Bademciklerin küçültülmesi (Tonsillotomi) durumunda kanama riski çok daha azdır. Ağrı da daha az olduğu için, hastalar normal beslenmeyeve sosyal aktivitelere daha erken dönerler. Yani ameliyat sonrası iyileşme dönemi Bademciklerin alınması (Tonsillektomi) na göre çok daha konforludur.
Bademcik küçültme ameliyatının dezavantajları var mıdır ? Bademciğin bir kısmı alındığında, çocuk büyüdüğü zaman geride kalan bademcikte enfeksiyonlar meydana gelebilir ve bademcik yeniden büyüyerek tekrar uykuda solunum sorunlarına yol açabilir.
Bademciklerin mutlaka alınması gereken durumlar: Çok büyük, birbirine temas eden bademcikler solunum ve beslenme açısından tıkayıcı hale geldilerse alınmalıdır. Sık tekrarlayan bademcik iltihabı atakları varsa.
Bu bakteri ve virüsler bademciklerde hapsolur ve vücuda ilerleyemez. Bu nedenle bağışıklık sistemi için bademcik önemlidir. Ama vücut için olmazsa olmaz değildir. Bademcik varken şikayetler çok daha fazla ise, bademcikleri aldırmak doğru bir karardır vücutta önemli sorunlara neden olmaz.
Bademcik küçültme, bademciklerin cerrahi olarak küçültülmesidir. Genellikle büyük bademciklerden kaynaklanan sorunlar, kronik bademcik iltihabı gibi rahatsızlıkların tedavisi için kullanılır. Bu işlem sırasında, bademciklerin büyümüş olan kısımları buharlaştırma metoduyla (koblasyon tekniği) küçültülür.
İlgili 43 soru bulundu
Bademcik ameliyatı
Bunun için de herhangi bir yaş sınırı bulunmuyor. Bademcik tıkayıcı derecede büyükse küçültülebilen dokunun kalan bölümü görevini yapmaya devam edebiliyor. Küçültmek hava pasajını sağlamaya yeterli oluyor. Ağzın kapanması sağlanınca da üst solunum yolu enfeksiyonları çok seyrekleşiyor.
Küçültme ameliyatlarından sonra bademciklerin tekrar büyüyerek tıkanıklığa yol açma ihtimali çeşitli çalışmalara göre %8 ile %15 arasında değişmektedir ancak yeniden büyüme sıklıkla teknik bir sorundur. İlk ameliyatta bademcik yeterince küçültülürse sonradan büyüme ihtimali düşüktür.
Alınması halinde bakteri ve virüsler vücuda kolaylıkla yerleşip tahribata uğratabilir. Önemli antikorlar üreten bademcikler dışarıdan vücuda girmekte olan bakterileri hemen kapar ve bölgede tutar. Bu durumda da kişilerde bademcik şişmesi sorunu görülür.
Bademcik ameliyatının büyüme - gelişmeye etkisi
Bu çocuklarda uykuda salgılanan büyüme hormonu miktarı da düşük olabilmektedir. Bademcik geniz eti ameliyatı sonrasında çocuğun uykusu normale döner. Uykuda büyüme hormonu salgılanması da normale döner. Böylece ameliyat sonrası dönemde boy ve kilo artışı gözlenir.
Ameliyata engel oluşturacak herhangi bir ciddi sağlık problemi olmayan erişkinlerde de bademcik ameliyat uygulanmaktadır. Solunumu engelleyen geniz et ve bademcikler yaş sınırı olmaksızın alınmaktadır. Sık tekrarlayan enfeksiyonlar nedeniyle planlanan ameliyatların 4 yaşından sonra yapılması tercih edilir.
Her Bademcik Büyümesi Ameliyat Gerektirmez
Bademciklerinde büyüme görülen hastalarda konuşma, yutkunma ya da solunumda zorlanma görülebildiği gibi bademciklerde de asimetri görülebilmektedir. Bu hastaların ilerleyen zamanda uyku apnesi veya horlama sorunu yaşama ihtimali oldukça yüksektir.
Büyük olan bademciklerin küçültülerek normal boyutuna getirildiği ve geniz etinin tamamının alındığı plazma yöntemi ile sağlıklı bademcik dokusu korunarak yalnızca büyük bademcikler küçültülüyor.
Ameliyat sonrası konuşmanın genizden gelmesi normaldir ve bu durum 3 hafta kadar sürebilir. Sesin oluşumunda boğazdaki hava boşluğunun hacminin rolü vardır bu nedenle ameliyat sonrasında alınan bademciklerin boyutu ile orantılı olarak ses tonunda kalıcı olarak hafif bir değişiklik olabilmektedir.
Bademcik ameliyatı tekrarlayan bakteriyel bademcik iltihabını tedavi etmek için yapıldığında boğaz ağrısı ile diğer bakteriyel enfeksiyonların sıklığını ve şiddetini azaltır. Viral bademcik iltihabını tedavi etmek için yapılan bademcik ameliyatlarının ise daha az faydası olduğu gözlemlenmiştir.
Genel anestezi altında gerçekleştirilen badem ameliyatı sonrasında iyileşme süresi minimum 10 gündür. İyileşme süresi boyunca boğazdan katı, asitli, sert, alkollü ve sıcak gıdalar geçmemelidir. Bademcik ameliyatı iyileşme süreci boyunca bademciklerin alındığı bölgeyi tahriş etmeyecek besinler tüketilmesi önerilir.
Sürekli yaşanan enfeksiyonlar özellikle çocuklarda zarar verici olabilir. Bu gibi durumlarda bademcik ameliyatı önerilir. Eğer ameliyat olunmazsa, kronik sinüzit, kronik öksürük, çene bozukluğu vb. Çok daha ciddi rahatsızlıklara neden olabilir.
Bademciklerin alınması ile iştah normal seviyesine gelmekte, bir miktar kilo artışı iştah artmasına bağlı olarak olabilmektedir.
Acıbadem Kayseri Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Özkırış, geniz eti ve bademcik sorunlarının çocuklarda büyüme ve gelişmede geri kalmaya, şekil bozukluklarına neden olabildiğini bildirdi.
Bademcik ameliyatı nasıl yapılır? Geçmişte lokal anestezi ile yapılabilen bademcik ameliyatları günümüzde genel anestezi ile yapılmaktadır. İşlem, ortalama olarak 30-60 dakika sürer ve bademciklerin gömülü oldukları yerden ayrılıp çıkarılması temeline dayanır.
Bademcik ameliyatı, yaygın bir cerrahi müdahaledir ve genellikle risk teşkil etmez. Bununla beraber her ameliyatta meydana gelebilecek bazı istenmeyen durumlar, az da olsa görülebilir. Bademcik ameliyatı sırası ve sonrası nadir durumlarda bazı komplikasyonlar gelişebilir.
Bademcik ameliyatları genel anestezi altında yapılır. Böylece hasta işlem esnasında herhangi bir ağrı duymaz ve işlem cerrah tarafından da daha konforlu bir şekilde gerçekleştirilir. Ameliyat esnasında ağız içerisine yerleştirilen bazı enstrümanlar ile bademcikler tamamen görünür hale getirilir.
Bademciklerdeki lenf dokularının tekrarlayan enfeksiyonlara bağlı olarak çoğalması sonucunda bademcik boyutlarının büyümesi ise solunum kanalında daralmaya bağlı olarak horlama, uykuda tıkanma, nefes durması ya da boğazdaki kitle etkisiyle yutma güçlüğü gibi şikayetlere neden olabilir.
Bademcik ameliyatı genel anestezi altında yaklaşık 20 sakika süren bir operasyondur. Ameliyat ağız içinden yapıldığı için dikiş kullanılmamaktadır. Bademcik ameliyatı için son dönemde en çok tercih edilen yöntem ''Thermal Welding'' olmaktadır.
Bademcik ameliyatları riski oldukça düşük orandadır. İstatistiklerde 14.000 ameliyattan birinde anesteziye veya cerrahiye bağlı ciddi komplikasyon bildirilmektedir. Ameliyat sonrası ciddi kanama oranı 5/1000 gibi düşük orandadır.
Plasma teknolojisi ile bademcikler buharlaştırılıyor
Plasma teknolojisi, gereksiz yere bademciğin tamamının alınması yerine yeterli oranda küçültülmesine ve solunum yolunun açılmasına olanak sağlamaktadır. Bu teknoloji ile ameliyat kontrollü ve kanama olmadan yapılabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri