Sert olmayan taşlar gargaralarla, kişinin kendi bademciğine parmakla masaj yapmasıyla çıkartılabilir. Sürekli oluşan, sert, büyük bademcik taşlarının kesin tedavisi için de bademcikler ya ameliyatla alınır ya da taşın oluştuğu kısımlar koblatör veya laser gibi yöntemlerle tedavi edilir (kriptopliz-tonsillotomi).
Tuzlu su ile gargara yapmak, bademcik taşlarını rahatlatabilir ve rahatsızlığın ortadan kalkmasına yardımcı olabilir. Bunun yanında sık sık bademcik taşı sorunu ile karşılaşıyorsanız da yemeklerden sonra tuzlu su ile gargara yaparak kalıntıların kriptaya birikmesini engelleyebilirsiniz.
Kulak Burun Boğaz hekimin uygun gördüğü durumlarda tuzlu su ile gargara yapılabilir. Bazı durumlarda bademciğin tamamen alınması da önerilmektedir. Bademcik taşlarının kendiliğinden düşmediği ve gerekli görülen durumlarda ise cerrahi yöntem ile temizlik sağlanmaktadır.
Tonsillit tedavisi genellikle antibiyotik ilaçların kullanımı şeklinde gerçekleştirilir. Öksürük, yutma güçlüğü, şişlik, ağrı gibi olumsuzluklara yol açması halinde bademcik taşının çıkarılması gerekebilir. Aynı şekilde çok büyük boyuttaki bademcik taşları da cerrahi uygulamalarla çıkarılmalıdır.
Gargara: Tuzlu su ile kuvvetlice yapılan gargara; bademcik taşının neden olduğu rahatsızlığın hafifletilmesini ve taşın atılmasını sağlar. Bunların yanı sıra tuzlu su, ağız kimyasının değişmesine neden olduğundan kötü kokunun ortadan kalkmasını sağlayabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Bademcik taşları daha önce de belirttiğimiz gibi tükürük vasıtasıyla kendiliğinden de düşebilir. Taş büyükse, kendiliğinden düşme ihtimali daha zayıftır.
Hastalar genelde tuzlu su gargarası ile evde bademcik taşlarından kurtulabilirler. Bademcik taşları evde çıkmazsa veya çok büyükse doktora başvurulmalıdır.
Çoğu bademcik taşı vakası daha büyük sağlık sorunlarına yol açmazken, bazıları hoş olmayan bir koku üretebilir veya oldukça büyüyebilir ve bademciklerinizin şişmesine neden olabilir.
Bademcik iltihabı, vücudun bademcik enfeksiyonuna karşı verdiği tepkidir. Bu nedenle, bademcik iltihabı bulaşıcı değildir.
Bademcik taşı yutulursa ne olur? Bademcik taşlarının yutulması genellikle zararsızdır ve genellikle sindirim sistemi tarafından güvenli bir şekilde işlenir. Küçük bademcik taşları yutulduğunda genellikle rahatsızlık veya ciddi sağlık sorunlarına yol açmazlar.
Bademcik şişmesine evde doğal yöntemler nelerdir? Bademcik şişmesine karşı ılık tüketebileceğiniz zerdeçal, adaçayı, tarçın çayı gibi bitkisel çaylardan yararlanabilirsiniz. Bunun yanında ılık suya limon damlatıp tüketmek de bademcik şişmesine iyi gelir.
Bademcikler asla atlanmamalı. Başka sebep bulunamayan hastalarda tonsillektomi ile ağız kokusunun (halitozis) tedavisinde başarı oranı %80-%100 olarak bildirilmiş. Bademciklerin yüzeyindeki kript denilen çukurcukların alınması (bademcik küçültme ameliyatları) da halitozis tedavisinde etkilidir.
Bademcik iltihabının medikal tedavisinde genellikle istirahat, sıvı alımı, gargara ve ilaç tedavisi önerilmektedir. Bademcik iltihapları kronik hale geldikten sonra ise sürekli antibiyotik kullanımından kaçınmak için bademcik ameliyatı ile hastalığın kalıcı çözümü amaçlanmaktadır.
Tonsillit, genellikle virüsler veya bakteriler nedeniyle meydana gelir. Bu durum, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, ateş, baş ağrısı, boğazda kızarıklık ve şişlik gibi semptomlarla kendini gösterebilir. Ayrıca, hastada genellikle bademciklerin üzerinde beyaz veya sarı lekelerin oluştuğu görülür.
Elma sirkesi ile boğazdaki bakterileri yok edin
Doğal bir sağlık toniği olan ve antibakteriyel özellik gösteren elma sirkesi bakterilerle savaşmaya yardımcı olur. 1 yemek kaşığı elma sirkesini 1 bardak ılık su ile seyrelterek ve tatlandırmak için bir yemek kaşığı bal da ekleyebilirsiniz.
Yatak istirahati: Hastanın istirahat etmesi bağışıklık sistemini güçlendirir. İyileşmeyi hızlandırır. Tuzlu su ile gargara: 8 çay kaşığı (237 mililitre) ılık suya 1 çay kaşığı (5 mililitre) sofra tuzu karıştırılarak hazırlanan çözelti ile gargara yapmak, boğaz ağrısını yatıştırmaya yardımcı olabilir.
Ölü hücreler, mikroorganizmalar ve yiyecekler bademciklerdeki deliklerde sıkışıp uzun süre kaldıklarında yoğunlaşabilir, hatta içlerinde kalsiyum birikmesi sonucunda sert taşlar (Bademcik taşları) oluşabilir. Bademcik taşları ve magmanın sebep olduğu en önemli problem ağız kokusu (Halitozis) dur.
Bademcik taşları, bademciklerin gözeneklerini dolduran ölü dokuların, salgı ve yemek kalıntılarının birikmesi nedeniyle olmaktadır. İçeriğinde kalsiyum ve magnezyum bulunabilir. Ağızda çürük yumurtaya benzer bir koku olmasının nedeni ise bademcik taşlarını kaplayan bakterilerdir.
Bademcik ve geniz etinde oluşabilir ve enfeksiyon olmadan da olabilir.
Bademcik ameliyatları genel anestezi altında yapılır. Böylece hasta işlem esnasında herhangi bir ağrı duymaz ve işlem cerrah tarafından da daha konforlu bir şekilde gerçekleştirilir. Ameliyat esnasında ağız içerisine yerleştirilen bazı enstrümanlar ile bademcikler tamamen görünür hale getirilir.
Bademcik ameliyatı genellikle genel anestezi altında uygulanır. Genel anesteziyi istemeyen erişkin hastalarda lokal anestezi altında da gerçekleştirilebilir. Ameliyat yaklaşık 30dk sürer. Ağız içinden gerçekleşririlir.
Günlük ağız bakım rutinini yalnızca birkaç saniye daha uzatmak ağzınızdaki bakterileri temizler ve halitozis olarak da bilinen ağız kokusunu hafifletir. Dilinizi temizlemenin en kolay yolu yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanmaktır ve dil kazıyıcısı da bu konuda işinizi görebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri