçtiği ve Karstik arazinin yaygın olduğu yerlerde görülür.
Jipsli topraklar jeolojik dönemlerde aşırı buharlaşma so- nucu oluşmuş ekstrem habitatlardır. Jipsin fiziksel yapısı genellikle cam kristalleri şeklindedir. Jips, kristal hâlde su ihtiva eden kalsiyum sülfat (Ca2SO4.2H2O) ya da su ihtiva et- meyen anhidrit (CaSO4) şeklindedir.
Sulu kalsiyum sülfat bileşiminde bir kayaçtır. Renksiz veya açık sarı, beyaz, mavimsi gibi çeşitli renklerde olabilir. Yumuşaktır, tırnakla çizilir (sertlik derecesi: 2.0).
Gypsum (alçı) çeşitleri de her geçen gün zenginleşmektedir. Alçı çeşitleri kartonpiyer alçı, saten alçı, yapıştırma alçısı, perlitli alçı, derz alçı, makine sıva alçısı şeklinde sıralanabilir.
Mohs ölçeği, 1'i en yumuşak ve 10'u en sert olmak üzere değerli taşları 1'den 10'a kadar sıralar. Bir taşın Mohs derecesi, diğer minerallere karşı çizilme direncinin bir ölçüsünü sağlamaktadır. Elmas en sert olarak bilinir ve diğer taşları çizebilir.
Kanola yetiştiriciliğinde toprağı iyileştirmek ve kükürt kaynağı olarak iki amaçla kullanılır. Jips genellikle sert tabanlı kırmızı topraklarda veya tuzlu topraklarda yüzey çatlamalarını önlemek ve drenajı iyileştirmek için kullanılır.
Tırnak yatağı, matrisin devamıdır. Tırnak plağı için bir destek yatağı olarak görev yapar, tırnak sağlığı, rengi ve dokusu üzerinde hayati bir rol oynar. Tırnak plağı, matristen parmak ucunun tırnaktan ayrıldığı noktaya kadar bir dizi bağlantı sırtı ile tırnak yatağına birleştirilir.
Yukarı Kızılırmak Havzası'nda, özellikle Sivas-İmranlı arasındaki jips alanı Türkiye'nin en önemli jips karstı alanını oluşturmaktadır.
Sektörün coğrafi çalışma yapısına bakıldığında alçıtaşı yataklarının genelde İç Anadolu, Güney ve Doğu Anadolu'da yoğun olduğu; Türkiye'nin batısının ise alçıtaşı kaynağından yoksun olduğu söylenebilir.
Kalker, aynı zamanda kireçtaşı olarak da bilinir. Okyanus ya da denizlerin havzalarında erimiş kireçlerin dibe çökmesi sonucunda taşa dönüşmesiyle kalker (kireçtaşı) meydana gelir. Kireç taşları, günümüzde inşaat sektöründen sonra en çok çimento yapımında hammadde olarak kullanır.
Kimyasal tortul kayaçlar: kalker (kireç taşı), jips (alçı taşı), kaya tuzu, traverten. Kimyasal tortul kayaçların bulunduğu yerlerde lapya, dolin, uvala, polye, obruk, mağara, sarkıt, dikit, sütun ve traverten gibi karstik şekiller oluşmaktadır. kayaçlar oluşur.
Başlıca kimyasal tortul kayaçlarına örnek: • Kireç taşı (kalker), • Traverten, • Jips (alçı taşı) ve • Kaya tuzu • Dolomit. Suda eriyerek çözünebilen minerallerin daha sonra çökelerek birikmesi sonucunda oluşmuşlardır. Kimyasal süreçler sonucunda çökelme ile oluşurlar.
Örneğin, kil, mika ve kireç taşı metamorfizma sonucunda mermer şekline dönüşür.
Karst, tortul kayaçların su ve sıcaklık etkisiyle erimesiyle, aşınması, birikmesi ve taşınması olaylarının görüldüğü; kaya tuzu, jips, kireç taşı ve dolomit gibi çeşitli çözünür taşlar içeren bölge.
Masif, taneli, lifli ve iğnemsi biçime sahiptir. Jips taşı sağlam yapılı değildir. Hatta ele alındığında sabun gibi yumuşak ve kaygan bir hissiyat vermektedir. Jips taşının renkleri ise güzeldir ve çeşitlidir.
Bira sanayiinde mayalandırma için kullanılır. Alçı, tıpta cerrahide ve dişçilikte kullanılır. Alçı vitrifiye malzemelerde, porselende ve kiremit üretiminde kalıp aşamasında kullanılır. Kimya sanayiinde amonyum sülfat, kükürt, kükürt okside ve sülfat asidi elde etmek için kullanılır.
İnceleme sahasında ki en önemli ve bilindik yapı olan Pamukkale travertenleri diğer bir karstik şekil olarak görülmektedir.
Ülkemizde karstik alanların en önemli kullanım şekillerinden biri de tarım alanı olarak değerlendirilmeleridir. Özellikle polyeler önemli tarımsal üretim bölgeleridir.
Kaya tuzu, dolomit, kireç taşı, jips gibi kolayca eriyebilen, çatlak ve kırıkların yaygın olduğu taşların bulunduğu arazilere denilmektedir. Yer altı suları ve yağışlarda bu kayalarda kimyasal aşınmalara sebep olur. Kimyasal aşınmaların ardından oluşan şekillere de karstik şekiller denilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri